Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις – Αποφασίζουν για απαγόρευση κυκλοφορίας

Συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, η επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να εκτιμήσει τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας.

Δυσοίωνα τα νέα για το ωράριο απαγόρευση κυκλοφορίας, τι θα γίνει με μουσική στην εστίαση, όριο ατόμων σε δεξιώσεις.

Οπως κάθε Παρασκευή, η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις εισηγήσεις των Υπουργείων και στη συνέχεια θα λάβει τις αποφάσεις της.

Με τον κοροναϊό να καραδοκεί, η χώρα συνεχίζει να κινείται με σταθερά βήματα προς την επιστροφή σε μια κανονικότητα, με τους ειδικούς και τις αρχές, καθημερινά να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις για διατήρηση της επαγρύπνησης και των μέτρων προστασίας.

Συναγερμός για τις μεταλλάξεις

Αν και ο εμβολιασμός προχωρά με αμείωτο ρυθμό, ωστόσο σήμα κινδύνου εκπέμπεται από την εμφάνιση στην Κρήτη τριών κρουσμάτων μιας νέας παραλλαγής του φονικού ιού.

Πρόκειται για συνδυασμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη της ακίδας με την κωδική ονομασία Β1.1.253, ο οποίος εντοπίστηκε αρχικά στην Ρωσία και τη Νορβηγία, ενώ στην Ελλάδα έκανε την εμφάνισή του πριν από δύο εβδομάδες, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Οι επιστήμονες μελετούν τη συμπεριφορά του μεταλλαγμένου στελέχους αλλά και την ανθεκτικότητά του απέναντι στα εμβόλια.

Εκπληξη οι ανακοινώσεις σήμερα – Άσχημα μαντάτα

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο, θα αποτελεί μεγάλη έκπληξη να ανακοινωθεί περεταίρω χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μέχρι τώρα ισχύει η απαγόρευση από τις 00:30 έως τις 05:00.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί στην αρμόδια Επιτροπή την παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 00:30, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει άμεσα, αλλά -πιθανότατα- από τις 15 Ιουνίου και μετά.

Σε ερώτηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε πως δεν περιμένει προς το παρόν να αποφασιστεί κάτι καινούριο και συνέστησε υπομονή έως τα μέσα Ιουνίου.

Προς εκείνη την ημερομηνία, μετατίθεται και η όποια κουβέντα για το όριο ατόμων σε δεξιώσεις, αλλά και το αν θα επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Πάντως, ήδη, έστω και μέχρι τις 00:30, λειτουργούν τα υπαίθρια θέατρα, τα θερινά σινεμά, τα μπαρ, οι συναυλίες με μάσκες, αποστάσεις και απαραίτητη τη χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Καμπανάκι για τέταρτο κύμα

Σύμμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, Νίκο Καπραβέλο, η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεδομένων είναι πολύ αργή και το τρίτο κύμα της πανδημίας δε λέει να φύγει.

Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον τουρισμό, καθώς αναμένουμε εκατομμύρια τουρίστες στη χώρα μας, οι οποίοι σε περίπτωση που φτάσουν ασθενείς θα μεταφέρουν τις μεταλλάξεις του κοροναϊού από όλο τον πλανήτη κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη διατήρηση του τρίτου κύματος όλο το καλοκαίρι, αλλά πολύ χειρότερα να ανοίξει και την πόρτα για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο.

-Ad-