Η αγωνία ώστε να προληφθεί μια επανάληψη του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, αυτή τη φορά όχι στη Θεσσαλονίκη αλλά στην Αττική καθώς και η ζοφερή εικόνα από την υπόλοιπη Ευρώπη οδήγησαν ειδικούς και κυβέρνηση να πατήσουν ξανά φρένο στην άρση των μέτρων.
Με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο δίνει την τελευταία εβδομάδα ισχυρές ενδείξεις έξαρσης των κρουσμάτων και κατ ‘επέκταση και των υπόλοιπων δεικτών το πισωγύρισμα που έγινε στο λιανεμπόριο και το πάγωμα της επαναλειτουργίας των Λυκείων έμοιαζε μονόδρομος για την Αττική.
Η τελευταία εβδομάδα δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τον ασταθή βηματισμό της επιδημίας που φέρνει ανατροπές ακόμη και από τη μία εβδομάδα στην άλλη Από την περασμένη Παρασκευή οι επιστήμονες παρατηρούσαν μια ανοδική τάση στην Αττική καθώς και σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας τάση που ξεκίνησε να αποτυπώνεται με ευκρίνεια από την επιδημιολογική έκθεση της περασμένης Τρίτης όταν μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες με σταθερά τα ημερήσια κρούσματα κάτω από 700.
Οι επόμενες ημέρες με μια μικρή ανάσα την Πέμπτη και αποκορύφωμα τα σχεδόν 1.000 περιστατικά την Παρασκευή επιβεβαίωσαν τους χειρότερους φόβους των ειδικών.
Η εύθραυστη ισορροπία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» δείχνει ότι η χώρα θα πορευτεί με μοντελο ακορντεόν -τα μέτρα θα αυστηροποιούνται όταν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιδεινώνονται και θα χαλαρώνουν όταν η επιδημιολογική καμπύλη πέφτει- έως και τον Απρίλιο όταν θα δοθεί ώθηση σε μαζικότερους εμβολιασμούς και ο καιρός θα έχει μαλακώσει.
Εκθετική αύξηση
Κατά την επιστημονική κοινότητα μια εκθετική αύξηση στην Αττική θα είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με αυτή της Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο για αυτό και σπεύδουν να την προλάβουν με μέτρα. «Εάν φτάσει να καλύψει το 110% των ΜΕΘ της η Αττική σημαίνει ότι η υπόλοιπη Ελλάδα θα βρίσκεται στο 120%» επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ΠΙΣ και μελος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.