Live η πορεία της κακοκαιρίας: Απότομη μεταβολή του καιρού – Πού θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα

Εν αναμονή της «ψυχρής λίμνης» που θα εμφανιστεί σήμερα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη λόγω σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές για τη σημαντική επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας.

Κύρια χαρακτηριστικά της ραγδαίας μεταβολής των καιρικών δεδομένων θα είναι οι ισχυρές βροχές (κατηγορία 5) που χαρακτηρίζονται ως ακραίες και οι καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Με ένταση και διάρκεια το φαινόμενο

Για το Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε μίλησε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος. «Για κάποιες περιοχές ο συναγερμός είναι κόκκινος. Περιμένουμε πολύ νερό» τόνισε δείχνοντας σε χάρτη τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο.

«Η Τρίτη θα είναι χειρότερη μέρα με τη Θεσσαλία, Ημαθία, Πιερία, Σποράδες, Ευρυτανία, Βόρεια Εύβοια και περιοχές της ανατολικής και νότιας Πελοποννήσου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από βροχοπτώσεις», σημείωσε παρομοιάζοντας την «ψυχρή λίμνη» με τον Ιανό, που είχε πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας.

Απότομη μεταβολή του καιρού με έντονα φαινόμενα – Που θα εκδηλωθούν, live η πορεία της κακοκαιρίας
Με δεδομένο ότι ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ακραία βροχόπτωση σε πολλές περιοχές

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteο, το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 5 (Ακραία).

Για σήμερα Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου αναμένουμε:

Βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τοπικά στα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη Θράκη θα είναι τοπικά και περιορισμένα.
Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως 8-10 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι έως 6-7 μποφόρ στα πελάγη.
Το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 05.09.2023 έως την Τετάρτη 06.09.2023 αναμένουμε:

  • Βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, εκτός από τα νότια νησιωτικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά.
  • Οι βροχές και οι καταιγίδες σε τμήματα της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Ανατολική Στερεά, στη Χαλκιδική και στα νοτιοδυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι ισχυρές και με μεγάλη διάρκεια με αυξημένη την πιθανότητα εκδήλωσης σημαντικών υψών βροχόπτωσης σε μικρό χρονικό διάστημα αυξάνοντας την πιθανότητα εκδήλωσης πλημμυρικών επεισοδίων.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας