Lockdown – Μητσοτάκης: «Παίρνουμε τώρα μέτρα για να μην πάρουμε σκληρότερα στο μέλλον»

Το Νοσοκομείο Ικαρίας, όπου διενεργούνται εμβολιασμοί, ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί. Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ικαρίας στον Άγιο Κήρυκο.

Με αφορμή τα νέα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν και αυτά που ενδεχομένως επιβληθούν στο μέλλον, ο πρωθυπουργός ανέφερε «είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία» και συμπλήρωσε «το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα».

«Είμαστε από τις καλύτερες χώρες και γι’ αυτό παίρνουμε πάντα μέτρα για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, γιατί δεν θέλουμε να τρέχουμε πίσω από την πανδημία. Κι αν μερικές φορές σε κάποιους τα μέτρα μπορεί να φαντάζουν λίγο δυσάρεστα, τους διαβεβαιώνω ότι το κάνουμε ακριβώς για να μην πρέπει να πάρουμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα αργότερα», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η ελληνική κοινωνία έχει δείξει γενικά πολύ μεγάλη υπομονή» και επισήμανε: «Είμαστε πια στο τέλος, το ξέρουμε ότι είμαστε στο τέλος. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια δουλεύουν και ξέρουμε ότι όσο αυξάνεται το ποσοστό εμβολιασμού τόσο θα πλησιάζουμε στο σημείο όπου θα αφήσουμε την περιπέτεια πίσω μας».

Αναφερόμενος στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «μέχρι στιγμής είμαστε ικανοποιημένοι, τρέχει καλά, δεν έχουμε αστοχίες», ενώ προσέθεσε πως είναι «πάρα πολύ σημαντικό» ότι δεν χάθηκαν δόσεις ακόμα και στις λιγοστές περιπτώσεις μη τήρησης ραντεβού στο νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης για το άνοιγμα του τουρισμού φέτος, αφενός με προώθηση της πρότασης για πιστοποιητικό εμβολιασμού και αφετέρου μέσω της ανοσοποίησης του πληθυσμού των νησιών και των εργαζόμενων στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

«Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας. Είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα. Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε. Πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια φέτος, με το που θα ξεπεράσουμε και στις ευρωπαϊκές χώρες σε ένα επίπεδο εμβολιασμού», είπε.

Στήριξη στις δομές υγείας της περιφέρειας

Το νοσοκομείο, που πλέον διαθέτει 130 εργαζόμενους και ενισχύθηκε πέρυσι με 24 άτομα προσωπικό, όπως ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό ο Υποδιοικητής Γιώργος Γλαρός και ο υπεύθυνος εμβολιαστικού κέντρου Ιωάννης Μπαρδάνης.

Στο νοσοκομείο θα εγκατασταθεί επίσης Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό ότι δεν θα χρειάζεται να μεταφέρονται νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Σάμου.

Παράλληλα επιλύθηκαν ζητήματα στις υπόλοιπες δομές υγείας του νησιού, ειδικά σε ό,τι αφορά την επάρκεια οξυγόνου στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και στα Περιφερειακά Ιατρεία Ραχών και Καρκιναγρίου.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου κυβερνητικού σχεδίου για αναβάθμιση των υποδομών που διαθέτουν οι υγειονομικές μονάδες της Ικαρίας, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού αξίας 217.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Έχει αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, η αγορά αναισθησιολογικού μηχανήματος, φορητού αναπνευστήρα, ακτινολογικού συγκροτήματος και απινιδωτών.

Συζήτηση για τις ανάγκες του νησιού

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μετέβη στο Δημαρχείο του νησιού, στον Άγιο Κήρυκο, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Νίκο Καλαμπόγια, και τους Αντιδημάρχους Νίκο Καλαμάρα, Σωτήρη Πολίτη, Φώτη Ράπτη, Δέσποινα Τσαγκά και Φίλιππο Τσαντέ. Παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στα νησιά, ειδικά τα μικρά, αλλά και στη σύνδεσή του με τις προοπτικές του τουρισμού.

