Συνάντηση Μητσοτάκη-αρχηγών: Παρασκήνιο, διάλογοι, αιχμές – Όλα όσα εγιναν

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο και τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. 

«Προβληματισμένος από τις εξελίξεις…», δήλωσε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθώς κατευθυνόταν στο γραφείο του στη Βουλή και “πολιορκούμενος” από τους δημοσιογράφος, δήλωσε προβληματισμένος. “Είμαι προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όχι από το κλίμα στη συνάντηση”. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ αν έγινε συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “ο κ. Μητσοτάκης ζυγίζει όλα τα ενδεχόμενα” και μάλιστα συγκεκριμένα για τον Προκόπη Παυλόπουλο είπε πως η υποψηφιότητά του δεν πρέπει να αποκλειστεί αλλά, κατά τον κ. Τσίπρα, όλα θα κριθούν από τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ.

Τσίπρας: Τι είπα στον Μητσοτάκη

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα: Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω για τις εξελίξεις. Εξέφρασα την ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας, δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το ραντεβού με τον Κ. Μητσοτάκη.

Εξέφρασα την ανησυχία για την εκκωφαντική σιωπή από όλη την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ για την κλιμάκωση από την Τουρκία, τόνισε.

Κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους. Ο κύριος Μητσοτάκης προσυπέγραψε αλλά έκανε το αντίθετο: Έδωσε όσα είχε να δώσει πριν ζητήσει όσα δικαιούνταν να πάρει.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και το εάν θα βρεθούν στο πλευρό μας αν το πράξει.

Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να αναστείλει την ψήφιση του νομοσχεδίου για αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδα μέχρι να εκφραστεί ξεκάθαρη στήριξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την αύξηση της αμυντικής ισχύος αλλά ζητά τεκμηρίωση για τους σχεδιασμούς.

Παράλληλα, όπως είπε εξέφρασε την κάθετη άρνηση στον εκλογικό νόμο που προωθείται και να σταματήσουν τα «καλλιστεία» σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ανανεώσει τη θητεία του κ.Παυλόπουλου.

«Αιχμές» Γεννηματά σε Μητσοτάκη: «Το είχα προτείνει, δεν το ήθελες…» (video)

Η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έριξε τα βέλη της προς τον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι πριν το ταξίδι είχε προτείνει να διαμορφωθεί μια εθνική γραννή πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ, αλλά εκείνος δεν το έκανε.

Γεννηματά μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε

Στα εθνικά θέματα αναλώθηκε κατά 99% η ενημέρωση που παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Φώφη Γεννηματά σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ, ενώ ελάχιστη συζήτηση έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για τον εκλογικό νόμο όπου επιβεβαιώθηκε η διαφωνία του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

«Φώφη Γεννηματά και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι διαφωνούν» αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη καθώς όπως επισημαίνουν ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος στη θέση του για 50 έδρες ανώτατο όριο του κλιμακωτού μπόνους στο πρώτο κόμμα και δεν άφησε κανένα παράθυρο για αλλαγή στο κυβερνητικό νομοσχέδιο που έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο αμετακίνητη για 35 έδρες ανώτατο όριο εμφανίστηκε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε επίσης: Βίκυ Παγιατάκη – Αυτά τα ζώδια θα «καούν» από την σημερινή Πανσέληνο
Σε ότι αφορά τα εθνικά ζητήματα η κα Γεννηματά και ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησαν πως το συνυποσχετικό για τη προσφυγή στη Χάγη θα αφορά αποκλειστικά τις θαλάσσιες ζώνες και τίποτα άλλο, δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. «Επιβεβαιώσαμε στη συνάντηση ότι αυτή είναι και η θέση του πρωθυπουργού» αναφέρουν ανώτατες πηγές του ΚΙΝΑΛ.

