Την ώρα που τα κρούσματα στην Αττική αυξάνονται διαρκώς,το ενδεχόμενο για λουκέτο ολοένα και πλησιάζει.
Το μέτρο που προτάθηκε για να αποφύγουμε νέο lockdown…
Θέλοντας να αποφύγει ένα δεύτερο lockdown και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στην οικονομία, η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης επιδίδεται καθημερινά σε ασκήσεις επί χάρτου για να προτείνει… αντι-lockdown μέτρα που θα ανακόψουν το δεύτερο κύμα κορονοϊού που απειλεί να «γονατίσει» τα νοσοκομεία αναφοράς και ειδικά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Στην αυστηροποίηση των μέτρων με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού επέμεινε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της αρμόδιας επιτροπής, Μάριος Λαζανάς, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί στον ΣΚΑΪ.
Όπως σημείωσε στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων δεν έχει τεθεί ως θέμα συζήτησης το lockdown, αλλά ούτε και το κλείσιμο των σχολείων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται για το μέλλον, αν δεν αποδώσουν τα ισχύοντα μέτρα.
«Το lockdown είναι οικονομικά επώδυνο. Αυτό που απαιτείται είναι η αυστηροποίηση των μέτρων με υποχρεωτική χρήση της μάσκας μέσα κι έξω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζανάς επισημαίνοντας ότι είναι ανέξοδο μέτρο και προφυλάσσει.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα και για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνοντας τη συχνότητα των δρομολογίων και αν δεν υπάρχουν τόσα πολλά μέσα, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει στην ενοικίαση πούλμαν.
Σε ό,τι αφορά στους εργασιακούς χώρους, ο λοιμωξιολόγος πρότεινε την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, υπογραμμίζοντας βέβαια την ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας ώστε να μην απολυθούν εργαζόμενοι λόγω του μέτρου.
Μέτρα σε δύο φάσεις
Σε δύο φάσεις χωρίζονται τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση για να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού.
Στην κυβέρνηση γίνονται συνεχώς συσκέψεις με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους, μελετάται η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και ειδικά στην Αττική, που καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα καθημερινά και λαμβάνονται αποφάσεις για νέα μέτρα.
Την ίδια ώρα αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση είναι τι γίνεται με τις κλίνες ΜΕΘ και κατά πόσο οι υπάρχουσες μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς από κορονοϊό.
Σύμφωνα, μάλιστα, με το OPEN TV, κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει και δεν έχει φτάσει στα όριά του. Επισημαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε lockdown στην Αττική.
Γι’ αυτό και τα μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι – πριν το lockdown – και αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι:
* Κατασκευή νέων ΜΕΘ (1.200 ΜΕΘ (συνολικά) ο στόχος της κυβέρνησης)
* Μεταφορά των τακτικών χειρουργείων σε ιδιωτικά νοσοκομεία
* Έλεγχοι σε πλατείες και επιχειρήσεις για την εφαρμογή της τηλεργασίας
* Ενδεχόμενος περιορισμός ωραρίου λειτουργίας περιπτέρων ή μίνι μάρκετ
Η κυβέρνηση αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων δεν δει τα κρούσματα κορονοϊού να μειώνονται θα περάσει στη δεύτερη φάση των μέτρων.
Στη δεύτερη φάση θα περιλαμβάνονται τα εξής:
* Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους
* Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 00:00 έως τις 06:00 (το επόμενο πρωί)
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μόνο αν τα παραπάνω μέτρα δεν φέρουν αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα συζητήσει ένα ενδεχόμενο lockdown στην Αττική.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά
Οι εκτιμήσεις έχουν γίνει… ψίθυροι τις τελευταίες ώρες, οι οποίοι δεν αποκλείεται να πάρουν επίσημη μορφή από τα πλέον επίσημα χείλη: Εκείνα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με βάση όσων έχουν εξαγγείλει οι λοιμωξιολόγοι, αυτή την στιγμή οι πιθανότερες ημερομηνίες για ένα lockdown στην Αττική είναι δυο: Η 28η Σεπτέμβρη και η 5η Οκτώβρη.
Φυσικά, αναφερόμαστε πάντα με βάση το κρίσιμο 10ημερο που έχουν δώσει οι ειδικοί ώστε να «ξεθυμάνει» η πανδημία του κορονοϊού.
Σε διαφορετική περίπτωση, αν και εφόσον δεν καταστεί εφικτή η εφαρμογή του σχεδίου της Μαδρίτης, το λουκέτο στην Αττική θα είναι αναπόφευκτο…