Live ΕΙΚΟΝΑ: Σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή για το προσφυγικό

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μετατραπεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το μεταναστευτικό.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα, ενώ δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα πότε θα πάρει το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. Αναμενόμενο είναι ότι οι δύο πολιτικοί δεν θα μείνουν στα του νομοσχεδίου αλλά θα επεκταθούν και σε άλλα ζητήματα, καθώς τα δύο κόμματα βρίσκονται σε θέση μάχης.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραλείψει να αναφερθεί και στην προανακριτική επιτροπή, ενώ το ίδιο θα κάνει βέβαια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το κλίμα είναι άλλωστε ιδιαίτερο τεταμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί την πλειοψηφία να πάρει πίσω την απόφαση της που οδήγησε σε εξαίρεση του Πολάκη- Τζανακόπουλου από την προανακριτική επιτροπή. Αλλά και ο αρχηγός της κυβέρνησης δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ηδη ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας προιδέασε για τη στάση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι τραμπουκισμοί δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτοί.

«Φωτά» στο πολιτικό σκηνικό βάζει και το νομοσχέδιο για το άσυλο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί αργά σήμερα το βράδυ εν μέσω συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών.

Η αντιπολίτευση έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με τις προωθούμενες διατάξεις εκατοντάδες άνθρωποι θα μείνουν χωρίς βοήθεια και προστασία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης έχει δηλώσει κατ΄επανάληψη ότι κεντρική του επιδίωξη είναι η προστασία μόνο στους ικέτες.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

· Την επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου.

· Την εναρμόνιση των διαδικασιών με το ευρωπαικό δίκαιο.

· Την επαναπροώθηση όσων δε δικαιούνται άσυλο.

· Την εισαγωγή κανόνων που θα προσδιορίζουν ποια είναι τα δικαιώματα και ποιες οι υποχρεώσεις όσων δικαιούνται άσυλο.

Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.