Lockdown: Αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα νωρίτερα

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει νέα μέτρα εφόσον κριθεί αναγκαίο, μετά τη χθεσινή αύξηση των κρουσμάτων στα 843, αν και όπως επισημαίνουν πρέπει τα δεδομένα να αναλυθούν σε βάθος 5-7 ημερών. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε ότι ο Φεβρουάριος και ο μισός Μάρτιος είναι οι πιο επικίνδυνοι μήνες για τον ιό της γρίπης. «Παραδοσιακά στην Ελλάδα έχουμε το κύμα της γρίπης που είναι πιο καθυστερημένο από ό,τι στην Ευρώπη και μάλιστα στην Αττική σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις χαμηλότερες θερμοκρασίες, οι οποίες συνεπάγονται μεγαλύτερο συγχρωτισμό. Παράλληλα, είχαμε και αύξηση της κινητικότητας λόγω της αγοράς και της οικονομίας. Αν η αύξηση των κρουσμάτων συνεχιστεί και δούμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, θα ληφθούν νέα μέτρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι προς το παρόν η εικόνα από τις μονάδες Covid είναι ότι δεν παρατηρείται καμία ιδιαίτερη αύξηση στις εισαγωγές και υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμα και στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια πιθανότητα τα άτομα που έχουν μολυνθεί και αντικατοπτρίζουν την αύξηση των κρουσμάτων να είναι σε νεαρότερη ηλικία και να περνούν τη νόσο πιο ήπια επισημαίνοντας βέβαια ότι αν αυτό συνεχιστεί θα υπάρξει διασπορά και προς την κοινότητα.

«Οι ειδικοί αναλύουν τα δεδομένα σε βάθος 5-7 ημερών. Αν διαπιστωθεί ότι έχουμε οδηγηθεί σε αύξηση των κρουσμάτων, θα υπάρχουν προληπτικά μέτρα νωρίτερα, πριν δούμε επιβάρυνση στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος.

Ωστόσο, κατά τον ίδιο η μεγάλη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέτωπο των εμβολίων τονίζοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να έχει εμβολιαστεί ο μισός πληθυσμός. Όπως εξήγησε, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αποδίδονται σε δύο παράγοντες. «Πρώτον οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες υπερεκτίμησαν ή έδωσαν φουσκωμένα στοιχεία για τη δυνατότητα παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και το δεύτερο είναι ότι παράλληλα υπήρξαν κι εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Και νομίζω ότι η τοποθέτηση της Επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδου, ήταν πολύ σαφής και αυστηρή όσον αφορά στην επίσημη θέση της Ε.Ε. και στη συνέχεια η απόφαση της γαλλική κυβέρνησης μέσω της εταιρείας Sanofi να αναλάβει κατά κάποιο τρόπο την παραγωγή των εμβολίων. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει μια αλυσίδα παραγωγής και συνεργασίας εργοστασίων και φαρμακευτικών εταιρειών, πχ η μια εταιρεία να φτιάχνει την πρώτη ύλη, η άλλη να φτιάχνει τα διαλύματα, η άλλη τα μπουκαλάκια, ούτως ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μαζικής παραγωγής εμβολίων. Αν δεν έχουμε έναν καθολικό εμβολιασμό και μείνουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου ή τρίτου κόσμου εκτός μαζικού εμβολιασμού, θα είναι δώρον άδωρον».

Από την πλευρά του ο επιδημιολόγος και καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν συνολικότερα και όχι από μια και μόνο ημέρα.
«Ο αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται και από τα τεστ που γίνονται. Πρέπει να δούμε αν είναι μια τυχαία αύξηση, αν θα επιβεβαιωθεί η τάση αύξησης. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι να υπάρχει αύξηση, όπως το άνοιγμα μετά από το πολύ αυστηρό lockdown, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έπρεπε να γίνει. Αναζητείται μια καλή ισορροπία ώστε οι τυχόν αυξήσεις να είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς και η νέα μετάλλαξη που έχει κυκλοφορήσει και στη χώρα μας είναι κι αυτή μια παράμετρος». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει ετοιμότητα για να ληφθούν μέτρα εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά στην κολχικίνη, ο καθηγητής δήλωσε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν να έχει αποτέλεσμα, ότι είναι ασφαλής, δίνεται με ενδείξεις, αλλά δεν πρέπει να θεωρεί ο κόσμος ότι είναι το φάρμακο για τον κορωνοϊό επαναλαμβάνοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Αλέξης Κούγιας: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου» – Το ξέσπασμα του γιου του
Ιανουάριος 9, 2025
Αίγιο: Δύο ασθενείς σεισμικές δονήσεις 3,8 και 3,4 ρίχτερ
Ιανουάριος 9, 2025
Άλιμος: Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες ο 52χρονος καθηγητής προσπαθούσε να αποπλανήσει την 14χρονη μαθήτρια
Ιανουάριος 9, 2025
Βρετανία: Μνήμες της κρίσης χρέους του 1976 και του ΔΝΤ φέρνει η αναταραχή στην αγορά ομολόγων
Ιανουάριος 9, 2025
Κηδεία Κώστα Σημίτη: Όλες οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Ποιοι δρόμοι κλείνουν, που απαγορεύεται η στάθμευση
Ιανουάριος 9, 2025
Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαστεργίου, πατέρας του υπουργού
Ιανουάριος 9, 2025
«Μου έχουν ρίξει κατάρα για τους θανάτους των παιδιών, μου έχουν ρίξει κατάρα, πραγματικά», είπε η Ειρήνη Μουρτζούκου
Ιανουάριος 9, 2025
«Ένας παιδόφιλος που λιμπίστηκε ένα μωρό παιδί»: Οργή για τον καθηγητή που κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 14χρονη μαθήτρια
Ιανουάριος 9, 2025
Πέθανε μέσα στο περιπολικό 48χρονος αστυνομικός – Έπαθε ανακοπή
Ιανουάριος 9, 2025
Υπόθεση 45χρονου αστυνομικού της Βουλής: Τι έδειξε η ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στη σύζυγό του
Ιανουάριος 9, 2025