Ένα lockdown δύο εβδομάδων μπορεί να οδηγήσει έως τα Χριστούγεννα σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τετραψήφιο που είναι σήμερα. Αυτό εκτίμησε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ για τον κίνδυνο ενός νέου lockdown, καθώς και για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθηγητή, “αυτή τη στιγμή μέχρι την Κυριακή (01.11.2020) κοιτάμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα με τα νέα μέτρα, για να μελετήσουμε τα σενάρια lockdown”.
Το άνοιγμα των συνόρων ανεξέλεγκτα σε όλους τους ξένους τουρίστες που ήθελαν να επισκεφθούν τη χώρα, αποδεικνύεται καταστροφικό, καθώς το όφελος για την οικονομία είναι ελάχιστο και ταυτόχρονα ο κορονοϊός έχει μεταδοθεί σε ολόκληρη τη χώρα όπως αποδεικνύουν τα εκατοντάδες κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.
“Η είσοδος των τουριστών δημιούργησε μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, προφανώς αυτό δεν έφτανε μόνο του ώστε να δημιουργήσει το πρόβλημα που βλέπουμε. Χρειάστηκε συνδυασμός με την υπερβολική χαλαρότητα που εμείς δείξαμε στην τήρηση των μέτρων. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες διαφορετικές ενέργειες ώστε να μειώσουμε τις συνεχής ενέσεις μετάδοσης οι οποίες έρχονται με κάθε τουριστικό κύμα”, επισημαίνει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Αν τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργήσουν ικανοποιητικά τότε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου το να έρθει κάποιου είδους lockdown δεν είναι απίθανο αναφέρει ο καθηγητής.
“Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους οι οποίοι δεν μας επηρεάζουν οικονομικά και ψυχολογικά. Ένα lockdown 15 ημερών φαίνεται να μπορεί να οδηγήσει σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέχρι τα Χριστούγεννα”, τονίζει.
“Αν χρειαστεί να πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν φανεί τα αποτελέσματά τους”, καταλήγει.