Μητσοτάκης στο CNN: Αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη στο κράτος

Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελεγχόμενη πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα των χειρισμών ως προς την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η τάση είναι ενθαρρυντική» και πρόσθεσε: «Εφαρμόσαμε αυστηρά μέτρα απόστασης σε σχετικά πρώιμο στάδιο και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες γι’ αυτό».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχουμε 50 ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα από τον Covid-19 αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται σχετικά καλά αν και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι μιλάμε για ένα σύστημα υγείας το οποίο εξέρχεται από μία δεκαετή κρίση. Επεσήμανε έτσι ότι θα είχαμε ίσως μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες από ένα δυνητικά υπερφορτωμένο σύστημα υγείας. «Δεν έχει συμβεί. Δε θα συμβεί», τόνισε.

«Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θέλω να τους ευχαριστήσω», τόνισε ο πρωθυπουργός. αναφορικά με τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι στην Ενωμένη Ευρώπη υπάρχει ανταγωνισμός για τα φάρμακα, για το υλικό ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως «υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες, εξοπλισμό, για κλίνες ΜΕΘ και κάθε χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια».

Αναφέρθηκε ωστόσο στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να θέσει μία κοινή διαδικασία συμβάσεων αλλά αυτές οι διαδικασίες απαιτούν κάποιο χρόνο. Τόνισε ότι υπάρχει «ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που κάποια στιγμή θα μας οδηγήσει στο να εξετάσουμε εκ νέου τη δική μας αλυσίδα προμηθειών και τη δυνατότητα να μην εξαρτώμεθα από εισαγωγές που μπορεί να εξαντληθούν σε καιρό κρίσης».

«Κινητοποιήσαμε τον ιδιωτικό τομέα και τα ιδρύματα, είχαμε πολλές δωρεές και θέλω να τους ευχαριστήσω. Η ελληνική κοινωνία επέδειξε μεγάλη αλληλεγγύη», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς

Αναφερόμενος στο πώς διοικεί τη χώρα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Είμαι στο γραφείο και διοικούμε τη χώρα μέσω τηλεδιασκέψεων οι συνεργάτες μου κι εγώ. Κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο ψηφιακό μέλλον. Αυτή η κρίση αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος να εναγκαλιστεί την ψηφιακή τεχνολογία».

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση για τον κορωνοϊό και έπειτα από μια δεκαετία λαϊκισμού, βλέπουμε ότι οι ειδικοί οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μόνο ένα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου διαγνώστηκε με κορωνοϊό, νοσηλεύτηκε τώρα είναι εκτός νοσοκομείου και γενικότερα αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να είμαστε απολύτως λειτουργικοί.

Υπογράμμισε πάντως πως «όταν είσαι σε κρίση είναι σαφές ότι κάθε κράτος μέλος φροντίζει πρώτα για τους πολίτες του και η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κάτι που κάναμε με επιτυχία ήταν να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα και είχαμε πολλή καλή ανταπόκριση». Μάλιστα ευχαρίστησε δημόσια εκείνους που πρόσφεραν και πρόσθεσε πως αν και η ελληνική είναι μια ατομικιστική κοινωνία από αυτή την κρίση φάνηκε πως επέδειξε αλληλεγγύη ενώ το ρόλο της έπαιξε και η αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο κράτος και την κυβέρνηση μετά από μια δεκαετή κρίση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης πως ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι «δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, έχουμε ημερήσια ενημέρωση από τους ειδικούς» με ακρίβεια για το τι συμβαίνει και είναι «ανακουφιστικό μετά από μία δεκαετία λαϊκισμού να μιλούν οι ειδικοί και όχι οι δαιμονοποιημένοι τεχνοκράτες να μας οδηγούν σε σωστές πολιτικές αποφάσεις».