«Έχουμε πάρει αυτή την απόφαση για τα μικρά μας νησιά, να κινηθούμε οριζόντια και να εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες, για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την ειδική σημασία που αποδίδουμε στα μικρά μας νησιά. Χαίρομαι που το σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά και χαίρομαι που είδα και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους ακρίτες νησιώτες μας να εμβολιαστούν», είπε. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά».

«Έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, προτιμούμε πάντα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω, και να παίρνουμε μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αν τα πάρεις νωρίτερα τα μέτρα, θα μπορέσεις και νωρίτερα να τα χαλαρώσεις, ενώ αν αργήσεις να τα πάρεις, τότε θα πρέπει να τα κρατήσεις περισσότερο», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα ότι χάρη στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχουν υλοποιηθεί θα είναι δυνατή η δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

«Όταν με το καλό αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι συνολικά ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία βέβαια αγαπητέ μου Δήμαρχε -για να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα- εξειδικεύονται για κάθε περιοχή της χώρας», είπε.

Στο τραπέζι βρέθηκαν οι ανάγκες του Δήμου και έργα υποδομής που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητα των κατοίκων ή θα συμβάλουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων του νησιού, όπως η διαχείριση λυμάτων και απορριμμάτων, οι αερομεταφορές και οι ιαματικές πηγές.

Έμφαση δόθηκε επίσης στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Επισημάνθηκε ότι η Ικαρία πλέον συνδέεται σταθερά με τον Πειραιά, με προσέγγιση και στα δύο λιμάνια (Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο), καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων. Η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών αυξήθηκε το 2020 κατά 48 εκατομμύρια, ανερχόμενη στα 138 εκατ. ευρώ, και γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

«Ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, με έναν συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νησιωτικότητας και προτάσσει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Ώστε πολιτικές που σε έναν βαθμό μπορεί να έχουν δουλέψει, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, να ενσωματώνονται σε μία ολιστική προσέγγιση για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θαλάσσια πολιτική μας και την ανάπτυξη των νησιών», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που συνόδευε τον Πρωθυπουργό, επισήμανε μεταξύ άλλων την πρόοδο για την έναρξη έργων που υπάγονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», και δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης να ενισχύει τους ΟΤΑ με προσωπικό σε ειδικότητες που χρειάζονται και επισήμανε ότι η κινητικότητα πρέπει να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την κάλυψη αναγκών των Δήμων.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο βουλευτής ΝΔ Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον Εύδηλο, όπου ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών και ενίσχυσης της εξωτερικής θωράκισης του λιμανιού, ενώ επισκέφτηκε και το εμβολιαστικό κέντρο του οικισμού.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο

Κυρίες και κύριοι, με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα την Ικαρία, αφού προηγήθηκε επίσκεψή μου στους Φούρνους και στη Θύμαινα. Η αφορμή της σημερινής μου επίσκεψης είναι η επίβλεψη του προγράμματος εμβολιασμών στα νησιά μας. Πήγαμε πρώτα στους Φούρνους και στη Θύμαινα, όπου ξεκίνησε και ολοκληρώνεται εντός της ημέρας ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού, τουλάχιστον όσων επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Έχουμε πάρει αυτήν την απόφαση για τα μικρά μας νησιά, να κινηθούμε οριζόντια και να εμβολιάσουμε όλους τους ενήλικες, για να καταδείξουμε με αυτόν τον τρόπο την ειδική σημασία που αποδίδουμε στα μικρά μας νησιά. Χαίρομαι που το σύστημα λειτουργεί υποδειγματικά και χαίρομαι που είδα και πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους ακρίτες νησιώτες μας να εμβολιαστούν. Πιστεύω ότι και αυτοί οι οποίοι ακόμα μπορεί να εκφράζουν κάποιες καχυποψίες ή επιφυλάξεις θα πειστούν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά ασφαλή, είναι αποτελεσματικά και όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε, τόσο πιο γρήγορα θα αφήσουμε πίσω μας αυτήν την περιπέτεια.

