Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι το μέτρο ενός γενικού Lockdown δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου θεωρεί ότι δεν θα αποφύγουμε το γενικευμένο λουκέτο στη χώρα.
Lockdown: Τι δείχνει δημοσκόπηση για τα «πιστεύω» των πολιτών, αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα…
Μπορεί η κυβέρνηση να θέλει να αποφύγει κάθε σενάριο γενικού Lockdown στη χώρα μας, ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το γενικευμένο λουκέτο, ίσως μην αποφευχθεί για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας.
Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα, με τα κρούσματα να αυξάνονται και τις ΜΕΘ να γεμίζουν.
«Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής – Δώσαμε μάχη για να σώσουμε δύο ασθενείς – Όλοι ανεμβολίαστοι»
«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ.. Αλλά ο ιός δε ρωτάει, δε διαπραγματεύεται. Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δε συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα», εξήγησε ο κ. Καπραβέλος.
Lockdown: «Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα»
«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δε δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη. Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική. Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορωνοϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια», συνέχισε ο ίδιος.
«Ναι, υπάρχει αυτή η τάση και όσα λέει ο κ. Καπραβέλος είναι ο λόγος που πρέπει να κάνει ο καθένας το εμβόλιο. Όμως, σε σχέση με πέρυσι, έχουμε μια ειδοποιό διαφορά. Φέτος υπάρχει εμβόλιο, υπάρχει το καλύτερο όπλο. Στα λύματα στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι στο “κόκκινο”. Υπάρχουν αυξομειώσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Παπαϊωάννου.
Lockdown: 40%, νέο γενικευμένο λουκέτο στη χώρα
Σε δημοσκόπηση που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ, το 40% εκτιμά ότι έρχεται νέο γενικό λοκντάουν.
Για το ενδεχόμενο νέου γενικού λοκντάουν το 40% συνολικά εκτιμά ότι το σενάριο αυτό είναι βέβαιο (12%) ή μάλλον θα συμβεί (28%), ενώ το 46% συνολικά θεωρεί ότι μάλλον δε θα συμβεί κάτι τέτοιο (37%) ή σίγουρα δε θα συμβεί (9%). 14% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.
Δείτε παρακάτω:
Οι περιοχές και η προειδοποίηση
Την ίδια στιγμή, την ιδιαίτερη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα. «Η Δ δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.
Σαρηγιάννης: Δεν απέκλεισε το γενικευμένο lockdown στη Βόρεια Ελλάδα, αν δεν…
Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχτηκε σφοδρό πλήγμα κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα. Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών. Την κατάσταση αυτή απέδωσε στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος. Τόνισε δε ότι «δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές».
H Κυβέρνηση το διαψεύδει…
Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτό το μέτρο για τη Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στην Βόρεια Ελλάδα και για αν υπάρχει το ενδεχόμενο lockdown: «Στη Θεσσαλονίκη ήταν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και είχε επαφές με τους φορείς της πόλης. Δεν είμαστε μπροστά σε lockdown, δεν υπάρχει στην ατζέντα της κυβέρνησης να πάμε σε lockdown σαν αυτά που είχαμε στο παρελθόν. Κατά καιρούς, όπου διαπιστώνεται κρίσιμη αύξηση των μεγεθών της πανδημίας, επιβάλλονται κάποια μέτρα. Δεν βρισκόμαστε όμως εκεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη».