Λιβύη: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιζώντων

Θλίψη επικρατεί στη χώρα μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις έπειτα από το φονικό τροχαίοστο οποίο ενεπλάκη η ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς και 13 τραυματίες.

Τρία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικός και δύο νοσηλεύτριες, μαζί με άλλα δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς έχασαν τη ζωή του χθες, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, με τη θλιβερή είδηση να επιβεβαιώνεται σήμερα, Δευτέρα, από το ΓΕΕΘΑ.

Οι 13 τραυματίες που επέζησαν από το πολύνεκρο τροχαίο επαναπατρίστηκαν και περίεγραψαν τις τρομακτικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Το σοκαριστικό δυστύχημα συνέβη στη διαδρομή κατά τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Βεγγάζη στην πόλη Ντέρνα που σάρωσαν πρόσφατα οι πλημμύρες.

Η φάλαγγα με την ελληνική αποστολή ξεκίνησε με ένα όχημα ένοπλων Λίβυων να προπορεύεται, ακολουθούσε το λεωφορείο που μετέφερε τους Έλληνες, πιο πίσω ένα φορτηγό με εφόδια και στο τέλος ένα ακόμα όχημα με ένοπλους.

Όπως ανέφεραν οι επιζώντες στον Αlpha, το πρώτο όχημα είχε απομακρυνθεί αρκετά και ξαφνικά σε μια στροφή στη μέση της διαδρομής, ένα θηριώδες τζιπ εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, έχασε τον έλεγχο και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο.

Τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.

Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.

Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.




Η κατάσταση των 13 τραυματιών

Τρεις εκ των συνολικά 13 τραυματιών από το τροχαίο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς

Οι 10 εκ των τραυματιών βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και οι βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.

Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega:




Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα (video)
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Le Parisien: Ο Ιρανός κατάσκοπος που «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Άγιοι Ανάργυροι: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα – «Η ζωή μου έχει σταματήσει στην 1η Απριλίου»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024