Κάλεσμα ενόψει της πανελλαδικής διαμαρτυρίας στις 6 Μαΐου έκανε μέσω ανακοίνωσης η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
«Το δικαίωμα στην 8ωρη εργασία είναι αναφαίρετο και αυτονόητο δικαίωμα, όπως είναι το δικαίωμα στην ασφαλιστική κάλυψη και το δικαίωμα στην ισότητα στους χώρους εργασίας.
Φέτος, η εργατική Πρωτομαγιά σημαδεύεται από μια σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων και εργατικών δικαιωμάτων, από την πλευρά της κυβέρνησης της ΝΔ. Παραβιάσεις που έρχονται να προστεθούν στη μακροχρόνια παραβίαση του δικαιώματος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην ίση πρόσβαση στην εργασία, την ίση αμοιβή και τη διαιώνιση των διακρίσεων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου.
Δεν ξεχνάμε ότι, τα ΛΟΑΤΚΙ+ και ιδιαίτερα τα τρανς πρόσωπα στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα στερεοτύπων, προκαταλήψεων, παρενοχλήσεων, διακρίσεων και βίας, καθώς και περιορισμένη πρόσβαση στην εργασία, στην κοινωνική πρόνοια, στην ασφάλιση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εκπαίδευση, εκτός από την ευρεία ρητορική μίσους και τη βία που αντιμετωπίζουν τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια σφαίρα.
Παρά τις παραπάνω διακρίσεις, υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ, καταψήφισε αφενός τη Συνταγματική Αναθεώρηση για την καθιέρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου (που θα έκανε την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων καθολική και πιο ισχυρή και που θα διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τις διεκδικήσεις για άλλες νομοθεσίες στο μέλλον), ενώ συγχρόνως από την στιγμή που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας, δεν έφερε ούτε μία νομοθετική πρωτοβουλία που να ενισχύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μολονότι η χώρα μας είχε την προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το διάστημα 15 Μαΐου με 18 Νοεμβρίου 2020. Έχασε έτσι μια ακόμη ευκαιρία να στείλει το δικό της συμβολικό μήνυμα για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και για τα 10 χρόνια από τη σύσταση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Την ίδια στιγμή, ο φετινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς δεν είναι διαφορετικός μόνο λόγω της μετάθεσης της ημερομηνίας. Είναι διαφορετικός, γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλευόμενη την πανδημία, αμέσως μετά το Πάσχα φέρνει στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, με το οποίο επιχειρεί να διαλύσει όλο το εργατικό δίκαιο, να καταργήσει κατακτήσεις χρόνων και να επιβάλλει έναν εργασιακό μεσαίωνα.
Ως Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε αντίθετα με την προσπάθεια απορρύθμισης της εργασίας και δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε σε όλα τα επίπεδα με όλες μας τις δυνάμεις. Συμμαχώντας με όλο τον κόσμο της εργασίας.
Καλούμε σε συμμετοχή όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που βλέπουν τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα να καταπατούνται, στη συγκέντρωση-απεργία της Πρωτομαγιάς, που θα γίνει στις 6 Μάη.
Εκτός από τα αιτήματα του συνόλου των εργαζομένων, για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούμε:
- Ίση πρόσβαση στην εργασία.
- Προστασία από τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας στην πράξη.
- Ευαισθητοποίηση όλων των συνδικαλιστικών σωματείων και συμπερίληψη για ισότιμη συμμετοχή.
- Ειδική μέριμνα για ισότιμη μεταχείριση στην εργασία, για άτομα που είναι ΛΟΑΤΚΙ+ και βιώνουν πολλαπλές διακρίσεις για άλλες ταυτότητές τους, όπως οροθετικά και άτομα με αναπηρία, μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά.
- Οριζόντιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ), ενάντια στις κοινωνικές διακρίσεις σε όλες τους τις μορφές (φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου κ.ο.κ.).
- Σύσταση επιμορφωτικών προγραμμάτων κατάρτισης για τα στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και λοιπών φορέων, πάνω στις διακρίσεις που υφίστανται οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι στην απασχόληση και την παροχή υπηρεσιών.
- Η εργασία στο σεξ είναι εργασία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ωστόσο, λόγω του περιοριστικού νομικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα για την εργασία στο σεξ, για πολλά απ’ τα πρόσωπα που εργάζονται στο σεξ, δεν αναγνωρίζεται ως νόμιμη η εργασία τους. Διεθνείς Οργανισμοί για τα δικαιώματα των εργαζόμενων στο σεξ, όπως η ICRSE (Διεθνής Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων στο σεξ στην Ευρώπη), έχουν πάρει θέση επί του θέματος, καλώντας τις Κυβερνήσεις να ενεργήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσουν κοινωνική προστασία για τις εργαζόμενες και εργαζόμενους στο σεξ.
- Εξασφάλιση σύνταξης και ασφαλιστικής κάλυψης για όλα.
- Δικαίωμα στον πολιτικό γάμο, με όλα τα οφέλη και ιδίως την αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών.
- Στήριξη ευάλωτων ομάδων, ανέργων, ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συνταξιούχων κ.ά. και παράλληλα στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συστήματος καθολικής κάλυψης υγείας που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα άτομα και τις ανάγκες τους, νομοθετικές, θεσμικές και επιμορφωτικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν την ευχερή πρόσβαση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο σύστημα υγείας και την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας, έκφρασης, ή χαρακτηριστικών φύλου, – Πλήρη κάλυψη από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της διαδικασίας επαναπροσδιορισμού φύλου συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων επαναπροσδιορισμού από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, – Άμεση και σαφής απαγόρευση των μη ιατρικά αναγκαίων και κοσμητικών χειρουργικών επεμβάσεων ακρωτηριασμού και ”κανονικοποίησης” των γεννητικών οργάνων των ίντερσεξ βρεφών και ανηλίκων, – Εξάλειψη των διακρίσεων στην αιμοδοσία για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».