Lockdown: «Κλείδωσε» η παράταση – Κυκλοφορία 11-5 και SMS

Δεδομένη θεωρείται πλέον η επιστροφή σε μερική κανονικότητα, το νωρίτερο στις 14 Δεκεμβρίου.

Ο στόχος για αριθμό κρουσμάτων περί τα 500 την 3η εβδομάδα του lockdown, που δεν κατέστη δυνατός, σε συνδυασμό με τον τριψήφιο αριθμό θανάτων ημερησίως και τον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων, περιορίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς και τους λοιμοξιολόγους έγινε αποτίμηση της κατάστασης ανά τη χώρα και οι τελικές αποφάσεις για την χρονική παράταση της καραντίνας θα ανακοινωθούν ως το τέλος της εβδομάδας.

«’Έχουμε πόλεμο. Να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Σύστημα Υγείας» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, προαναγγέλλοντας «μια δύσκολη εβδομάδα» για το ΕΣΥ.

Άρση καραντίνας πριν τις γιορτές ή ακόμη πιο αυστηρά μέτρα;

Η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι ο καθοριστικότερος παράγοντας για το πότε θα αρθεί η καραντίνα και το αν και πως θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών που έχει στη διάθεση του ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση – πτώση σε κάποιες γεωγραφικές περιοχές, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και για πιο αυστηρά μέτρα, εφόσον χρειαστεί.

«Κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει ακόμη αν πως θα πάμε ως τις γιορτές» διαμηνύει μέσω του Newsique κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας παράλληλα πως η ζημιά για την οικονομία, εφόσον δεν ανοίξει η αγορά, μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα 10 δις ευρώ.

Εφόσον δοθεί το σήμα για λήξη της καραντίνας στις 14 Δεκεμβρίου, τότε ως τις παραμονές των Χριστουγέννων, με αυστηρά μέτρα, αναμένεται να ανοίξουν και τα εμπορικά καταστήματα.

«Στο χέρι μας είναι να γίνουμε… ήρωες»

«Χριστούγεννα αλλιώς. ‘Όλο το 2020 είναι αλλιώς» δηλώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να… «προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας».

Αυτά τα Χριστούγεννα αποφεύγουμε συναθροίσεις, γιορτάζουμε άκρως οικογενειακά, φοράμε μάσκες, κρατάμε αποστάσεις, δεν κάνουμε μετακινήσεις για να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες από τις επαφές, το μήνυμα κυβέρνησης και επιστημόνων.
«Είναι στο χέρι τους καθενός μας να γίνει ήρωας τηρώντας τα μέτρα των ειδικών.

Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας» τόνισε ο κ. Πέτσας, δείχνοντας για άλλη μία φορά ένα φως στο τούνελ, περίπου στα τέλη Μαρτίου. ‘Όταν θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Τι ισχύει για μετακινήσεις εκτός νομού – Κυκλοφορία 11 με 5

Οπως όλα δείχνουν οι Ελληνες αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα καθιστούν πολύ πιθανό το lockdown να παραταθεί πέρα από τις τρεις εβδομάδες που είχαν ανακοινωθεί αρχικά ενώ ακόμα και αν η πανδημία υποχωρήσει η επάνοδος στην κανονικότητα σε σχολεία λιανεμπόριο και εστίαση θα γίνει με μεγάλη προσοχή.

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα Χριστούγεννα θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και άρα δεν θα υπάρξει έξοδος προς τους τόπους καταγωγής και τους χειμερινούς προορισμούς ενώ θα βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και οι όποιες αναγκαίες μετακινήσεις θα συνεχίσουν να γίνονται με sms.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα καταγραφούν την τρίτη εβδομάδα του lockdown αλλά και μια ενδεχόμενη επιδείνωση του καιρού που θεωρείται ότι ευνοεί την πανδημία θα καθορίσουν το αν τελικά η κυβέρνηση θα προχωρήσει ή θα αναστείλει την υλοποίηση του σχεδίου της άρσης των περιορισμών που έχει καταρτίσει το οποίο έχει ως στόχο την ενεργοποίηση της αγοράς.

Αν το επιτρέψουν τα δεδομένα και συμφωνήσουν και οι επιστήμονες ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει άρση του lockdown σε τρία στάδια που θα υλοποιούνται ανά εβδομάδα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει:

  • Την επιστροφή των μαθητών στα θρανία
  • Την επανεκκίνηση του λιανικού εμπορίου και των εμπορικών καταστημάτων
  • Το άνοιγμα της εστίασης

Προς το τέλος της εβδομάδας θα έχει αξιολογηθεί το κατά πόσο το lockdown επηρέασε την εξέλιξη της πανδημίας ενώ οι ειδικοί και η κυβέρνηση θα έχουν στα χέρια τους εκείνα τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν έναν προγραμματισμό.

Να σημειωθεί ότι είναι πιθανόν η άρση των περιορισμών όταν γίνει να μην αφορά το σύνολο της χώρας αλλά τις πράσινες περιοχές. Σε αυτές που δείχνουν καλή επιδημιολογική κατάσταση.

Εξάλλου και πριν από το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου είχαν προηγηθεί καραντίνες σε τοπικό επίπεδο.

Παράλληλα τα μηνύματα για μετακίνηση στο 13033 θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι να ανοίξει η αγορά.

Από την ημέρα που τα καταστήματα θα ανεβάσουν τα ρολά τα μηνύματα θα απαιτούνται μόνο για μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες.

Είτε δηλαδή για λόγους εργασίας υγείας είτε για μια βόλτα με το κατοικίδιο. Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να ξεκινά πλέον από τις 22:00 ή τις 23:00 αντί για τις 21:00 με 5:00 το πρωί.

Πληροφορίες: Realnews