Ιδιαίτερα ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στην Αττική, την Κρήτη, την Ήπειρο, την Ίο και την Πάρο, ενώ οι πρώτες ενδείξεις επιβάρυνσης του συστήματος υγείας είναι ήδη ορατές.
Στο έλεος τη παραλλαγής ΔΕΛΤΑ η χώρα, που πλέον εντοπίζεται σε 46 από τις 74 Περιφέρειες. Οκτώ στα δέκα κρούσματα στην Κρήτη φέρουν την παραλλαγή δέλτα, όπως και σχεδόν το 25% της Αττικής. Στην Ήπειρο μία στις δύο μολύνσεις αφορούν στο ινδικό στέλεχος, το οποίο εντοπίζεται στο 33 και πλέον τις εκατό των κρουσμάτων στα Ιόνια και στο 22,62% της Πελοποννήσου.
Σήμα κινδύνου και από τα νοσοκομεία που βλέπουν τους νοσηλευόμενους να αυξάνονται, στην πλειοψηφία τους νέοι.
Οι τουριστικές περιοχές της χώρας έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών. Τα κρούσματα αυξάνονται, τα ξενοδοχεία καραντίνας γεμίζουν και οι ταξιδιώτες αγωνιούν.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός καθώς η χώρα πρέπει να ορθώσει τείχος ανοσίας μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου να αναχαιτίσει το 4ο πανδημικό κύμα. Ο υπουργός Υγείας Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα τον καταυλισμό Ρομά στα Σπάτα Αττικής, παροτρύνοντάς τους να εμβολιαστούν.
Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους κατ οίκον εμβολιασμούς, αλλά και η πλατφόρμα για την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για τους νέους που έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου.
Lockdown: Ένα βήμα πιο κοντά – Σε ποιες περιοχές (ΛΙΣΤΑ)
Το μίνι lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Μύκονο έχει θορυβήσει τις δημοτικές αρχές και άλλων νησιών που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν».
Η επιδημιολογική εικόνα τουριστικών προορισμών δεν είναι καθησυχαστική καθώς όχι μόνο δεν παρατηρείται βελτίωση αλλά υπάρχει και αύξηση κρουσμάτων, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Μπορεί στη Μύκονο να παρατηρείται σταθεροποίηση τις τελευταίες ημέρες και οι πληροφορίες να αναφέρουν ότι την Δευτέρα 26 Ιουλίου είναι πιθανόν να αρθούν τα μέτρα, αλλά δεν ισχύει το ίδιο με την επιδημιολογική εικόνα άλλων νησιών.
Στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 153 νέα κρούσματα κοροναϊού, στο Ρέθυμνο 94, στην Πάρο 34, στη Σαντορίνη 58 και στη Μύκονο 37.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών
Οι εκτιμήσεις των ειδικών το τελευταίο διάστημα, για την πορεία της πανδημίας τους καλοκαιρινούς μήνες λάμβαναν υπόψη τους την αυξημένη κινητικότητα σε συνδυασμό με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στην κοινότητα, και έκαναν λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα και για περαιτέρω αύξηση τον Αύγουστο.
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε σε συνέντευξή του στον ANT1 ότι από χθες παρατηρείται μία αυξητική τάση και έκανε λόγο για 3.500 κρούσματα στο τέλος του μήνα. Ήδη, σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε την πρόβλεψη, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει 3.656 μολύνσεις από τις 20 Ιουλίου.
Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό να κάνουμε rapid test σε περιοχές που δείχνουν έντονη αυξητική τάση» και σημείωσε ότι «μπορούν να λήξουν τα μέτρα στην Μύκονο την επόμενη εβδομάδα, αν το πάρουμε σοβαρά».
Ο Νίκος Τζανάκης επίσης τις προηγούμενες ημέρες έχει μιλήσει για δύο σενάρια που αφορούν στον Αύγουστο. Το βασικό σενάριο «δείχνει» 4.500 νέα κρούσματα κοροναϊού ημερησίως ενώ το «κακό» σενάριο «δείχνει» πάνω από 6.000 κρούσματα.
Μετά τη σημερινή εκτίναξη κρουσμάτων υπάρχει δικαιολογημένη ανησυχία ότι οι πραγματικοί αριθμοί μπορεί να ξεπεράσουν και αυτές τις εκτιμήσεις.