Lockdown και απαγόρευση κυκλοφορίας: Αυτές οι 8 περιοχές κινδυνεύουν με άμεσο «λουκέτο»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται, απευθύνοντας έκκληση σε όσους γυρνούν από τις καλοκαιρινές διακοπές να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, την ώρα που η μετάλλαξη «Δ» φαίνεται να επικρατεί στο σύνολο των μολύνσεων.

Η κατάσταση δεν επιδέχεται εφησυχασμού, δεδομένου ότι τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Σε ποιες περιοχές εντοπίζεται πρόβλημα

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή αντίστοιχων περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα (140 κρούσματα σήμερα), η Ηλεία (97), η Εύβοια και η Κοζάνη (70), ο Έβρος (67), η Καβάλα (66), η Λάρισα (65) και η Αιτωλοακαρνανία (60).

Εν αναμονή των εξελίξεων βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα νησιά, καθώς η αποχώρηση και των τελευταίων τουριστών τις επόμενες ημέρες θα αποτυπώσει την πραγματική επιδημιολογική εικόνα στην εκάστοτε νησιωτική περιοχή. Προς το παρόν, πάντως, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος (77 νέες λοιμώξεις), η Χίος (32), η Κάλυμνος (21), η Νάξος (19) και η Ικαρία (11).

Lockodown 3 εβδομάδων σε όλη τη χώρα – Δήλωση «βόμβα» από Παυλάκη

Τι είπε για τα αυξημένα κρούσματα και τη μετάλλαξη Δέλτα, που είναι… νέος ιός!

Για τα αυξημένα κρούσματα και τη μετάλλαξη Δέλτα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής Ιατρός στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης έκανε ύστατη έκκληση να τηρήσουν όλοι τα μέτρα, με αφορμή τα κορωνοπάρτυ που γίνονται μέσα στο καλοκαίρι, τα οποία είναι μέρη υπερμετάδοσης, όπως τόνισε. «Θα τα βρούμε μπροστά μας.»

Lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι»

Ο ερευνητής εξήγησε πως «η μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να θεωρείται καινούριος ιός. Μεταδίδεται αστραπιαία, μέσω του αέρα. Σταματάει μόνο με lockdown, όταν υπάρχουν τόσα πολλά κρούσματα μέσα στην κοινότητα. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο καλύτερα.» Διευκρίνισε, δε, πως ένα lockdown 2-3 εβδομάδων θα κόψει τη μετάδοση του ιού «μαχαίρι».

Παρά τους εμβολιασμούς η κατάσταση είναι ίδια με πέρσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.

«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούρια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε.

Τέλος, είπε ότι «πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ. Η επιδημία γιγαντώνεται. Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%.»

Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Παυλάκης είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν. Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα.»