Lockdown: Δυσάρεστα νέα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Εφιαλτικές Προβλέψεις

Κρούσματα κορονοϊού και διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες, με τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη να εκτιμά ότι είναι αδύνατο να μιλάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου πριν τις 12 Απριλίου.

Την ίδια στιγμή εφιαλτικές είναι και οι προβλέψεις για τις ημερήσιες μολύνσεις, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμα και τις 3.900.

«Αδύνατο να μιλάμε για άνοιγμα εμπορίου πριν τις 12 Απριλίου»

Ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε στο Mega πως είναι ανώφελο να συζητάμε πότε θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, καθώς τα μέχρι τότε στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον», σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα ώστε όταν ανοίξουμε να το κάνουμε με υψηλότερη υγειονομική ασφάλεια από ότι όταν κλείσαμε.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι είναι «σημαντικό να μπει απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να μειώσουμε την έκθεση του κοινού σε ιικό φορτίο στα λεωφορεία αυξάνοντας τον αριθμό τους».

Σε πτωτική πορεία το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσαν να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι».

Σημαντικό βήμα για την πορεία της πανδημίας, αποτελούν τα self-tests τα οποία θα κάνουν οι πολίτες μόνοι τους. Τα τεστ είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης, ανέφερε, τονίζοντας ότι «πρέπει να σταματήσει αυτός ο μεμψίμοιρος διάλογος για το πώς μπορούν να γίνουν τα τεστ».

Εφιαλτικές προβλέψεις για 3.900 κρούσματα

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και 3.900 κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να σκαρφαλώνουν στους 750.

Την ίδια ώρα με τις ΜΕΘ γεμάτες, μόνο σήμερα 60 ασθενείς του Covid είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στην Αττική, με την κυβέρνηση να έχει ήδη έτοιμα τα φύλλα πορείας για επιπλέον 160 γιατρούς που ενδεχομένως να επιστρατευτούν στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι, η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλα δύο νοσοκομεία, το Γεννηματάς και το Θριάσιο, για αποκλειστική νοσηλεία ασθενών με Covid.

Κυβερνητικοί κύκλοι: Δεν έχουν βάση τα σενάρια για παράταση του lockdown έως τις 25 Απριλίου
Στο μεταξύ η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια που κάνουν λόγο για παράταση του lockdown έως τις 25 Απριλίου. Συγκεκριμένα κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν χαρακτηριστικά πως τα εν λόγω σενάρια «δεν έχουν καμία βάση».

Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Mega, υπάρχει εισήγηση στο τραπέζι για αυστηρό λουκέτο μέχρι και τις 25 Απριλίου με στόχο το πλήρες άνοιγμα του λιανεμπορίου, χωρίς περιορισμούς, από τις 26 Απριλίου, την περίοδο δηλαδή της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα πάντα με το εν λόγω σενάριο, η εστίαση ειναι πιθανό να παραμείνει κλειστή μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ όσον αφορά στα σχολεία, αυτά ίσως ανοίξουν μετά το Πάσχα, δηλαδή περίπου στις 10 Μαΐου.

-Ad-