Αλ. Τσίπρας: Παρουσιάζει στη ΔΕΘ το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας να παρουσιάσει το νέο κοινωνικό συμβόλαιο του ΣΥΡΙΖΑ με τους πολίτες, το πρόγραμμα του κόμματός του που θα δίνει έμφαση στα κοινωνικά αγαθά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο live event του iSYRIZA μετά την καραντίνα προϊδέασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται εντατικά για το νέο της πρόγραμμα, πέραν του οικονομικού προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι 2» που θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας από τον ίδιο, κάτι που θα γίνει όπως είπε αμέσως μετά το καλοκαίρι στην ΔΕΘ.

Έχει ενδιαφέρον πως σ’ αυτήν την εκδήλωση στην διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας στεκόμενος όρθιος και περπατώντας έκανε διάλογο με περίπου 50 νέους ανθρώπους στο πλαίσιο της επιχείρησης εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ότι υπάρχει κίνδυνος για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να την πατήσει» όπως είπε εάν θελήσει να επιβάλει μέτρα που έρχονται σε σύγκρουση με την νέα γενιά. Τόνισε πως η κυβέρνηση αυτή έχει ένα κόλλημα με τη νέα γενιά και ανέφερε ότι η υπουργός Παιδείας επανέφερε παρωχημένες αντιλήψεις «πισωγύρισμα η βάση του δέκα», εισήγαγε εν μέσω πανδημίας νομοσχέδιο που θέλει την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, επιθυμεί να επιβάλει το πλαφόν του 17 για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί στα Επαγγελματικά Λύκεια, όπως επίσης και μία σειρά από μέτρα συντηρικοποίησης που βάζουν στο στόχαστρο την νεολαία.

«Αν η κυβέρνηση αισθάνεται την αλαζονεία της δημοσκοπικής της ευτυχίας που της δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει τα πάντα και θελήσει να επιβάλει ρυθμίσεις που έρχονται καταφανώς σε σύγκρουση με τις ανάγκες σας, θα την πατήσει» είπε και μάλιστα πρόσθεσε με νόημα θυμίζοντας τα δικά του μαθητικά χρόνια: «Έχω ιδίαν πείρα προέρχεται από τα κινήματα της παιδείας το 1990/91 όταν ήταν και πάλι Μητσοτάκης πρωθυπουργός» ανέφερε επισημαίνοντας ότι «κι άλλες κυβερνήσεις θέλησαν να επιβάλουν απόψεις χωρίς διάλογο και την πάτησαν κι έτσι θα γίνει και τώρα αν η κυβέρνηση συνεχίσει σε αυτήν την λογική». Την συγκεκριμένη στιγμή έπεσε ένα χάρτινο σταντ που υπήρχε στον χώρο κάνοντας τον Αλέξη Τσίπρα να πει γελώντας: Τί ήταν να το πω αυτό; Δεν θα ξαναπώ κακές λέξεις το υπόσχομαι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρυψε την ανησυχία του πως η χώρα θα μπει σε μία πολύ βαθιά ύφεση το 2020 και μάλιστα θα δυσκολευτεί να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάκαμψης. «Έχω περίεργα συναισθήματα μετά από 2,5 μήνες καραντίνας.Πριν από δύο μήνες το μυαλό μας ήταν στην προστασία ανθρώπινης ζωής. Το σύνθημα και σήμερα παραμένει το «να νικήσει η ζωή» όμως σήμερα πρέπει να διακρίνουμε αν μιλάμε για ζωή ή επιβίωση» είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας την ανησυχία του για τις κυβερνητικές επιλογές.

Εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί όπως είπε η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον χρόνο που της έδωσε η κοινωνία προκειμένου να αλλάξει τα θέσφατα με τα οποία κινούνταν, να αλλάξει την δημόσια υγεία και να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και εκτίμησε ότι δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε γρήγορη η ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Ως εκ τούτου ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κουνάει το δάχτυλο στην νέα γενιά, καυτηριάζοντας μάλιστα την παρουσία των ΜΑΤ σε διάφορες πλατείες και χώρους όπου συχνάζει η νεολαία. «Είδαμε μία συμπεριφορά που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ακόμη κι αν κάποιοι συμπολίτες μας έπραξαν έξω από το πλαίσιο. Και το πιο οξύμωρο είναι η υποκρισία όταν κουνάμε το δάχτυλο, να λέμε ότι η Ομόνοια δεν κολλάει (αιχμή για τα εγκαίνια της πλατείας από δήμαρχο Μπακογιάννη) όπως η πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, σχολίασε ειρωνικά. Για όσα έγιναν στην Ομόνοια είπε ότι την συγγνώμη έπρεπε να την ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας πως ενώ όλοι σεβόντουσαν τους περιορισμούς της καραντίνας ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι η Πρωτοψάλτη τραγουδάει για την πάρτη του.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που υπάρχουν στον χώρο εστίασης αλλά και στον χώρο του τουρισμού και υπενθύμισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ προτίμησε να επιδοτήσει την ανεργία, αντί να επιδοτήσει την εργασία. Αποκάλυψε ότι στο πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» προβλέπει πλήρη ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη για τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα . «Η προστασία της εργασίας είναι το βασικό και να μην κλείσει η μηχανή της επιχειρηματικότητας» είπε τονίζοντας ότι θα υπάρξει πρόταση για επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού αλλά και έμφαση στην μη επιστρεπτέα ενίσχυση.

Ακολούθως καυτηρίασε ιδέες που ανασύρθηκαν από τα συρτάρια με ευκαιρία τον κορωνοϊό κυρίως από βιομήχανους, όπως αυτή για τους δανειζόμενους εργαζόμενους και σημείωσε: «Πολύ φοβάμαι για την μονιμοποίηση της ιδέας για μισή εργασία και μισό μισθό. Άρα μισή ζωή».

Παράλληλα εκτίμησε πως στον χώρο της εστίασης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε φαινόμενα λουκέτων. Για την υγεία σχολίασε πως κάποιοι θυμήθηκαν τώρα την σημασία της δημόσιας υγείας και τόνισε πως και στον ΣΥΡΙΖΑ «ψάχνουμε να βρούμε κι εμείς πού έγιναν οι προσλήψεις που η κυβέρνηση λέει ότι έγιναν».