Μητσοτάκης: «Ζητήσαμε σχέδιο Β στο προσφυγικό»

Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Ως προς το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, έγινε μια πρώτη συζήτηση. Εκεί η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση: Το συνολικό επίπεδο των πόρων δεν μπορεί να κινηθεί σε καμία περίπτωση κάτω από την πρόταση της Κομισιόν, δηλαδή το 1,114% του ΑΕΠ της ΕΕ», υποστήριξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα, που αφορούν τις αιρεσιμότητες. Είμαστε θετικοί να συνδέεται η χρηματοδότηση με συγκεκριμένες δεσμεύσεις πολιτικών, όπως το κράτος Δικαίου. Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είναι ξεκάθαρο: Εάν η ΕΕ θέλει να παίξει ουσιαστικό ρόλο, αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από τους κατάλληλους πόρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πετύχαμε απόλυτα να ενσωματώσουμε τις ελληνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας. Με αυστηρότητα η ΕΕ τοποθετείται και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι πρόκειται για προβληματική επέμβαση στη Συρία» είπε και συνέχισε:

«Το σημείο 8 τονίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το προσφυγικό. Πιέσαμε για να ενσωματωθεί αυτό στα συμπεράσματα. Η αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος δεν μπορεί να επαφίεται στην Ελλάδα. Ζητήσαμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ζητήσαμε τη δημιουργία ενός σχεδίου Β στην περίπτωση που έρθουμε αντιμέτωποι με νέο προσφυγικό κύμα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε».

Η Σύνοδος, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «καταδίκασε ομόφωνα τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Εξειδικεύσαμε το πλαίσιο των κυρώσεων».