Lockdown: Έκτακτη σύσκεψη – Τα νέα μέτρα που έρχονται

Ώρα αποφάσεων για νέα αυστηρά μέτρα ή… «άμυνα» ως την επόμενη Παρασκευή;

Μια ανάσα πριν το «κόκκινο» η Αττική – ‘Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά!

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων με δύο δεδομένα στο τραπέζι: την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική και την μετάλλαξη του ιού, η οποία παρατηρείται πλέον σε όλη την Ελλάδα.

Τα νέα μέτρα για την Αττική εφόσον «κοκκινίσει»

Χτες ανακοινώθηκαν 858 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 408 στην Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ειδικοί εκτιμούν πως ο πολυπληθέστερος νομός της χώρας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση… Το χρώμα του επιδημιολικού φορτίου είναι … βαθύ πορτοκαλί, σχεδόν «κόκκινο».

Αν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί με τα αυριανά δεδομένα και δεν παρατηρηθεί μείωση των κρουσμάτων, τότε θεωρείται βέβαιο πως η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση την Παρασκευή, θα είναι ιδιαίτερα αρνητική.

Αν η Αττική κηρυχθεί «κόκκινη» τότε όλες οι δραστηριότητες που έχουν ανοίξει ή σχεδιάζεται να ανοίξουν, παγώνουν.

– Το λιανεμπόριο στην καλύτερη περίπτωση επανέρχεται στην κατάσταση που λειτουργούσε την περίοδο των γιορτών. Δηλαδή επανέρχεται το click away.

– Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν ανοίγουν τη Δευτέρα, όπως είχε ανακοινωθεί.

Αντίθετα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία δεν αναμένεται να κλείσουν, τουλάχιστον υπό τα επιδημιολογικά δεδομένα της τρέχουσας εβδομάδας.

Με άλλα λόγια, αν η Αττική «κοκκινίσει» θα ισχύσει περίπου ότι ισχύει σε όλες τις περιοχές που είναι στο κόκκινο. Εξαίρεση το λιανεμπόριο που δεν αναμένεται να «παγώσει» εντελώς.

Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κίτρινη ή την πορτοκαλί ζώνη, δεν αναμένεται να επιβληθούν νέα, αυστηρά μέτρα.

Καταλυτικό ρόλο στις εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν και οι ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.