«Λεπτές» χαρακτηρίζονται οι ισορροπίες στις αποφάσεις της κυβέρνησης που δεν θέλει να τραβήξει την πρίζα της οικονομίας, αλλά από την άλλη η επιδημία καλπάζει…
Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στη λειτουργία της αγοράς. Προτεραιότητα έχει η δημόσια υγεία και γι’αυτό όποια προσαρμογή υποδείξουν οι επιστήμονες θα γίνει.
Ωστόσο ειδικά για τα σχολεία, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι με κάθε τίμημα αλλά και με ασφάλεια πρέπει να μένουν ανοικτά.
Την ίδια ώρα, το ολικό lockdown είναι στο τραπέζι για την περίπτωση εκείνη που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν. Πάντως δεν είναι μια εύκολη απόφαση και αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δεν δείχνουν ότι βρισκόμαστε εκεί αλλά ότι υπάρχουν ελπίδες να αποφύγουμε το τρίτο κύμα και να χρειαστεί.
Οι μεταλλάξεις και ο συγχρωτισμός φέρνουν πιο κοντά αυστηρό lockdown
Η έκρηξη των μεταλλάξεων έχει και ο συγχρωτισμός στις παραλίες έχουν σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν 168 περιστατικά μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού εκ των οποίων τα 166 αφορούν το βρετανικό στέλεχος και 2 το νοτιοαφρικανικό.
Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μίλησε στο MEGA για την πιθανότητα ενός ολικού lockdown: «Ο συγχρωτισμός δεν είναι καλό πράγμα οπουδήποτε κι αν γίνεται. Φυσικά είναι καλύτερα, λιγότερο βλαπτικός σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες σήμερα είναι ανησυχητικές. Είμαστε σε μεγάλη πίεση επιδημιολογική. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση.
Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όπου τα μέτρα κλιμακώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση, είτε σε αποκλιμάκωση. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του κόσμου. Είμαστε κοντά στη φάση της εμβολιαστικής κάλυψης, υπάρχει μεγάλη ανάγκη τήρησης των μέτρων. Αλλιώς είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown».
«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Lockdown: Επιβεβαίωσε ο Γεραπετρίτης
Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε κ αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο OPEN.
Τόνισε ότι «η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «πρέπει με κάθε τίμημα, αλλά με ασφάλεια να μένουν ανοιχτά.. Δεν είναι μόνο το γλωσσολογικό κομμάτι, είναι ζήτημα ψυχικής υγείας των παιδιών» συμπληρώνοντας ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η κινητικότητα που προκύπτει εντός των σχολείων συντελεί στην υπερμετάδοση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τουρισμό υπογράμμισε ότι «θα σωθεί, καθώς δεν έχουμε την δυνατότητα να θυσιάσουμε φέτος τον τουρισμό, τα δημοσιονομικά μας υποχρεώνουν να ανοίξουμε τον τουρισμό με ασφάλεια κ προσοχή κ είναι αυστηρά τα πρωτόκολλα», ενώ τόνισε ότι μέχρι την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα έχει δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα ανοσίας.
Lockdown: «Ανοιχτό» για νέα 4 μέτρα τις επόμενες… ώρες
Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως… πρέπει, τότε θεωρείται πιθανό να ανακοινωθούν τα εξής μέτρα.
- Κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα, όλων των βαθμίδων
- Κλείσιμο λιανεμπορίου, ακόμη και μέσω της μεθόδου click away
- Κλείσιμο κομμωτηρίων, αισθητικών κέντρων κτλ.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα σε όλη τη χώρα.