Η Ελλάδα φλέγεται – Καίγονται σπίτια, τρέχουν να σωθούν οι κάτοικοι

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη καταστροφή τόσο στο δάσος όσο και σε σπίτια, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη μέσα στη Βαρυμπόμπη όπου έφτασε και μέχρι την πλατεία. Στο συγκεκριμένο σημείο κατάφεραν να την αναχαιτίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά τα μέτωπα εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα καθώς οι φλόγες πλησίασαν μέχρι το Ολυμπιακό χωριό και τους Θρακομακεδόνες, ενώ οι πυροσβέστες δημιούργησαν “ζώνη” και εντός του στρατοπέδου του Τατοΐου για να εμποδίσουν τα μέτωπα να πλησιάσουν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να γίνει αποτίμηση για όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα και τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Για τις πυρκαγιές θα γίνει έκτακτη ενημέρωση στις 9 απόψε από τον κ. Χαρδαλιά.

Υπενθυμίζεται ότι στην πυρκαγιά της Αττικής έχουν εκκενωθεί η Βαρυμπόμπη, οι Αδάνες, το Μορτερό και οι Θρακομακεδόνες, ενώ σε επιφυλακή είναι όλες οι δυνάμεις για τυχόν και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άνθρωποι.

Παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπου προς Αθήνα, διακόπηκε η κυκλοφορία πριν από λίγο στην έξοδο για Καπανδρίτι. Επίσης, κλειστή είναι η Τατοΐου από λεωφόρο Κύμης έως οδό Ερυθραίας , Ερυθραίας από τη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, η Τατοΐου από την οδό Πάρνηθος (Ιπποκράτειο Πολιτεία, ταβέρνα «Λάμπρος»).

ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ:

 

Νέο μήνυμα 112: Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές

Ενεργοποιήθηκε ξανά το 112 καλώντας μέσω μηνύματος όσους βρίσκονται στους Θρακομακεδόνες ή στο Ολυμπιακό Χωριό ή στην Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν προς Αχαρνές.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Επείγουσα Ειδοποίηση Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Ολυμπιακό Χωριό ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

Εύβοια: Δυτικά της Λίμνης προς τις Ροβιές κινείται το πύρινο μέτωπο

Συναγερμός έχει σημάνει για τους οικισμούς δυτικά της Λίμνης Ευβοίας και ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο από την Λίμνη ως τις Ροβιές.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής πριν από λίγο η φωτιά βοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους πήρε δυτική κατεύθυνση και κινείται προς τον οικισμό Χρόνια που είναι ανάμεσα σε Λίμνη και Ροβιές και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να κάνουν μία ζώνη προστασίας, όμως οι ισχυροί άνεμοι δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ενώ οι παραθεριστές που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να κινηθούν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα για λόγους ασφαλείας.

«Είμαστε σε επιφυλακή αλλά ακόμη δεν μας έχουν ζητήσει κάτι που να έχει σχέση με μεταφορά ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ το Λιμεναρχείο της Αιδηψού.

Στην περιοχή επιχειρούν 62 πυροσβέστες και 3 ομάδες πεζοπόρου 24 πυροσβεστικά οχήματα και 3 αεροσκάφη που παρεμβαίνουν ανάλογα τις ανάγκες και κυρίως σε μέτωπα που απειλούν οικισμούς στην παραλιακή ζώνη.

Λαμία: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Ελυμνίων στην Εύβοια, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας

Την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων στην Εύβοια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, καθώς η φωτιά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και χρειάζεται να ενισχυθούν οι δυνάμεις που επιχειρούν στα πολλαπλά και διάσπαρτα μέτωπα φωτιάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς, ήδη εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα χωριά και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις στα πολλαπλά μέτωπα της φωτιάς με τη συνδρομή υδροφόρων και μηχανημάτων έργων από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης- Αγίας ‘Αννας.

“Μαζί με την Πυροσβεστική και τις εναέριες δυνάμεις δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς” δηλώνει ο περιφερειάρχης, Φάνης Σπανός που βρίσκεται επιτόπου και μάλιστα σημειώνει πως «δυστυχώς ήδη έχει συντελεστεί άλλη μία τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς η φωτιά καθώς η φωτιά αποτεφρώνει ένα μοναδικό παρθένο πευκοδάσος».

Αποτυπώνοντας τις κρίσιμες και συγχρόνως δραματικές στιγμές για την περιοχή, ο περιφερειάρχης σημειώνει ακόμα, ότι «αυτές τις ώρες δίδεται απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είμαστε εδώ και θα παραμείνουμε μέχρι τέλους για να προστατευτούν οι άνθρωποι και να περιοριστεί η καταστροφή στις περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον”.

Θεσσαλονίκη: Απαγόρευση κυκλοφορίας προς τελωνείο Ευζώνων λόγω πυρκαγιάς

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα μεταξύ Ευζώνων, και Ειδομένης στο νομό Κιλκίς, ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η εικόνα είναι καλύτερη και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Στο σημείο επιχειρούν 12 οχήματα με 24 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία από τις 6 το απόγευμα έχει απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων προς το τελωνείο των Ευζώνων και γίνεται εκτροπή των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών – Ευζώνων στην αερογέφυρα του Πολυκάστρου και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος των Ευζώνων.

Πάτρα: Φωτιά στην περιοχή των Καλαβρύτων

Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση στην Αχαΐα και συγκεκριμένα κοντά στην περιοχή Αγράμπελα των Καλαβρύτων.

Στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περίπου 30 άνδρες και 13 οχήματα, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή εναέριων μέσων.

Ρόδος: Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται η πυρκαγιά στο νησί της Κω

Συνεχίζεται με κάθε μέσο η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί της Κω, που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Για την κατάσβεσή της, έχει μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Ρόδο που πραγματοποιεί ρίψεις νερού, έτσι ώστε να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς και να μην επεκταθεί σε παρακείμενη δασική περιοχή. Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει και από την πλευρά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου Κω, ενώ στην περιοχή έχουν σπευσει και ιδιωτικά μηχανήματα για να συνδράμουν στην όλη προσπάθεια.

Μέχρι τώρα πάντως, η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ νωρίτερα δόθηκε εντολή απομάκρυνσης των κατοίκων που διαμένουν στη περιοχή «Τσουκαλαριά». Στη συνέχεια εκκενώθηκε και ο οικισμός Πλατάνι. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς βρίσκεται σε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και είναι πιθανόν να σταλούν στο νησί ενισχύσεις από άλλη περιοχή της χώρας.

Καλαμάτα: Έχει περάσει μέσα από σπίτια η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος – Δεύτερη φωτιά στην περιοχή Βλαχόπουλο

«Είναι μεγάλη η φωτιά στην περιοχή Βασιλίτσι και έχει περάσει μέσα από σπίτια, αλλά ακόμα δεν έχουμε εικόνα, για το αν έχουν προκληθεί ζημιές, αφού έχουν εκκενωθεί οι περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Όπως πρόσθεσε, «επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και δύο ελικόπτερα, αλλά στην Μεσσηνία υπάρχει μία ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου – Νέστορος».

Σχετικά με την συγκεκριμένη φωτιά, ο Στάθης Αναστασόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εμείς στείλαμε μηχανήματα έργου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες και να βοηθήσουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ το ίδιο έχουμε πράξει από χθες και στην φωτιά στο Βασιλίτσι».