Λιβύη: «Ο Χαφτάρ είναι εγκληματίας πολέμου!»

«Εγκληματία πολέμου» χαρακτήρισε τον Χαλίφα Χάφταρ ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγεζ Αλ Σάρατζ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ακόμη ο Σάρατζ κατήγγειλε τον βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών και αεροδρομίων στη Λιβύη.

«Παιδιά έχουν χάσει το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση από τους βομβαρδισμούς και το κλείσιμο των σχολείων εξαιτίας του επιτιθέμενου και αυτών που τον χρηματοδοτούν και του παρέχουν όπλα. Αυτοί πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ακόμη. Μάλιστα είπε πως η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνησή του «ήταν πάντα έτοιμη να προχωρήσει στον δρόμο της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών συμβουλίων των δύο πλευρών ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πολιτικές συνομιλίες πρόκειται να ξεκινήσουν την Τετάρτη.

Από την πλευρά του ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών τόνισε η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση επιμένει ότι τα στρατεύματα του Χάφταρ πρέπει να απομακρυνθούν από τις περιοχές κοντά στην Τρίπολη, στο πλαίσιο των συνομιλιών που πραγματοποιούν οι δύο πλευρές στη Γενεύη.

«Η αντιπροσωπεία μας επιμένει ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ πρέπει να αποσυρθούν από τις περιοχές που είναι τώρα», επεσήμανε ο Μοχάμεντ Σιάλα, προσθέτοντας ότι μαχητές βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της λιβυκής πρωτεύουσας και μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση ανά πάσα στιγμή.

-Ad-