Lockdown: H δήλωση που προκαλεί ανησυχία – Έρχονται ξανά μέτρα στην Ελλάδα;

Ο κορονοϊός είναι εδώ και θα μείνει. Αυτό ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

Παρόλα αυτά, ο καθηγητής έκανε τη δήλωση… βόμβα της χρονιας, καθώς λίγες ώρες μετά την άρση του lockdown ανέφερε: Ο κοροναϊός είναι εδώ για να μείνει – Εμβόλιο μια φορά τον χρόνο και… έξυπνα μέτρα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε περιοριστικά μέτρα!

Όπως τόνισε κατά την παρέμβασή του -κάτι που έγινε διαδικτυακά και τον ίδιο να μην βγάζει ούτε δευτερόλεπτο την μάσκα του- «από εδώ και στο εξής οι προβλέψεις με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις άγνωστες παραμέτρους είναι οι ακόλουθες:

  • Είναι απαραίτητη η ποιοτική επιτήρηση με νέα εργαλεία,
  • Η ανοσία θα είναι και φυσική – εκτός από τα εμβόλια- και πιθανόν μακράς διαρκείας, ενώ
  • Το αμέσως επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν η εξέλιξη ιού, οι μεταλλάξεις.

Ως βασικές παραμέτρους για το επόμενο πάντως διάστημα κατά τον τον κ. Τσιόδρα θα είναι «ο εμβολιασμό μας μια φορά τον χρόνο και η αντιμετώπιση του ιού με έξυπνα μέτρα τα οποία θα έχουν ευρεία κοινωνική αποδοχή».

Γιατί η επιδημία έγινε πανδημία

Σύμφωνα, δε, με την ιστοσελίδα ieidiseis.gr, ο ίδιος τόνισε ότι «η αρχική επιδημία έγινε πανδημία σαν αποτέλεσμα τεράστιων ελλειμμάτων» και συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο έτοιμοι στο μέλλον».

Παράλληλα σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας είναι τα 39 έτη δίνοντας το παράδειγμα της Αιτωλοακαρνανίας με τις ηλικίες 20-39 και 45-49 να είναι πρώτες στην λίστα.

Ακόμα, εξήγησε πως το Rt στην Θεσσαλονίκη είναι στο 0.87, στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά στο 0.74, ενώ στην επικράτεια είναι στο 0.86.