Ειδικά για τα νησιά μας, τα οποία θα πρέπει να ετοιμαστούν ενόψει της τουριστικής περιόδου του 2021, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε το μερίδιο που μας αναλογεί -και γιατί όχι και μεγαλύτερο. Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε συμπολίτες μας οι οποίοι απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και όσο πιο πολύ διαφημίσουμε τα νησιά μας ως ασφαλή νησιά, τόσο πιο ωφελημένοι θα είμαστε συνολικά.

Επισκέφθηκα και το Νοσοκομείο της Ικαρίας, όπου λειτουργεί η κανονική διαδικασία του εμβολιασμού. Ενημερώθηκα με χαρά για το γεγονός ότι έχει προστεθεί σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό τους τελευταίους μήνες. Έχουμε πει -θα το επαναλάβω και σήμερα- ότι η πανδημία ήταν και είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Να το ενισχύσουμε με εξοπλισμό, αλλά κυρίως να το ενισχύσουμε με προσωπικό εκεί που ξέρουμε ότι πάσχει. Και βέβαια θα λειτουργήσει σύντομα και η Μονάδα του Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας για να μπορέσουν οι συμπολίτες σας -πληροφορούμαι ότι είναι σχεδόν 30 τον αριθμό- να μη χρειάζεται να πηγαίνουν δύο-τρεις φορές την εβδομάδα στη Σάμο για να μπορούν να κάνουν την αιμοκάθαρσή τους. Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική προσθήκη στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής και την υγεία των Ικαριωτών.

Η κυβέρνησή μας έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο, όπως σας είπα, ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο της Δευτεροβάθμιας αλλά κυρίως της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Αλλά βέβαια κάθε Εθνικό Σύστημα Υγείας ξεκινάει με τις πολιτικές πρόληψης. Και εσείς εδώ στην Ικαρία προφανώς κάνετε κάτι πάρα πολύ σωστό, διότι έχετε από τα υψηλότερα νούμερα, ποσοστά μακροζωίας στον κόσμο. Αυτό είναι ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα για το νησί. Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω με άλλα λόγια, αλλά σας δημιουργεί μια δυνατότητα να αναπτύξετε ένα προϊόν και να υποδεχθείτε επισκέπτες ολόκληρο το χρόνο με μία τελείως διαφορετική διάθεση από αυτή που μπορούν να ενδεχομένως να το κάνουν άλλα νησιά ή άλλοι τουριστικοί προορισμοί.

Και πιστεύω ότι το αναπτυξιακό όραμα -όπως πολύ σωστά είπε ο Δήμαρχος για το νησί- πρέπει αναντίρρητα, αναμφισβήτητα να συνδέεται με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής ο οποίος αναπτύχθηκε εδώ και πολλούς αιώνες στο νησί σας. Και πρέπει να διατηρήσετε όσο το δυνατόν αναλλοίωτα αυτά τα χαρακτηριστικά που κάνουν την Ικαρία τόσο ξεχωριστή, όχι μόνο ως αντικείμενο μελέτης επιστημόνων, οι οποίοι μπορεί να έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου να καταλάβουν τι είναι αυτό που σας κάνει τόσο ξεχωριστούς, αλλά και από απλούς επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν και θα θελήσουν να έχουν αυτή τη βιωματική εμπειρία με το νησί, αυτό το οποίο ξεχωρίζει με τόσο εντυπωσιακό τρόπο σε αυτόν τον σημαντικό δείκτη.

Άρα, η προστασία όχι μόνο του περιβάλλοντος αλλά και του τρόπου ζωής, και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδίου σας για το μέλλον. Προφανώς, όμως, αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Και το κράτος και η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει να παρέμβουν εκεί όπου χρειάζεται ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες, πολλές από τις οποίες έγιναν αντικείμενο της σημερινής συζήτησης.

