ÅíçìÝñùóç ôùí ðïëéôéêþí óõíôáêôþí áðü ôçí áíáðëçñþôñéá êõâåñíçôéêÞ åêðñüóùðï Áñéóôïôåëßá Ðåëþíç, ôçí ÄåõôÝñá 16 Ìáñôßïõ 2020. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ/ÄÇÌÇÔÑÇÓ ÐÁÐÁÌÇÔÓÏÓ)

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών: Περιορισμοί στις πτήσεις και αλλαγές στα Κέντρα Υποδοχής

Τη σημασία της ατομικής ευθύνης, την οποία τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αναφερόμενη στη μάχη κατά του κορονοϊού κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Είναι ένας πόλεμος με έναν αόρατο εχθρό, εχθρός πρέπει να είναι ιός» είπε η κα Πελώνη, τονίζοντας πως το πρώτο μέτωπο δεν πρέπει να είναι τα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό υπερβαίνει εαυτόν. Πρώτο και κύριο μέτωπο σε αυτόν τον πόλεμο όλοι εμείς, ο ιός δεν διασπείρεται από μόνος του, εμείς τον διασπείρουμε με ανεύθυνες συμπεριφορές, πρόσθεσε.

Παρότι η πλειοψηφία της κοινωνίας αυτοαπομονώθηκε, δυστυχώς υπήρξαν και μειοψηφικές συμπεριφορές που έθεσαν σε κίνδυνο την προσπάθεια για μη διασπορά και οδήγησαν στην απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας, εξήγησε η κα Πελώνη, κάνοντας λόγο για πρωτοφανή συστράτευση κράτους και κοινωνίας.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος υπενθύμισε όσα ανακοινώθηκαν χθες για τους περιορισμούς στην κίνηση και τις εξαιρέσεις, και πρόσθεσε πως τα έσοδα από τα πρόστιμα θα δοθούν για την ενίσχυση νοσηλευτικού προσωπικού και δομών υγείας.

Σχετικά με τους περιορισμούς στις πτήσεις, η κα Πελώνη ανακοίνωσε πως με νέα ΚΥΑ των υπουργών Υγείας, Υποδομών και Νησιωτικής Πολιτκής επιβάλλονται νέοι περιορισμοί στις αφίξεις αεροσκαφών και διακοπή σιδηροδρομικών και άλλων μεταφορών από την Τουρκία, έως 15 Απριλίου, από την οποία εξαιρούνται φορτηγά για τη μεταφορά εμπορευμάτων και η μεταφορά τους με πλοία.

Για το ίδιο διάστημα διακόπτεται και η προσγείωση αεροσκαφών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανακοινώθηκε επίσης περιορισμός κίνησης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αυστηρά εντός της περιμέτρου που θα ορίσει η ΕΛΑΣ. Εκπρόσωποι οικογενειών μπορούν να μετακινούνται σε κοντινά αστικά κέντρα.

Η κα Πελώνη γνωστοποίησε πως θα λειτουργήσουν και ειδικές υγειονομικές μονάδες μέσα στα ΚΥΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάθε έκτακτη ανάγκη.

Το Σύστημα Υγείας ζητεί τη βοήθεια εθελοντών, στην πρωτόγνωρη κατάσταση που διαμορφώνεται, είπε η κα Πελώνη, γνωστοποιώντας το πρόγραμμα εθελοντών που ξεκινά το υπουργείο Υγείας.

Ανακοίνωσε τέλος πως αύριο συγκαλείται το υπουργικό συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 το πρωί αύριο, με βασικό θέμα στην ατζέντα την αντιμετώπιση του κορονοϊού.