Αυτή είναι η νέα επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα – Τι δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης (vids)

Με θερμά λόγια υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ «και τη νέα εμβληματική -όπως τη χαρακτήρισε- συνεργασία», με την εταιρεία.

«Η Ελλάδα έχει τον ήλιο της και τώρα αποκτά και το cloud της», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν αποδέχομαι αυτή την επένδυση μόνο ως ένα τεχνολογικό και οικονομικό άλμα. Είναι και ένα βήμα εκδημοκρατισμού», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Με το ελληνικό cloud, ελληνικά δεδομένα και δεδομένα από την ευρύτερη περιοχή θα αποθηκεύονται εδώ στην Ελλάδα με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος».

«Ως πολίτης προσδοκώ φθηνότερες και πιο γρήγορες ψηφιακές υπηρεσίες. Ως πρωθυπουργός προσδοκώ περισσότερα. Τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και περιμένω να βοηθηθούν και οι νεοφυείς επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Η επένδυση σχετίζεται με υποδομές και υπηρεσίες cloud computing, και γενικότερα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.

Το ύψος της επένδυσης θα ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και οι νέες δραστηριότητες του αμερικανικού κολοσσού θα βρίσκονται εντός της Αττικής.

Οι οριστικές αποφάσεις του αμερικανικού κολοσσού ελήφθησαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες και βασίστηκαν σε οικονομικά κριτήρια, ενώ υπήρξε και σημαντική υποστήριξη από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου δεδομένων (data center) για υπηρεσίες cloud, το οποίο θα απευθύνεται στους πελάτες της πλατφόρμας Microsoft Azure.

Πιθανότατα, το συγκεκριμένο data center θα καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της Microsoft στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίστοιχο data center του αμερικανικού κολοσσού στην ευρύτερη περιοχή.

Πιθανότατα, θα υπήρξε ενδιαφέρον και από άλλες χώρες (Ρουμανία και Βουλγαρία οι πιο πιθανές περιπτώσεις) για να δεχθούν τη σχετική επένδυση από τη Microsoft, με την τελευταία να επιλέγει τελικώς την Ελλάδα.

Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με κάποιον από τους μεγάλους παρόχους λύσεων πληροφορικής (system integrator) που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ή κάποιον πάροχο υπηρεσιών cloud με τον οποίο έχει ήδη συνεργασία η Microsoft.

Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ. Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό «νέφος» (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ.Σμιθ, «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», τονίζοντας Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα». Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.