Έγινε μια αναφορά στο αεροδρόμιο και, πράγματι, θυμάμαι καλά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να έρχεται στην Ικαρία και να δηλώνει ότι το αεροδρόμιο θα γίνει και να ξαναέρχεται το ’93 να το εγκαινιάζει. Υπήρχαν και τότε λίγοι οι οποίοι διαμαρτύρονταν, αλλά πιστεύω ότι και αυτοί οι λίγοι αντελήφθησαν πόσο σημαντική ήταν η προσφορά αυτού του αναπτυξιακού έργου για το νησί. Ζούμε σε μία δημοκρατία και η διαμαρτυρία είναι πάντα ευπρόσδεκτη, καλοδεχούμενη. Καλό είναι βέβαια να συνοδεύεται και από προτάσεις, εναλλακτικές, ώστε να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος, πάντα με αντικείμενο τι είναι καλύτερο για το νησί.

Άκουσα την παρατήρηση για το ζήτημα της επέκτασης του αεροδρομίου. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια μελέτη για το ζήτημα αυτό. Είναι κάτι που θα εξετάσουμε. Σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει μία υποδομή και μπορεί να γίνει επέκταση ώστε το αεροδρόμιο αυτό να γίνει προσβάσιμο για πτήσεις τσάρτερ από το εξωτερικό είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε. Διότι είναι μία μικρή πρόσθετη δαπάνη, υποθέτω, η οποία όμως μπορεί να αναδείξει την Ικαρία ως απευθείας προορισμό για όποιον θέλει να έρθει από το εξωτερικό, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη αυτοί που θέλουν να έρθουν στην Ικαρία να μετακινούνται μέσω της Σάμου.

Έγινε μία αναφορά στα ζητήματα των ιαματικών πηγών. Πράγματι το Υπουργείο Τουρισμού έχει ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία κεντρική δομή η οποία με προτυποποιημένο τρόπο να μπορεί να υποστηρίζει και να βοηθά Δήμους ώστε να προχωρούν στην ανάπτυξη τέτοιων έργων αξιοποίησης των ιαματικών πηγών. Είναι μία πηγή πλούτου, συνδέονται και με τις προοπτικές της γεωθερμίας, αλλά και αυτόνομα οι ιαματικές πηγές είναι παντελώς ανεκμετάλλευτες στη χώρα μας. Πραγματικά είναι μία ευκαιρία την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη. Θα ζητήσω από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία ασχολείται με το ζήτημα αυτό, να επικοινωνήσει μαζί σας για να δούμε σε ποιο βαθμό ωριμότητας βρίσκεστε γύρω από το ζήτημα αυτό.

Αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός στα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ζητήματα προσωπικού, κινητικότητας. Θέλουμε η κινητικότητα να είναι εργαλείο για να μπορείτε να προσελκύετε κόσμο -όχι για να σας φεύγει κόσμος- κι έτσι θα την αξιοποιήσουμε. Θέλουμε να προτάξουμε προσλήψεις στοχευμένες, όπως είπε ο Υπουργός, σε τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και βέβαια θέλω να επαναλάβω ότι έχετε στη διάθεσή σας χρηματοδοτικά εργαλεία, κάποια που έρχονται από το παρελθόν, τα προγράμματα του «Φιλόδημου». Το πρόγραμμα «Τρίτσης» το οποίο θα σας δώσει τη δυνατότητα να επιλέξετε εσείς, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, ποια είναι τα έργα τα οποία θέλετε να προτάξετε.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου είναι στη διάθεσή σας, κυρίως για να μπορέσετε να ξεμπλοκάρετε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.

Θέλω να σας επισημάνω ότι ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο στη Βουλή για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο. Είναι η πρώτη φορά που η πολιτεία, με έναν συνεκτικό τρόπο, αντιμετωπίζει τα ζητήματα της νησιωτικότητας και προτάσσει καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Ώστε πολιτικές που σε έναν βαθμό μπορεί να έχουν δουλέψει, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, να ενσωματώνονται σε μία ολιστική προσέγγιση για το πώς αντιλαμβανόμαστε τη θαλάσσια πολιτική μας και την ανάπτυξη των νησιών.

