Όλο και απομακρύνεται η ημερομηνία της άρσης του lockdown με βάση όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και όλες τις εκτιμήσεις και εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.
Το σενάριο πλέον φέρνει πιο κοντά το άνοιγμα 14 ή 21 Δεκεμβρίου και έτσι σε κάθε περίπτωση και ό,τι και να γίνει, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά.
Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπαίνουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι με το βλέμμα τους στραμμένο στις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλοι ετοιμάζονται για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο σπίτι, αυστηρά οικογενειακά και για ένα μικρό και στοχευμένο διάλειμμα στην καραντίνα.
Γιατροί και νοσηλευτές αγωνιούν μπροστά σε ένα άνοιγμα όταν οι ΜΕΘ και οι κλινικές covid έχουν κυριολεκτικά φρακάρει. 7 Δεκεμβρίου είναι νωρίς λένε τώρα τα μέλη της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι η σταδιακή επαναφορά σε μια σχετική κανονικότητα θα αρχίσει από τις 14 Δεκεμβρίου με το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, την ώρα όμως που γίνονται και εισηγήσεις η παράταση του απαγορευτικού να φτάσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου για να αρχίσει τότε ένα μικρό διάλλειμα 15 έως 20 ημερών για να κινηθεί η αγορά.
Άρση lockdown: Σκληρές δηλώσεις Σύψα, ξέκοψε τα πάντα
Ο καθηγητής Νίκος Σύψας εκτίμησε ότι δεν βλέπει πιθανό να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου.
Παρόμοια ήταν η εκτίμηση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και για λιανεμπόριο και για την εστίαση.
«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός. Ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σύψας τόνισε πως τα κρούσματα παρουσιάζουν μία σημαντική μείωση το τελευταίο διάστημα, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους διασωληνωμένους και γι’ αυτό, θεωρεί, πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα.
«Χριστούγεννα θα κάνουμε και του χρόνου, δεν χάθηκε ο κόσμος. Υπάρχει μια διαφορά φάσης ανάμεσα στη πτώση κρουσμάτων και την αντίστοιχη σε διασωληνωμένους και θανάτους. Όταν θα υπάρχει κι εκεί μια ανάλογη πτώση, τότε θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κάποια χαλάρωση των μέτρων», σημείωσε.
Ειδικά για το λιανεμπόριο είπε ότι «βλέπω ανέφικτο να ανοίξει άμεσα» καθώς προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει συνωστισμός και διασπορά που σε 15 μέρες θα δώσει πάλι κρούσματα».
«Όσο πιο κοντά στην γιορτινή περίοδο ανοίξουμε, τόσο το καλύτερο» κατέληξε ο κ. Σύψας χαρακτηρίζοντας «σημείο υπερμετάδοσης» την εστίαση. «Το είδαμε το καλοκαίρι στα νησιά ή σε γυμναστήρια. Θα είναι πάντως το τελευταίο βήμα που θα γίνει στο άνοιγμα, αν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες», ανέφερε ο κ. Σύψας.
Παγώνη: Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τον Ιανουάριο
“Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουμε 7 Δεκέμβρη”, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά εξηγώντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων με κορονοϊό παραμένει υψηλός και σίγουρα ένα μέρος τους θα διασωληνωθεί. Όπως είπε έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας “και σίγουρα 10 ημέρες”.
Το ασφαλές θα είναι γύρω στα 500 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σε διψήφιο αριθμό.
Εξέφρασε την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν τον Ιανουάριο μετά τις γιορτές σημειώνοντας ότι οι ημέρες είναι πολύ λίγες. Όπως είπε αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει να αποφευχθεί.
Τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών και όχι της Κυριακής όπου τα τεστ που έγιναν ήταν λιγότερα, υπάρχει μια μείωση μικρή και σταδιακή που πρέπει οι επιστήμονες να παρακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα.
Η κ. Παγώνη είπε επίσης ότι και μετά το άνοιγμα της αγοράς χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να δούμε τις επιπτώσεις το επόμενο 15νθήμερο.
Ρεβεγιόν: 9 άτομα, με SMS από «σπίτι σε σπίτι», μετακίνηση 9-5
Ανακοινώθηκε η παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 7 Δεκεμβρίου 2020, ωστόσο μετά τη σταδιακή άρση του lockdown θα αρχίσει ο «πονοκέφαλος» του… ρεβεγιόν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» την εορταστική περίοδο αναμένεται να παραμείνουν οι απαγορεύσεις μετακινήσεων εκτός νομού διαμονής, των συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων, ενώ παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από τα φαρμακεία.
Γρίφος παραμένει ο περιορισμός των εσωτερικών μετακινήσεων από «σπίτι σε σπίτι» καθώς είτε θα παραμείνει η αποστολή SMS για τις εσωτερικές μετακινήσεις με εξαίρεση τον προορισμό σε φαρμακείο ή νοσοκομείο τις νυχτερινές ώρες, είτε η απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00-05:00, όπως και κατά τη διάρκεια του απαγορευτικού.
