Lockdown: Aπαγόρευση κυκλοφορίας 1-6 τα Χριστούγεννα – Κρίνεται από ΜΜΜ και σχολεία

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.

Lockdown: Η σταθεροποίηση του ιικού φορτίου, και των σκληρών δεικτών σε επίπεδα που είναι προς το παρόν διαχειρίσιμα από το ΕΣΥ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή. Την τελευταία εβδομάδα ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη στην επικράτεια. Και ενώ η Αττική παρουσιάζει καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, περιοχές της επικράτειας και ιδίως της βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν αύξηση κρουσμάτων αλλά και θετικότητας.

Lockdown: Πού ισχύει σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας – Οι περιοχές

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως Καβάλα, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα μπαίνουν σε κατάσταση lockdown, ενώ τα μέτρα σε Ευρυτανία και Αργολίδα, παρατείνονται.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εμφανίζουν αρκετές περιοχές όπως η Πιερία, Ημαθία, η Πέλλα, η Ευρυτανία η Αργολίδα και η Ηλεία.

Lockdown: Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Ευρυτανίας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Ηρακλείου, καθώς και ο Δήμος Ικαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα, Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Χριστούγεννα με απαγόρευση κυκλοφορίας; – Η μεγάλη ζημιά από ΜΜΜ και σχολεία

«Αγωνιούμε πολύ για το 4ο κύμα. Περιμένουμε ότι μετά τον Οκτώβριο όταν οι συνθήκες θα έχουν ευνοήσει τον κορονοιό, τα σχολεία, οι συνωστισμοί και τα ΜΜΜ θα κάνουν πάλι την ζημιά», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος μίλησε για απειλές που δέχεται.

Όπως ανέφερε αναμένεται μεγάλη έξαρση και πίεση στο σύστημα υγεία μέχρι τα Χριστούγεννα και έκανε έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει γρήγορα.

Παράλληλα, δήλωσε πως δέχεται απειλές με επιστολές και σφραγίδα της Κρήτης. «Ούτε στο μεσαίωνα δεν έχω δει τέτοιες περιπτώσεις. Δέχτηκα απειλή εναντίον της ζωής μου, για τον αγώνα που κάνω, ότι έχω παραπλανηθεί από τον σατανά και ότι προσπαθώ να κοροιδέψω τον κόσμο για να εμβολιαστεί».

Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η υπερμετάδοση του ιού φαίνεται ότι δεν γίνεται μόνο με τα σταγονίδια αλλά και αερογενώς και χρειάζεται απολύμανση των χώρων ενώ τόνισε ότι όλη η προσοχή πρέπει να στραφεί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας καθώς αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο και νοσήσουν βαρύτερα. «Δεν βλέπουμε εμβολιασμένους σε βαριά κατάσταση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Lockdown: Η ημερομηνία «κλειδί» για πιο σκληρά μέτρα

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες μέρες θα «δούμε» ακόμη και 5.000 κρούσματα την ημέρα, προέβη ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.

Προειδοποίησε μάλιστα, ότι επίκειται έλευση νέου κύματος της πανδημίας τον επόμενο μήνα.

Όπως δήλωσε, με βάση τα επικαιροποιημένα μοντέλα ανάλυσης, προβλέπεται πως το επόμενο κύμα, θα εκτυλιχθεί περί τα μέσα-τέλη Οκτώβρη, ενώ υπάρχει σενάριο καταγραφής 5.000 κρουσμάτων ημερησίως.

«Βρισκόμαστε εκτός κινδύνου προς το παρόν αλλά προβλέπουμε ότι σε λίγο η μεταδοτικότητα θα αυξηθεί», τόνισε στον Σκάι, ο κ. Θωμαΐδης.

Εξαρση στα σχολεία

Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τις συστάσεις περί εμβολιασμού, στις ηλικίες από 12 χρονών και πάνω, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έξαρση θα εκδηλωθεί στα προαύλια και τις σχολικές αίθουσες στέλνοντας πολλά παιδιά στα νοσοκομεία.

Η μετάλλαξη Δέλτα εμφανίζεται ιδιαίτερα μολυσματική και στον παιδικό πληθυσμό όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη απ’ ότι στους ενηλίκους. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος για σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό νοσηλειών, είναι ορατός.

Τις επόμενες εβδομάδες τα βλέμματα των ειδικών θα είναι στραμμένα στα σχολεία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει κλείσει κάποιο σχολικό τμήμα, αφού πλέον βασική προϋπόθεση να συμβεί αυτό είναι να μολυνθούν οι μισοί και πλέον μαθητές.