Κ. Μητσοτάκης – ΕΛΒΑΛ: «Η αναγέννηση της βιομηχανίας πρώτη μας προτεραιότητα»

Η αναγέννηση της βιομηχανίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Αυτό το μήνυμα έστειλε απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ που πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας κάνοντας λόγο για την “Ελλάδα που παράγει, την Ελλάδα που εξάγει”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι στον ένα χρόνο της θητείας της κυβέρνησης το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστράφηκε και όπως είπε, στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων, θα μειωθεί από 28% στο 24,5% ο φορολογικός συντελεστής, ενώ με παρεμβάσεις της πολιτείας θα εξομαλυνθεί η αγορά της ενέργειας ώστε να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός.

“Η ενέργεια έχει ξεχωριστή σημασία για τη βιομηχανία, είχαμε από τα ψηλότερα κόστη στην Ευρώπη. Θα μειωθεί ο φόρος κατανάλωσης στο ρεύμα μέσης τάσης, και όλοι οι συντελεστές θα υποχωρήσουν μέσα από ένα νέο μοντέλο χρεώσεων” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρείας ύψους 150 εκατ. ευρώ και είπε ότι αποτελεί ένα αφανή πυλώνα της βαριάς μας βιομηχανίας, ενώ ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες “για την αθόρυβη δωρεά σας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού”.

Είπε ακόμη ότι η εταιρεία εξάγει το 85% του προϊόντος της, και καλύπτει το 4% των εξαγωγών της χώρας ενώ συνολικά ο όμιλος καλύπτει το 8% των εξαγωγών.

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τεχνογνωσία πολλών δεκαετιών που κατέχει η εταιρεία και είπε ότι η επένδυση στη γνώση είναι συστατικό στοιχείο της υπεραξίας της εταιρείας.

“Η συμπυκνωμένη γνώση σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

“Δεν ισχύει το ότι η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα. Η ΕΛΒΑΛ είναι εδώ, πρωτοπόρα στην επεξεργασία του αλουμινίου. Μετατρέπει την πρώτη ύλη σε αλουμίνα και αλουμίνιο. Με καθετοποιημένη παραγωγική διαδικασία υψηλής προστιθέμενης αξίας, που μειώνει το έλλειμμα της χώρας υποκαθιστώντας κοστοβόρες εισαγωγές” είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος αναφέρθηκε στην αποβιομηχάνιση της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες που “άφησε εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια ενώ χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας”.

Είπε ότι όσες βιομηχανίες έκλεισαν υπέφεραν από τις παρεμβάσεις του κράτους, τη βαριά φορολογία, την επαχθή γραφειοκρατία, και το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

“Η αποβιομηχανοποίηση δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα παγκοσμιοποίησης αλλά και επιλογών που έγιναν στη χώρα μας. Η πολιτεία αμέλησε. Εμείς θα το αντιπαλέψουμε” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην κρίσιμη σύνοδο της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, για την οποία θα αναχωρήσει αύριο, και εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία μέχρι τέλους Ιουλίου για το ταμείο ανάκαμψης που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος ανέφερε ότι η χώρα μας θα ευθυγραμμιστεί με τους τρεις στόχους, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό πράσινο μετασχηματισμό και την ανάκτηση της αυτονομίας της Ευρώπης σε κρίσιμους στρατηγικούς παραγωγικούς φορείς.

Εθνικός στόχος όπως είπε είναι η αύξηση του μεριδίου βιομηχανίας από 9,5% στο 12% το 2025 και στο 15% το 2030 και ο διπλασιασμός των άμεσων επενδύσεων από το σημερινό φτωχό 1,8%.

“Η πανδημία έδειξε ότι πρέπει να αλλάξει η παραγωγική μας δομή. Κεντρικός βραχίονας η βιομηχανία σε αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. Αυτό σηματοδοτεί και αυτή η επένδυση, μέσα στη λαίλαπα του κορονοϊού. Ήδη ξεκίνησε η επένδυση στο Ελληνικό, λειτούργησε η γραμμή 3 του Μετρό, ξεκίνησε η επένδυση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα, και σήμερα εδώ. Όλα αυτά δείχνουν ότι η μεγάλη εθνική πρόκληση δεν είναι μόνο φιλόδοξη αλλά και ρεαλιστική” κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλασιάζεται το όριο στον υποχρεωτικό εξωδικαστικό μηχανισμό – Έξι νέες πρωτοβουλίες για μείωση του ιδιωτικού χρέους
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ζευγάρι στο Κερατσίνι μετέτρεψε σε αποθήκη ναρκωτικών το διαμέρισμα που διέμενε
5 Φεβρουαρίου, 2025
Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές
5 Φεβρουαρίου, 2025
Αμαλιάδα: H αιτία θανάτου του Παναγιωτάκη – Το πόρισμα του ιατροδικαστή
5 Φεβρουαρίου, 2025
Χρήστος Μάστορας: Αύριο η εκδίκαση του αυτοφώρου – Νέο βίντεο από τον ελιγμό του
5 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών – «Άστο να ξεφουσκώσει»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Ιερέας θώπευσε πιστή την ώρα της εξομολόγησης – Τιμωρήθηκε με 4 χρόνια φυλακή
5 Φεβρουαρίου, 2025
Με αστυνόμευση και υπό άκρα μυστικότητα η κηδεία του μικρού Άγγελου – Μπαλάσκας: «Θα υπάρχει διμοιρία υπό το φόβο έντασης»
5 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στην Σαντορίνη: Ο κύριος δεν έχει γίνει ακόμα λέει το ΕΚΠΑ – Το φαινόμενο αναμένεται να διαρκέσει μήνες
5 Φεβρουαρίου, 2025
Νέο Ψυχικό: Πως 88χρονη οδηγός προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα – «Το ΙΧ ήταν ανεξέλεγκτο, βγήκε στο αντίθετο ρεύμα και “καρφώθηκε” στην πλατεία»
5 Φεβρουαρίου, 2025