Lockdown «ακορντεόν»: Αυτό είναι το σχέδιο – Κάθε πότε θα ανοίγει και θα κλείνει η χώρα

Με… ακορντεόν θα μοιάζει το lockdown, καθώς μετά το άνοιγμα του Δεκεμβρίου δεν αποκλείεται καθόλου να ξανακλείσει τον Ιανουάριο, ανάλογα βέβαια και με την επιδημιολογική εξέλιξη της πανδημίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία ότι το lockdown που ισχύει από χθες τα ξημερώματα θα αποδώσει. Βούληση της κυβέρνησης επίσης είναι, έστω και με περιορισμούς, η αγορά να ανοίξει εν όψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Και για να ζεσταθούν η αγορά και η οικονομία, αλλά και για να πάρει ο κόσμος μια «ανάσα» από τον εγκλεισμό.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει planb, ώστε αν χρειαστεί, να επιβληθεί εκ νέου lockdown από τις αρχές του 2021. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχει περιοριστεί επαρκώς η εξάπλωση της πανδημίας. Η επιστροφή στα 300-400 κρούσματα ημερησίως θεωρείται μια καλή ένδειξη, προκειμένου να μην επιβληθεί εκ νέου lockdown, όταν αρθεί το τρέχον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται το τρέχον lockdown να μη λήξει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά να παραταθεί μερικές μέρες. Οχι όμως πέραν της 10ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος να δουλέψει η αγορά και η κοινωνία να κάνει κάποιου είδους γιορτές, οι οποίες όμως δεν θα είναι κανονικά Χριστούγεννα.

Καθοριστικό ρόλο για το αν θα τεθεί σε λειτουργία το «lockdown ακορντεόν» αναμένεται να παίξουν δυο κρίσιμοι παράγοντες:

1. Πόσο θα έχουν αποδώσει τα μέτρα κι επομένως πόσο θα έχει ελεγχθεί η εξάπλωση της πανδημίας

2. Αν θα έχει έρθει πιο κοντά το ή τα εμβόλια. Η εκτίμηση της κυβέρνησης -βάσει και των πληροφοριών που διαθέτει- είναι ότι από τον Ιανουάριο και μετά υπάρχει «ισχυρό ενδεχόμενο» να υπάρχει εμβόλιο. Και ήδη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για την κατάρτιση σχεδίου, ώστε να αξιοποιηθεί πιο άμεσα και καλύτερα, αφού έχει εξασφαλιστεί η προμήθειά του. Ηδη υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο της Ε.Ε. για την άμεση και αναλογική διάθεση του εμβολίου στις χώρες-μέλη.

Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν βάσει του καλού σεναρίου, απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός τρίτου lockdown, το οποίο θα αντικατασταθεί με λιγότερο αυστηρά μέτρα. Μέτρα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι πιο χαλαρά. Στην απευκταία περίπτωση του κακού σεναρίου το 2021 ενδέχεται να φέρει και τρίτο lockdown.

Σχέδιο για lockdown έως το Μάρτιο – 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου, προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον.

Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι το Μάρτιο με ασφάλεια.

Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται καθημερινά κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.

Lockdown: «Φέτος οικογενειακά τα Χριστούγεννα – Δεν ξέρω αν θα κάνουμε Πάσχα»

Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά.

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 και κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία» διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση.

«Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες» τόνισε.

«Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο» δήλωσε δε. «Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο» τόνισε η κ. Παγώνη.

Lockdown: Τότε θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα

Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη χώρα, αλλά και ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, ανησυχεί τόσο την κυβέρνηση που λαμβάνει συνεχώς νέα μέτρα, όσο και τους ειδικούς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Γενεύης, σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown που βρίσκεται η χώρα.

«Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ο καθηγητής επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα».

Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν.

«Αυτό μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».

Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα δούμε μια δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση.

«Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο, δεν θα δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα».

Ο καθηγητής σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο εβδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα».

Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.

Πληροφορίες: Ελεύθερος Τύπος, ΣΚΑΪ, MEGA

-Ad-