Χριστούγεννα όπως… Πάσχα
Οπως το περασμένο Πάσχα, έτσι θα εορταστούν και τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται το lockdown παίρνει παράταση… διαρκείας με στόχο η χώρα να βγει από το δεύτερο επιδημικό κύμα ασφαλής.
Με δεδομένο ότι οι επιστήμονες προειδοποιούν για μια εκ νέου επιδείνωση γρήγορα μετά το άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας, όπως όλα δείχνουν στις 7 Δεκεμβρίου δεν θα αρθούν κάποια μέτρα και ο κυβερνητικός σχεδιασμός μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχομένως και ακόμη πιο μετά, κοντά στις γιορτές.
Η επιδημία που σταθεροποιήθηκε και παρουσιάζει πτωτική τάση από την προηγούμενη εβδομάδα -χθες μάλιστα η Θεσσαλονίκη κατέγραψε μεγάλη πτώση και ήρθε… δεύτερη μετά την Αττική μετά από πολύ καιρό- πρέπει, κατά τους ειδικούς, να δείξει σημάδια σαφέστερης βελτίωσης. Επίσης, να αποκλιμακωθεί σημαντικά η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του. Ολα τα «σκληρά» δεδομένα είναι «στο κόκκινο» ιδιαίτερα οι θάνατοι. Η Ελλάδα πέρασε ακόμη ένα «μαύρο Σαββατοκύριακο» καθώς σε δύο 24ωρα καταγράφηκαν… 219 νέοι θάνατοι.
Παρά τη μείωση του αριθμού των ημερήσιων διαγνώσεων που ανήλθαν στις 1.747 το Σάββατο και στις 1.193 την Κυριακή -σημειώνεται ότι τα Σαββατοκύριακα πάντα είναι λιγότερα τα κρούσματα λόγω λιγότερων τεστ που πραγματοποιούνται-, ο αριθμός των ασθενών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους δεν μειώθηκε. Το Σάββατο καταγράφηκε θλιβερό «ρεκόρ» με 121 θανάτους, ενώ και χθες επιπλέον 98 ασθενείς κατέληξαν. Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Νοέμβριος τελειώνει σήμερα διεκδικώντας τον «τίτλο» του πιο φονικού μήνα της επιδημίας στην Ελλάδα. Από το σύνολο των 2.321 θανάτων μέχρι χθες, οι 1.695 (ποσοστό 73%) καταγράφηκαν από την 1η Νοεμβρίου.
Κρίσιμη βδομάδα
Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, θα αποτιμηθεί η επίδραση του lockdown και θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το σχεδιασμό άρσης των μέτρων. Δεν αποκλείεται, όμως, οι ανακοινώσεις να αφορούν απλά σε νέα παράταση της καραντίνας μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι σημειώνουν ότι η 7η Δεκεμβρίου είναι νωρίς ακόμη και για την επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία στα ημερήσια κρούσματα, μεταξύ 14 και 21 Δεκεμβρίου είναι πιθανό ένα μερικό άνοιγμα, έστω κάποιων εμπορικών καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σενάριο της κλειστής εστίασης και κατά τη διάρκεια των εορτών κερδίζει συνέχεια έδαφος.
Βαρόμετρο το ΕΣΥ
Σε κάθε περίπτωση, «οδηγός» των αποφάσεων αποτελεί η κατάσταση του Συστήματος Υγείας. Μέχρι και την Παρασκευή η πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ήταν στο 88%, στοιχείο που κάνει τα μέλη της αρμόδιας για τον κορονοϊό Επιτροπής να μη συζητάνε πλάνο ανοίγματος εάν δεν υπάρξει σοβαρή αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρέπει η πληρότητα να πέσει κάτω από το 70% ώστε να υπάρξει συζήτηση για άρση των μέτρων. Χθες, πάντως, ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώθηκε στους 603. Την περασμένη Πέμπτη όσοι νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανέρχονταν σε 608.
Το βλέμμα σήμερα είναι στραμμένο στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα και στην πόλη της Πάτρας, η οποία αυξάνει το ιικό της φορτίο, όπως και η υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα. Οι ειδικοί φοβούνται μη συμβεί στην Πάτρα ό,τι προκλήθηκε στη Θεσσαλονίκη μετά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο μετά τη «σκληρή» εμπειρία της συμπρωτεύουσας ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν δραστηριότητες που να επιτρέψουν τη μετάδοση του κορονοϊού.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.193 νέα περιστατικά, από τα οποία τα 247 στην Αττική και τα 235 στη Θεσσαλονίκη. Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν η Δράμα με επιπλέον 64 περιστατικά, η Λάρισα με 63 κρούσματα, η Πιερία με 88 νέες μολύνσεις, οι Σέρρες με 49 και τα Τρίκαλα με 45 νέα περιστατικά.
Πηγή: Εφξμερίδα «Ελεύθερος Τύπος»