Γνωρίζω τα ζητήματα των λιμανιών. Καταλαβαίνω ότι για το θέμα του Εύδηλου το έργο προχωρά και νομίζω ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, θα έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε κιόλας. Προχωράνε και τα λιμενικά έργα στους Φούρνους, τα οποία είχα την ευκαιρία να επιβλέψω και εκτιμώ ότι πριν το τέλος της άνοιξης θα έχει ολοκληρωθεί ο βασικός προβλήτας.

Αναγνωρίζω απόλυτα, εξάλλου τα ξέρει πολύ καλά ο Περιφερειάρχης, τη σημασία των λιμενικών έργων, της προσβασιμότητας σε λογικό κόστος για τα νησιά μας. Η εικόνα που έχω και από το Υπουργείο είναι ότι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες σε σχέση με το παρελθόν είναι βελτιωμένες κι αυτό είναι σίγουρα κάτι το οποίο νομίζω ότι πρέπει συνολικά να αναγνωριστεί.

Μια κουβέντα για βασικά έργα υποδομών. Εκεί θα στρέψω εγώ πίσω την προσοχή μου στον Περιφερειάρχη και λέγοντας ότι οι εκκρεμότητες όπως βιολογικοί καθαρισμοί, ζητήματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση των υγρών λυμάτων, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα στερεά απόβλητα, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μακροζωία και να αναδεικνύουμε έναν ξεχωριστό τρόπο ζωής και να μην έχουμε λύσει βασικά ζητήματα περιβαλλοντικών υποδομών.

Δεν γνωρίζω το ζήτημα του φράγματος, το άκουσα με πολύ ενδιαφέρον, θα το εξετάσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μικρές δεξαμενές μπορούν να είναι έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας ως προς τη διαχείριση του νερού και για λόγους ύδρευσης και για λόγους άρδευσης. Καταλαβαίνω ότι το νησί έχει πολύ νερό, είναι αμαρτία αυτό να πηγαίνει χαμένο. Μαζί με τον Γενικό Γραμματέα θα το εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Θα μιλήσω και με την Υπουργό Πολιτισμού για το ζήτημα του Κάστρου Κοσκινά, να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχετικές μελέτες.

Στους δε Φούρνους υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική να δημιουργηθεί ένας χώρος υποδοχής για τις ενάλιες αρχαιότητες της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής γύρω από τους Φούρνους αλλά γιατί όχι και ένα υποβρύχιο μουσείο όπως έχουμε δημιουργήσει στην Αλόννησο, ώστε τα πολύ σημαντικά ναυάγια της περιοχής να μπορούν να είναι επισκέψιμα. Θα είναι ένας πρόσθετος λόγος γιατί κάποιος να έρθει στην ευρύτερη περιοχή σας.

Μια κουβέντα κλείνοντας για την Σάμο. Έχουμε εδώ τους δύο Δημάρχους, επισκεφτήκαμε την Σάμο σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, μετά το μεγάλο σεισμό. Έχουμε γενικά κάνει μια προσπάθεια -και το ξέρουν οι δήμαρχοι- να επιταχύνουμε ζητήματα αποκατάστασης και αποζημιώσεων και να τυποποιήσουμε τη διαδικασία. Το προηγούμενο Σάββατο είχα βρεθεί στην Καρδίτσα και με χαρά διαπίστωσα ότι το ελληνικό κράτος όταν θέλει μπορεί να δουλεύει οργανωμένα και συντονισμένα και να λύνει εκκρεμότητες, να εκταμιεύει ποσά τα οποία πρέπει να εκταμιεύσει με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Έχω ζητήσει από τον Αναπληρωτή Υπουργό να κάνει μια συνολική επισκόπηση των εκκρεμοτήτων και αν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης κονδυλίων για τα οποία έχουμε ήδη δεσμευτεί και υπάρχει μελετητική ωριμότητα και μπορούν κάποια έργα -όπως άκουσα περιπτώσεις σχολείων- να προχωρήσουν με άλλο τρόπο από αυτόν τον οποίον είχαμε προγραμματίσει, είμαι πάρα πολύ ανοιχτός. Κύριοι Δήμαρχοι, θα επικοινωνήσετε με τον Υπουργό, ξέρετε ότι μας αρέσει να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και θέλω, όταν με το καλό ξαναέρθω στην Σάμο, να έχουμε μετρήσιμη πρόοδο σε σχέση με αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί όταν επισκέφτηκα το νησί και το βρήκα όντως βαριά τραυματισμένο, αλλά και αισιόδοξο για τις προοπτικές του μέλλοντος.

Νομίζω ότι στη Σάμο ίσως συμπυκνώνονται όλα τα προβλήματα τα οποία χρειαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε ως κρίσεις τους τελευταίους 18 μήνες. Η κρίση του προσφυγικού, οι μεγάλες εντάσεις με την Τουρκία, προφανώς τα ζητήματα του κορονοϊου αλλά και μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Το νησί όμως θα σταθεί όρθιο με την στήριξη μας, με την αρωγή μας θα ξαναβρεί τον δρόμο του.

Για τα ζητήματα του προσφυγικού, γνωρίζετε πολύ καλά, είναι εδώ και ο Υπουργός Ναυτιλίας και αρμόδιος και για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Λιμενικό, στο πόσο μειωμένες συνολικά ήταν οι ροές στο Ανατολικό Αιγαίο, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία γνωρίζετε πόσο μεγάλες προσπάθειες καταβάλλουν για να φυλάσσουν τα σύνορά μας από τη μία αλλά και για να σώζουν ζωές στη θάλασσα, από την άλλη, το κάνουν με απίστευτο επαγγελματισμό και πολύ μεγάλη αυτοθυσία. Οπότε και στα ζητήματα της Σάμου θα βρεθούμε κοντά.

Άκουσα το ζήτημα του ΦΠΑ. Πρέπει να το μελετήσουμε αν υπάρχει δυνατότητα να γίνει σε επίπεδο ΔΟΥ, ώστε να συνδεθούν κάποια νησιά ακόμη τα οποία μπορεί να μην επηρεάζονται άμεσα από το προσφυγικό, αλλά καταλαβαίνω απόλυτα το ζήτημα του ανταγωνισμού εντός της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας. Δεν μπορώ να δεσμευτώ για αυτό, είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει ακόμα να μελετηθεί.

Κλείνω λέγοντάς σας ότι έχουμε κάθε λόγο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να είμαστε αισιόδοξοι. Η χώρα αντιμετώπισε πολύ μεγάλες προκλήσεις, στάθηκε όρθια, στάθηκε όρθια στον Έβρο, στάθηκε όρθια στα θαλάσσια σύνορα, αντιμετώπισε τις τουρκικές προκλήσεις με αυτοπεποίθηση. Έχτισε συμμαχίες, ενίσχυσε ταυτόχρονα την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και καθόμαστε να συζητήσουμε με την Τουρκία το ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί τη μεγάλη μας διαφορά, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχοντας απόλυτη πίστη στο δίκαιο των επιχειρημάτων μας αλλά και απόλυτη εμπιστοσύνη και στις συμμαχίες μας και στις δυνατότητές μας. Και νομίζω το ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό να ακούγεται ειδικά εδώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Συνολικά, ως κοινωνία, είμαστε μαζί σε αυτήν την προσπάθεια. Ναι, τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συνολικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Θα το ξαναπώ: έχουμε ακόμα δύο δύσκολους μήνες μπροστά μας, προτιμούμε πάντα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και όχι πίσω, και να παίρνουμε μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα, γιατί αν τα πάρεις νωρίτερα τα μέτρα, θα μπορέσεις και νωρίτερα να τα χαλαρώσεις, ενώ αν αργήσεις να τα πάρεις, τότε θα πρέπει να τα κρατήσεις περισσότερο.