Το δεύτερο ζήτημα για τα εθνικά θέματα που έθεσε η Φώφη Γεννηματά ήταν το τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές κάμερες στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τραμπ στο Λευκό Οίκο. «Συζητήθηκαν αυτά που δεν ακούστηκαν δημόσια» αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «διαβεβαίωσε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι ειπώθηκαν αυτά που έπρεπε να ειπωθούν» αναφορικά με την αποφασιστικότητα της χώρας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το τρίτο ζήτημα ήταν τα εξοπλιστικά προγράμματα όπου η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε καταρχήν θετική για τα F35 ωστόσο φέρεται να τόνισε στον πρωθυπουργό ότι ναι μεν «είναι η αποτρεπτική ενίσχυση της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται να μπούμε σε ράλι εξοπλισμών». Υπ’ αυτή την έννοια το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να στηρίζει το πρόγραμμα των F35 αλλά στο πλαίσιο μιας συνολικής θεώρησης και όχι αποσπασματικά σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμων.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κα Γεννηματά και από την ενημέρωση του πρωθυπουργού σε ότι αφορά τις διπλωματικές κινήσεις για τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κα Γεννηματά δεν βγήκε ούτε ήσυχη, ούτε ανήσυχη από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά βγήκε ενημερωμένη.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ενιαία εθνική γραμμή όπως ζήτησε στον διάλογό της με τον πρωθυπουργό πριν από τη συνάντηση, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να μιλήσουν όλοι οι αρχηγοί μαζί όπως πρότεινε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για τη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ δεν έγινε καμία συζήτηση για την υποψηφιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας, και παρέπεμπαν στις πάγιες θέσεις της κας Γεννηματά για πρόεδρο από την «άλλη –της κυβερνώσας- παράταξη» για λόγους ισορροπίας του πολιτικού συστήματος, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση η κα Γεννηματά δεν θα μπει σε ονοματολογία.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Να πίνεις πολύ νερό για το τζετ λάγκ» (video)

Ο διάλογος ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες τουλάχιστον, ήταν χαλαρός. Αφού οι δυο άνδρες αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε γύρισε από την Ουάσινγκτον και του έδωσε συμβουλές για να ξεπεράσει το τζετ λάγκ: “Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική”.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όταν ο Κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα αν θέλει καφέ ή νερό, εκείνος επέλεξε το τσάι. Την ίδια επιλογή έκανε και ο πρωθυπουργός.

Τι ειπώθηκε με τον Κυριάκο βελοπουλο

Mε 15 λεπτά καθυστέρηση η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κυριάκο Βελόπουλο, στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Βουλή.

Τα παράπονά του για τον αντικαπνιστικό νόμο έκανε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, κατά τη συνομιλία που είχαν πριν τη συνάντησή τους.

«Η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, με τον πρωθυπουργό να απαντά: «Δεν ξέρω αν είναι λόγω του απογεύματος, αλλά βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συναντήσεις».

Ωστόσο ο κ. Βελόπουλος επέμεινε, λέγοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα γιατί έχει πέσει ο τζίρος τους (λόγω αντικαπνιστικού)», με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Δεν κάνουν γιατί ξέρουν ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Καλό είναι να εφαρμόζουμε το νόμο ακόμα και αν το έχουμε καταψηφίσει».

«Βγαίνω πάντα όμως έξω να καπνίσω», κατέληξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης

Η συνάντηση κράτησε λιγότερο από μισή ώρα. Με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».

Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη. Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του κι εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. Τέλος, χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.

Ευδιάθετοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιάνης Βαρουφάκης

Ευδιάθετοι εμφανίστηκαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάνης Βαρουφάκης, στη σύντομη συζήτηση που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους.

Ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 τι να τον κεράσει κι εκείνος απάντησε «ένα νεράκι». Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον για το αν ο κ. Βαρουφάκης ξεκουράστηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών. «Ναι, λίγο. Δεν πέταξα. Έχει σημασία», είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, ο οποίος στη συνέχεια απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπε: «Εσύ πήρες αεροπλάνο όμως…».
«Εγώ πήρα ένα μεγάλο αεροπλάνο, για λίγες μέρες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προτού δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ αποχωρήσουν από την αίθουσα, ώστε να ξεκινήσει η συνάντηση.

Λάθος η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί σε Ιράν και Ιράκ, δήλωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε απεμπλοκή από την «ανίερη συμμαχία» με Ισραήλ και Αίγυπτο για τον EastMed και προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 τόνισε ότι διαφωνεί με την έννοια της ενισχυμένης αναλογικής και των bonus.

Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για υποψηφιότητες για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μαξίμου για συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς: «Ο κ. Μητσοτάκης συζητά για κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα»

Λίγο μετά το τέλος τον συναντήσεων το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.

Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα.

Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα.

Ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα.

Ο κύκλος των συναντήσεων με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με τη συνάντηση με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα»