Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 – Η απάντηση για τις παρακολουθήσεις και η πρόκληση στον Τσίπρα

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη “σκιά” του δημοσιεύματος του Documento για παρακολουθήσεις 33 προσώπων. Σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για απίστευτο ψέμα.

«Ντροπή και αίσχος να ισχυρίζεται κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών».

«Είναι ένα απίστευτο ψέμα. Ένα δημοσίευμα παρουσιάζει ονόματα χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και χωρίς καμία σύνδεση με εμένα προσωπικά. Πιστεύει κανείς ότι μέσα σε όλα που είχα να διαχειριστώ αυτά τα τρία χρόνια παρακολουθούσα υπουργούς μου; Είναι δυνατόν να πέφτει η πολιτική ζωή τόσο χαμηλά; Ποια είναι η δική μου άμυνα;».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν υπάρχει «καμία απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε υπουργούς του» και χαρακτήρισε «εθνικά επικίνδυνο» τον Κώστα Βαξεβάνη, λέγοντας ότι από πίσω του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας και μια εκστρατεία λάσπης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα τον προκάλεσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για να πάρει εκκωφαντική απάντηση από την κυβέρνηση. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν θα αφήσω κανέναν να σύρει τη χώρα σε περιπέτειες.

Αναφορικά με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του μέλους του ΔΣ της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννη Βρέντζου μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε που ήταν η εγκληματική οργάνωση στην οποία αναφέρθηκε ο ερυθρόλευκος παράγοντας, όταν η ομάδα κατακτούσε με ευδιάκριτες διαφορές το πρωτάθλημα τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους, κάποιοι θεωρούν πως επειδή έχουν μία ομάδα, ή επειδή ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή και τα δύο ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση και να υπονομεύουν. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως οι ρόλοι του καθενός είναι απολύτως ξεκαθαρισμένοι: η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση, εκλεγόμαστε από το λαό, θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην πρόοδο της χώρας, δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι. Άρα το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε και γινόμαστε αντικείμενα εκβιασμού και δεν απευθύνομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, απευθύνομαι συνολικά».

«Όταν τα μέσα είναι πραγματικά ανεξάρτητα κι όχι όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους. Αυτό δεν είναι ελεύθερη δημοσιογραφία», τόνισε αναφορικά με την λίστα των Reporters United που μας φέρνουν την Ελλάδα στην 108η θέση.

«Είμαστε σοβαροί; Στη χώρα όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και δημοσιεύει ό,τι θέλει, στη χώρα που άμα δείτε τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου τα πιο πολλά είναι σκληρά επικριτικά προς την κυβέρνηση και προς εμένα, συζητάμε πραγματικά για ελευθερία του Τύπου; Θα σας έλεγα ότι μάλλον το ανάποδο πρόβλημα έχουμε, με την έννοια ότι υπάρχουν εφημερίδες -ο Θεός να τις κάνει εφημερίδες- οι οποίες συνιστούν ουσιαστικά ένα δημοσιογραφικό οχετό, οι οποίες ανοιχτά εμένα με έχουν κατηγορήσει ότι είμαι παιδεραστής, υιοθετώντας βέβαια μία τάση του διαδικτύου η οποία κι αυτή είναι πολιτικά υποκινούμενη, απέναντι στις οποίες και στην οποία εφημερίδα ουσιαστικά είμαι απροστάτευτος.Άρα για ποια ελευθερία του Τύπου συζητάμε ότι δήθεν υπονομεύεται στη χώρα μας»;

Αναφορικά με την ακρίβεια, που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε πως αυτή είναι εισαγόμενη, «είναι ακρίβεια Πούτιν και όχι Μητσοτάκη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες της αντιπολίτευσης. Για το καλάθι του νοικοκυριού ο πρωθυπουργός τόνισε πως εισήχθη για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και πως έως τώρα έχει θετικό αντίκτυπο στην αγορά.

Σε ερώτηση δε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα είδη πρώτης ανάγκης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν προκρίνει το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς, όπως είπε, «κανείς δεν μας εγγυάται ότι η μείωση θα καταλήξει στον καταναλωτή, σημειώνοντας επίσης πως μία τέτοια εξέλιξη θα επιβράβευε και όλους όσοι δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη.

Σε ερώτηση για το κατά πόσον επίκειται κυβερνητική παρέμβαση για τη μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε: «δεν είμαι έτοιμος να σας πω, θα δούμε ποιες δυνατότητες έχουμε, οτιδήποτε κάνουμε θα γίνει πολύ προσεκτικά και μετρημένα, καθώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τον προϋπολογισμό. Όταν είμαστε έτοιμοι θα το μάθετε από τα αρμόδια όργανα».