Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κοινή συνεδίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Στην αρχή της ομιλίας του Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σύνθετης και δύσκολη κρίσης που παίρνει διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης».
Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε σαφώς από την ορολογία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση: «Δεν βρισκόμαστε βέβαια σε πόλεμο, όπως θέλει να εμφανίζει μια ανίκανη, απροετοίμαστη και πανικόβλητη κυβέρνηση, μπας και δημιουργήσει κλίμα εθνικής εγρήγορσης για να κρύψει πίσω του τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες της. Ούτε αντιμετωπίζουμε εισβολή εχθρικών δυνάμεων».
Αδύναμη και δειλή η Ευρώπη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε σκληρή κριτική στην ΕΕ: «Και απέναντι σε έναν κυνικό και επιθετικό Ερντογάν που παίζει ταυτόχρονα σε πολλά ταμπλό, στη Συρία, στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Κύπρο, στη Λιβύη, έχουμε μια Ευρώπη αδύναμη και δειλή. Κάνει πως δε βλέπει και δεν ακούει. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μη ταράξει τις εσωτερικές της ισορροπίες. Μη τυχόν και αναγκαστεί να αναλάβει έστω μικρό μέρος της ευθύνης από του εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους που επιθυμούν να περάσουν στο ευρωπαϊκό παράδεισο. Μη τυχόν και ενοχληθούν τα ακροδεξιά κόμματα και οι ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης».
Επίθεση στον Μητσοτάκη
Όπως αναμενόταν, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλήρη αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής του: «Αφού τα έκανε μπάχαλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, τώρα κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει ώστε η ευρωπαϊκή ηγεσία να αισθάνεται ευτυχής. Δε ζητάει ούτε Σύνοδο Κορυφής που θα τους δυσκολέψει, ούτε κυρώσεις απέναντι στη Τουρκία μπας και συμμορφωθεί και ξανατηρήσει τη Συμφωνία, ούτε φυσικά νέα προγράμματα μετεγκαταστάσεων των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Παρά μονάχα ικανοποιείται με κονδύλια για να χτίσει νέα κέντρα, με λόγια αγάπης και επιβράβευσης για το πόσο καλός είναι και με ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη δίπλα στον Έβρο ποταμό».
Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει ένα «απρόσμενο δώρο σε αυτούς που έχουν φανταστεί τη λύση του προσφυγικού πολύ απλά: Τη Βουλγαρία να φυλάει σαν το μαντρόσκυλο τα χερσαία σύνορα και την Ελλάδα να έχει διπλό ρόλο. Να κάνει το ίδιο στον Εβρο και να μετατρέπει τα νησιά της σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών».
Εθνικιστική έκρηξη
Ο Αλέξης Τσίρπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «για να κρύψει την αλήθεια διεξάγει έναν επικοινωνιακό πόλεμο, εν ονόματι της υπεράσπισης της πατρίδας, βέβαια». Υπογράμμισε ότι:
«Επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κλίμα εθνικιστικής και σε μεγάλο βαθμό ρατσιστικής έκρηξης, που βρίσκει τη θερμή υποστήριξη όλης της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς. Γιατί όχι άλλωστε. Ενθαρρύνει ακραίες δυνάμεις να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Επικαλείται αισθήματα πατριωτισμού και εθνικής εγρήγορσης εκείνων που μέχρι χτες κακοποιούσε με τα ΜΑΤ».
Υπεράσπιση των συνόρων
Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «η φύλαξη των συνόρων μας είναι αυτονόητο καθήκον για κάθε κυβέρνηση.
Δεν υπάρχει πατρίδα χωρίς σύνορα.