Και βέβαια στηρίζουμε την πραγματική οικονομία, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αναφέρω ενδεικτικά μόνο την επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία για πρώτη φορά διοχέτευσε ρευστότητα σε επιχειρήσεις με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Θα κρατήσουμε την επιχειρηματικότητα όρθια και μέσα στην πανδημία και όταν με το καλό αφήσουμε αυτή την περιπέτεια πίσω μας, θα είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μία τροχιά γρήγορης ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενοι συνολικά ως χώρα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία βέβαια αγαπητέ μου Δήμαρχε -για να τελειώσω από εκεί που ξεκίνησα- εξειδικεύονται για κάθε περιοχή της χώρας.

Εσείς εδώ έχετε τόσα πλεονεκτήματα και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να σας υποστηρίξουμε και κυρίως να κρατήσουμε τα νέα παιδιά στον τόπο τους, γιατί όχι να μη γυρίσουν νέα παιδιά πίσω στην Ικαρία. Ξέρετε, αν κάτι μάθαμε από την πανδημία είναι ότι μπορεί κάποιος να ζει και να δουλεύει από οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει μία καλή σύνδεση και το αίσθημα ασφάλειας που κυρίως το δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να παρέχει. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει να έχουμε μόνο επισκέπτες, θέλουμε να έχουμε και μόνιμους κατοίκους εδώ στα νησιά, που να απολαμβάνουν αυτή την καταπληκτική ποιότητα ζωής που εσείς εδώ στην Ικαρία έχετε αναγάγει σε τέχνη.

Εύχομαι και πάλι να μπορέσω να σας επισκεφτώ σύντομα, προσδοκώντας πάντα σε κάθε επίσκεψή μου να κάνουμε έναν απολογισμό της προόδου. Θα το κάνω και για τη Σάμο, θα το κάνω και για την Ικαρία και για τους Φούρνους, ώστε κάθε φορά να βάζουμε στόχους, να τους πετυχαίνουμε και να προχωράμε παρακάτω.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή δύναμη σε όλες και σε όλους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
«Καμπανάκι» από τον καθ. Παυλάκη: Ο ιός της γρίπης των πτηνών πέρασε στο γάλα – Δεν είναι ενεργός γιατί παστεριώνεται, αλλά ο Κένεντι είναι κατά της παστερίωσης
22 Ιανουαρίου, 2025
Π. Φάληρο: Οι Αρχές ερευνούν μετά τη ληστεία μετά φόνου σε βάρος 61χρονου ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών
22 Ιανουαρίου, 2025
Δάκρυσε στον αέρα ο πατέρας του 27χρονου που δολοφονήθηκε το 2011 στη Σαλαμίνα: «Για την ψυχή του παιδιού μου στεκόμαστε όρθιοι»
22 Ιανουαρίου, 2025
Καρέ – καρέ η προσπάθεια της 18χρονης να ξεφύγει από τον σάτυρο στην Πετρούπολη – «Τρόμαξα πολύ, μου κόπηκαν τα πόδια»
22 Ιανουαρίου, 2025
«Με αλκυονίδες ημέρες θα υποδεχτούμε τον Φλεβάρη» – Η πρόγνωση για τον καιρό από τον Γιώργο Τσατραφύλλια
22 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Λαμπρόπουλος
22 Ιανουαρίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στην Αγία Παρασκευή: Παρασύρθηκε από μηχανή πεζός που είχε βγάλει βόλτα τον σκύλο του
22 Ιανουαρίου, 2025
«Ανανεώθηκε το συμβόλαιο με τη ζωή» είπαν οι γιατροί μετά το χειρουργείο στη 14χρονη που έπεσε από εν κινήσει βυτιοφόρο στην Πάτρα
22 Ιανουαρίου, 2025
ΑΕΚ: Τέλος ο Κοσμάς
21 Ιανουαρίου, 2025
Αγγελική Ηλιάδη για Καίτη Γκρέυ: «Είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστώ, χρειάζομαι χρόνο και απομόνωση»
21 Ιανουαρίου, 2025