Lockdown: «Κλείδωσε» το νέο ωράριο κυκλοφορίας – Τι αλλάζει και πότε

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, από την εβδομάδα που διανύουμε αναμένονται ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Η νέα χαλάρωση των μέτρων περιλαμβάνει

  • παράταση μιας ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας
  • τέλος στην απαγόρευση μουσικής στην εστίαση από το Σαββατοκύριακο

Την Τετάρτη που θα γίνουν οι ανακοινώσεις θα έχουμε νέες οδηγίες για δεξιώσεις, γάμους και βαφτίσεις.

Θα αυξηθεί το όριο των ατόμων και ενδεχομένως και κάποιες άλλες οδηγίες που θα δοθούν από τώρα αλλά θα ισχύσουν από 1η Ιουλίου.

Ένα δεύτερο στάδιο χαλάρωσης αναμένεται μέσα στον μήνα, καθώς το σχέδιο προβλέπει σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.

Άρση περιορισμών μόνο για εμβολιασμένους

Tην ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων με κάποιους επιστήμονες να δηλώνουν υπέρ της κίνησης αυτής, προειδοποιώντας ότι ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει και ο κίνδυνος τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο είναι απολύτως ορατός.

Επιστήμονες όπως οι Βασιλακόπουλος και Γώγος έκαναν την πρόταση δημόσια, οι εμβολιασμένοι να έχουν περισσότερα δικαιώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, κάτι που έβαλε στο τραπέζι και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη με τους επιστήμονες ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους όπως:

  • Να μην φοράνε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους όπως συμβαίνει ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες
  • Να μην χρειάζεται να κάνουν self test
  • Και να έχουν τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους όπως μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Η κυβέρνηση πάντως ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ληφθεί καμία τέτοια απόφαση προτού ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν το ραντεβού τους στην Επιχείρηση Ελευθερία όλοι οι ενήλικοι.

Αυτό φαίνεται πως θα συμβεί σε 2-3 εβδομάδες καθώς στο μεταξύ θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους και οι ηλικίες 18-29.