Και ως κυβέρνηση υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα της Ελλάδας να φυλάγει τα σύνορά της. Και το υπερασπιστήκαμε καλύτερα από ότι η σημερινή, αν και χωρίς επικοινωνιακούς παιάνες και προπαγάνδα πολέμου. Υπερασπιστήκαμε, όμως, και συχνά με κόστος πολιτικό, λόγω της εμπρηστικής προπαγάνδας της ΝΔ, και τις αρχές του ανθρωπισμού, και τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ελέγξαμε το πρόβλημα
Ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο της κυβέρνησής του, λέγοντας ότι: «Δεν λέω ότι δεν υπήρξαν λάθη και αστοχίες. Αλλά τα καταφέραμε τελικά να ελέγξουμε ένα πρόβλημα που γεννούσαν γεωστρατηγικές αιτίες, με πολλή δουλειά, αφοσίωση, οργάνωση, και ανθρωπισμό. Επιδίωξή μας ήταν, φυλάγοντας τα σύνορα με τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους, να μην απομακρυνθούμε από τις αξίες μας, που είναι και πανανθρώπινες αξίες. Δεχθήκαμε κριτική γι’ αυτό, κατηγορηθήκαμε ότι προσκαλούμε τους πρόσφυγες, γιατί ; Επειδή στη θάλασσα τους σώζαμε και δεν τους πνίγαμε. Κατηγορηθήκαμε από πολλούς ακραίους ότι θέτουμε σε κίνδυνο τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλά εμείς αντιθέτως κάναμε γνωστό στα πέρατα του πλανήτη ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι συνώνυμο της ανθρωπιάς.Δεν είναι ο πολιτισμός του τραμπουκισμού, της αυτοδικίας, της δίωξης, του πογκρόμ, της αντιμετώπισης απελπισμένων ανθρώπων με όρους ρατσιστικού πολέμου».
Το χρονικό των ανακολουθιών
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το χρονικό των ανακολουθιών της κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό:
«Ο πρωθυπουργός κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γιατί έλεγε ότι δεν χρειάζεται γιατί είναι μη λειτουργικό. Στο πλαίσιο του περίφημου επιτελικού κράτους μετέφερε τις αρμοδιότητας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό τον κ. Χρυσοχοΐδη. Λίγες ημέρες μετά μάθαμε ότι τις αρμοδιότητες τελικά θα τις έχει ο κ. Κουμουτσάκος, ο αναπληρωτής τους κ. Χρυσοχοΐδη. Μόνο που ο κ. Κουμουτσάκος, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε πολύ όρεξη να αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, γιατί μάλλον θα είχε προετοιμαστεί για άλλο. Έτσι περάσαμε 3 μήνες απραξίας και εν τω μεταξύ ο αριθμός των προσφύγων ανέβαινε δραματικά. Τον Οκτώβριο ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει ότι τελικά υπεύθυνος δεν θα είναι ούτε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ούτε ο κ. Κουμουτσάκος, αλλά ένας απόστρατος, ο υφυπουργός κ. Στεφανής. Για τρίτη φορά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν, αυτή τη φορά στο υπουργείο Άμυνας. Όμως η κατάσταση είχε ήδη ξεφύγει».
Γελοιοποίηση της αστυνομίας
Ο κ. Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για εικόνες ντροπής και γελοιοποίηση της αστυνομίας: «Έτσι το τελευταίο δεκαπενθήμερο, μαζί με την επιχειρησιακή ανικανότητα των δήθεν αρίστων, αναδύθηκε ο πραγματικός κόσμος των ιδεών αυτής της κυβέρνησης. Και είδαμε όλοι εικόνες ντροπής που δεν είχαμε ξαναδεί :Αστυνομικοί να χτυπούν και να βρίζουν πολίτες και πολίτες να ντροπιάζουν αστυνομικούς. Αστυνομικοί να ρίχνουν δακρυγόνα μέσα σε δάση, πολίτες να ξυλοκοπούνται και να αποκαλούνται από τα ΜΑΤ τουρκόσποροι, άλλοι πολίτες να εισβάλουν στα καταλύματα των ΜΑΤ και να τους πετάνε έξω μαζί με τα πράγματά τους, ένστολοι να σπάνε αυτοκίνητα με κλομπ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα νησιά άρον άρον, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των επεισοδίων. […] Δεν θυμάμαι κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν να έχει γελοιοποιήσει κατ’ αυτόν τον ακραίο τρόπο την ελληνική αστυνομία».
Βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «το μπάχαλο όμως, αυτές οι άθλιες εικόνες, αποδείχτηκαν βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας. Ο διχασμός, η καταστολή, η αστυνομική βία, που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και δημιουργούν εμφύλιες συνθήκες, μόνο την απαραίτητη σε δύσκολες στιγμές εθνική συναίνεση και ομοψυχία δεν ευνοούν. Έτσι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να προβεί σε μια καλά υπολογισμένη επιθετική κίνηση».