Για το προσφυγικό και τη μεταναστευτική κρίση

«Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρέθηκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου, όταν υπήρξε μια ξεκάθαρη προσπάθεια από πλευράς της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει ανθρώπους σε απόγνωση, πρόσφυγες και μετανάστες και να τους σπρώξει στην Ελλάδα και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό προφανώς δεν έπιασε, η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορά της και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας. Ωστόσο, εκτιμώ ότι χειριστήκαμε και αυτή την κατάσταση με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς όλα όσα συμβαίνουν στις προσφυγικές δομές. Δόξα τω Θεώ, τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί από το ξέσπασμα του κορωνοϊού».

Απαντώντας ως προς τις καταγγελίες ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης στις προσφυγικές δομές, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήμασταν πολύ σαφείς και γι’ αυτό το λόγο “παγώσαμε” τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Το μέτρο αυτό ήταν προσωρινό εξαιτίας της πρωτόγνωρης κατάστασης που δημιούργησε η Τουρκία με τη στάση της στα σύνορά μας».

«Είναι το καθήκον μου η προστασία των ελληνικών συνόρων και αυτό κάναμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιαστούν από την Τουρκία», συνέχισε.

Και πρόσθεσε πως «οι συνθήκες ναι δεν είναι ιδανικές αλλά η Ελλάδα βασικά αντιμετωπίζει μόνη της το πρόβλημα αυτό» στο βαθμό που έτυχε να είναι μια χώρα πρώτης εισόδου στα σύνορα της Ευρώπης εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για το ότι αν μειωθούν οι ροές στο Αιγαίο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στα νησιά.

Για τη στάση του προέδρου της Βραζιλίας απέναντι στον κορονοϊό

Ως προς το τι θα έλεγε στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, αν τον συναντούσε στη Σύνοδο του G-20: «Εύχομαι η Ελλάδα να είναι μέλος του G20 πολύ σύντομα, δεν το έχουμε καταφέρει ακόμη. Θα του έλεγα πως διαπράττει ένα μεγάλο λάθος, γιατί αυτός ο ιός εξαπλώνεται ως μια πυρκαγιά και υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τον σταματήσουμε κι αυτός είναι η κοινωνική απόσταση και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια».

Επεσήμανε πως δεν ξέρει αν είναι διαφορετικές οι παραδοχές λόγω κλίματος στη Βραζιλία, αλλά ο ίδιος έχει μια μεγάλη ευθύνη.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μετρό Αθηνών: Στάση εργασίας την Παρασκευή (13/12) – Ποιες ώρες δεν θα λειτουργήσει
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ισραηλινός βομβαρδισμός στη Γάζα – Τουλάχιστον 20 νεκροί στον καταυλισμό Νουσεϊράτ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθη 37χρονος στον Ασπρόπυργο – Συμμετείχε στην καταδίωξη στην οποία είχε σκοτωθεί αστυνομικός
12 Δεκεμβρίου, 2024
ΠΑΟΚ – Φερεντσβάρος 5-0: Διέλυσε τους Ούγγρους και έκανε βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ του Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Τβέντε 0-0: Ισοπαλία και χαμένη ευκαιρία για τους Πειραιώτες στο Europa League
12 Δεκεμβρίου, 2024
Γεωπολιτικό «πόκερ» για τη Συρία: Στη Δαμασκό ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνελήφθησαν δύο ακόμη άτομα για την κακοποίηση του 16χρονου σε δομή της Μαλακάσα – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν
12 Δεκεμβρίου, 2024
Ενδεχόμενη δολιοφθορά εξετάζει ο ΟΣΕ για πρόβλημα στη σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισας – Πλατύ
12 Δεκεμβρίου, 2024
Εντοπίστηκε πτώμα κατά τις έρευνες της Βρετανικής Αστυνομίας για την ανέρευση πρώην παίκτη ράγκμπι που αγνοείται μετά την καταιγίδα – Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς του
12 Δεκεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει την Παρασκευή το ΚΥΣΕΑ – Στο επίκεντρο τα αιτήματα ασύλου των Σύρων
12 Δεκεμβρίου, 2024