Lockdown: «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων»

«Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο στη χώρα μας αλλά και σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για τον κορονοϊό η Βάνα Παπαευαγγέλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων,.

Όπως είπε η παρατηρείται μια μικρή σταθεροποίηση σε ορισμένες περιφερειακές ενότητητες της χώρας ενώ σε άλλες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων σε άλλες.

Η αποτύπωση της κατάστασης παρατηρείται στην αύξηση των κρουσμάτων – πέραν της Αττικής – στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.

Για την Αττική
Η Αττική διαφέρει πολύ σε σχέση με άλλες περιφερειακές ενότητες. Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά και μειώνουν τη διασπορά του ιού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία.

«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κορωνοϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τώρα πλέον πρέπει να σκεφτούμε τους ενήλικες αλλα και προς τα παιδιά, που πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Δεν θα πρέπει να μας ξεγελάσει η εβδομάδα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και να χαλαρώσουμε.

Για την ψυχική κόπωση: «Μιλήσαμε εκτενώς στην Επιτροπή για το θέμα αυτό, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων».

«Δεν υπάρχουν ούτε μαγικές συνταγές αλλά ούτε και μαγικές λύσεις. Μόνο με την τήρηση των μέτρων, θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία».