Το κλείσιμο όλων των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, που θα συμμετάσχει στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Μετά την εισήγηση των ειδικών, η απόφαση είναι πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να αποφασίσει εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα στη συμπρωτεύουσα -που βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία αλλά και του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού.
Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9, ο Βασίλης Κικίλιας επιβεβαίωσε πως βρίσκονται στο «τραπέζι» νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας παράλληλα πως θα αφορούν κυρίως στα σχολεία.
Πώς θα γίνουν τα μαθήματα αν κλείσουν τα δημοτικά
Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε την Πέμπτη ότι θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:
1. Εκπαιδευτική τηλεόραση
Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.
2. Τηλεκπαίδευση
Παράλληλα, η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα, ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».
Ερωτηθείσα για το πρόβλημα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης και τα σχετικά σχόλια της αντιπολίτευσης για μη ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου, η ίδια ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά την διάρκεια του lockdown και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό και είχε ήδη λειτουργήσει.
Η υπουργός προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει την σύμβαση με την εταιρία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά δημοτικού (π.χ. ξένων γλωσσών, μελέτης) ανέφερε πως η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους, ενώ σημείωσε πως βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.