Lockdown: Αγωνία στην Αγορά της Θεσσαλονίκης

«Παγωμένος» από τη αγωνία περιμένει ο κόσμος της Αγοράς της Θεσσαλονίκης τις νέες αποφάσεις για την Καραντίνα, έχοντας φυσικά στραμμένο το βλέμμα στις ζημιές, τα χρέη και τις υποχρεώσεις που συσσωρεύονται την ώρα που η δουλειά δε λέει να ανέβει…

Άλλωστε κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι η αυστηρή καραντίνα στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε στις 2 Νοεμβρίου!

Οι φήμες και οι πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να παίρνει νέα απαγορευτικά μέτρα χτύπησαν συναγερμό! Πριν από λίγο σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Ζορπίδης, Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει τα μεγάλα μαγαζιά και να αφήσει τα μικρά ανοικτά, με το σκεπτικό ότι για το πρόβλημα του συνωστισμού, που ευθύνονται τα πρώτα δε θα πρέπει να την… πληρώσουν τα δεύτερα.

«Όλοι βλέπουμε αυτές τις 12 μέρες ότι το πρόβλημα του συνωστισμού δεν υπάρχει στα μικρά καταστήματα αλλά στις μεγάλες αλυσίδες των πολυεθνικών. Εκεί υπάρχουν ουρές και πολυκοσμία», εξήγησε ο Μιχάλης Ζορπίδης και πρόσθεσε: «επίσης όλοι έχουμε δει ότι τα μικρά καταστήματα λειτουργούν με υποδειγματική τάξη, τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας και κυρίως λόγω του ότι το εσωτερικό τους μπορεί εύκολα να ελεγχθεί αφού έχουμε μικρό εμβαδόν, δεν υπάρχει πουθενά συγχρωτισμός. Κάνουμε λοιπόν έκκληση στην Κυβέρνηση, στην περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται και νέα μέτρα, να απαγορεύσει τη λειτουργία των μεγάλων καταστημάτων και όχι των μικρών. Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε λογικό να τιμωρούνται με αναγκαστική αργία οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του λιανεμπορίου όταν για το πρόβλημα ευθύνονται οι πολυεθνικές. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει και μία έμμεση βοήθεια στις επιχειρήσεις που έχουν τόσο χτυπηθεί από την Πανδημία», τόνισε ο κ. Ζορπίδης.

Τέτοια πισωγυρίσματα δεν είναι εύκολο να γίνουν αποδεκτά σε μία πόλη, η αγορά της οποίας στο δεύτερο κύμα της Πανδημίας ήταν κλειστή για 70 ημέρες, από τις 2 Νοεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου!

Το άγος της Επιστρεπτέας

Στα κάγκελα βρίσκονται οι επιχειρηματίες της Εστίασης! Οι φορείς τους καταγγέλλουν λάθος υπολογισμό στην «Επιστρεπτέα-5», με αποτέλεσμα προχτές να τους σταλούν ποσά που άρχιζαν από τα 1.000 ευρώ και έφταναν στο μέγιστο τα 4.000 ευρώ! Κάτι που τους εξόργισε! Το Σωματείο τους έκανε λόγο για… «Τραγωδία στην εστίαση», ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να κάνει τους υπολογισμούς σωστά! Σε αφίσα που κυκλοφόρησε η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης αναγράφεται με έκδηλη ειρωνία: «Συγχαρητήρια: Οι Επιστρεπτέες πέτυχαν – Η Εστίαση Πέθανε»!

«Λαμβάνουμε χιλιάδες μηνύματα από τους συναδέλφους της ΕΣΤΙΑΣΗΣ για την οικονομική τραγωδία που δημιουργούν τα ΕΥΤΕΛΗ ΠΟΣΑ ενίσχυσης που δόθηκαν από τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Απογοήτευση – Αγανάκτηση και Οργή εναντίον του υπουργείου οικονομικών όταν: 1. Το 45% αποκλείστηκε και 2. Τα ποσά ενίσχυσης ήταν κατά 50% μειωμένα. Επανειλημμένα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν την οικονομική τραγωδία της ΕΣΤΙΑΣΗΣ που δηλώνουν και την ανάγκη στήριξης. Έκκληση απευθύνομαι στον Πρωθυπουργό της χώρας για την ΑΜΕΣΗ παρέμβασή του να σωθεί ο κλάδος μας πριν είναι πολύ αργά. Αναγνωρίζουμε και επικροτούμε τις κυβερνητικές προσπάθειες στις οποίες όμως ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ επιπλέον ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ», τονίζει το Πανελλήνιο Σωματείο Εστιατόρων – Καφετεριών και συναφών επαγγελμάτων.