Στη συνέχεια, έθεσε μια σειρά από ερωτήματα:
Σωστά φυλάμε τα χερσαία σύνορα αλλά με τα θαλάσσια τι θα κάνουμε;
Χιλιάδες άνθρωποι, αν αυτή η κρίση συνεχιστεί, θα βρεθούν στη θάλασσα και θα διασωθούν – θέλουμε να ελπίζουμε – από το ελληνικό λιμενικό. Τι θα γίνουν αυτοί οι άνθρωποι;
Αναστείλανε τη διαδικασία του ασύλου.Ποιο το πρακτικό αποτέλεσμα, πέραν του να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο;
Λένε όσοι περνάνε θα απελαύνονται. Μάλιστα, να απελαύνονται. Αλλά πού; Με τη Τουρκία δεν υπάρχει καμία επικοινωνία. Παραβιάζει κατάφορα τη Συμφωνία με την ΕΕ. Και δε της λέει και κανένας τίποτα. Μας απειλεί με εκατοντάδες χιλιάδες στα σύνορά μας και θα πάρει και πίσω όσους θα απελαύνουμε; Προφανώς όχι. Από την Ευρώπη μετεγκαταστάσεις, δε ζητάμε. Εδώ ούτε καν Σύνοδο Κορυφής δε ζητάμε. Πού λοιπόν θα τους απελάσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Πού θα τους πάμε;
Κι έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Μη ψάχνετε άδικα να βρείτε την απάντηση. Ο πρωθυπουργός εξασφάλισε 350 εκ. και άλλα τόσα για να φτιάξει νέα hot spot. Και αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί το σχέδιο είναι τα νησιά μας να γίνουν οι αποθήκες των ψυχών που επιθυμούν να πάνε στον Ευρωπαϊκό παράδεισο αλλά θα φυλακίζονται εδώ μη τυχόν και μολύνουν τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που είναι και το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου.
Delivery για τους συντηρητικούς και αντιδραστικούς φίλους του στην Ευρώπη κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Σε βάρος της Ελλάδας».
Ανοησία η ασύμμετρη απειλή
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι: «Έχουμε από τη πρώτη στιγμή διάθεση συναίνεσης για να αρθούν τα αδιέξοδα και δε το κρύψαμε. Για αυτό και ζητάμε σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να βρεθούν λύσεις, για να χαράξουμε μια διαφορετική και βιώσιμη εθνική στρατηγική».
Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Δεν συναινούμε στις βιαιότητες που εκτυλίσσονται αυτές τις ημέρες, ούτε σε πράξεις που καταπατούν κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η αναστολή χορηγιών ασύλου. Αλλά για να σταματήσουν τις παλινωδίες και τις αδιέξοδες στρατηγικές.»
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του εναντίον της κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι:
«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στις ανοησίες για ασύμμετρη απειλή, που δικαιολογούν ασύμμετρη βία εις βάρος άοπλων ανθρώπων και γυναικόπαιδων.
Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην εργαλειοποίηση της δυστυχίας από την πλευρά του Ερντογάν. Αλλά είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι και στην εσωτερική εργαλειοποίηση της από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη.
Διότι εργαλειοποιεί και αυτός τους πρόσφυγες όταν τους παρουσιάζει ως εισβολείς, ως εχθρούς, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμα και με τα όπλα, όπως έγραφε προχθές ένας από τους δημοσιογράφους-προπαγανδιστές του Μαξίμου».
Προσέθεσε ότι:
«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην απόπειρα εκφασισμού τμημάτων της κοινωνίας μας με μια τοξική προπαγάνδα πολέμου, εξύμνησης της βίας, πρόσκλησης σε παραστρατιωτικές ομάδες να συμμετάσχουν στο κυνήγι μαγισσών. Στο οποίο στόχος γίνονται όχι μόνο οι “εισβολείς”, αλλά και οι ΜΚΟ, δημοσιογράφοι, προοδευτικοί και δημοκρατικοί άνθρωποι».
Καταλήγοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να καταστρώσει σχέδιο, για το πώς θα γίνει η διασπορά σε όλη τη χώρα. Σε ποιες περιφέρειες και δήμους». Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό:
- Να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τώρα.
- Να ζητήσει κυρώσεις στην Τουρκία αν συνεχίζει να παραβιάζει τη Συμφωνία με την Ε.Ε.
- Να ζητήσει άμεσα σχέδιο μετεγκαταστάσεων προσφύγων στην Ευρώπη.
- Να ακυρώσει τη ΠΝΠ, των επιτάξεων και των σχεδίων της για δημιουργία κλειστών κέντρων – φυλακών σε νησιά και ξερονήσια.
- Και να απλοποιήσει τις διαδικασίες ασύλου με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.