Lockdown: Κρίσιμες ώρες – Ποια μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν

Έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφασίστηκε στη μεσημεριανή σύσκεψη για την εκτίμηση της πορείας της πανδημίας η οποία έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας η επιτροπή θα συνεδριάσει σήμερα και θα συζητήσει τη λήψη έκτακτων μέτρων για την Αττική.

Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε στο μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νϊκου Χαρδαλιά, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν τα τελευταία δεδομένα, ενώ συζητήθηκε και η εισήγηση του υπουργού Υγείας για καθολικό Lockdown στην Αττική.

Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει. Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα. «Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια» έλεγε το πρωί μέλος της Επιτροπής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».

Κρούσματα σήμερα: Αριθμό «βόμβα» ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ

Τρομάζει ο αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα ο αριθμός θα είναι τετραψήφιος, κοντά στα 1.700 κρούσματα.

Τα περισσότερα εντοπίζονται και πάλι στην Αττική, για αυτό και το… λουκέτο στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρα είναι δεδομένο.

Lockdown Αττική: Πόσο θα διαρκέσει, τι κλείνει

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, η απόφαση για ολικό Lockdown στην Αττική είναι οριστική.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε θα ανακοινωθεί:

  • Ολικό lockdown 2 εβδομάδων στην Αττική
  • Κλειστά σχολεία και κλειστό λιανεμπόριο
  • Θα ξεκινήσει άμεσα

Lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική

Αν πάρουμε ως παράδειγμα τι συνέβη στις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο», τότε θα «ακούσουμε» ότι:

– Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

– Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα super market, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

– Αναστέλλεται, επίσης, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλε-εκπαίδευσης.

– Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους εντός Περιφέρειας.

– Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.

– Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή (Αν παρθεί πιο ελαστική απόφαση τότε η πραγματοποίηση λειτουργιών στις εκκλησίες θα πραγματοποιείται με ανώτατο όριο πιστών τα 9 άτομα και συγκεκριμένα έναν πιστό ανά 25 τ.μ.)

– Αναστέλλεται και η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

– Παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και η λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Παράλληλα, τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν, όπως και σε όλη τη χώρα, με τη μέθοδο του take away και του delivery. Όσον αφορά στο take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Ερωτηματικό η απαγόρευση κυκλοφορίας:

Αναφορικά με το ωράριο κυκλοφορίας, ερωτηματικό παραμένει η απόφαση. Δηλαδή, στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές μέχρι τώρα δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με μοναδική εξαίρεση τη μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για σύντομη βόλτα κατοικίδιου γύρω από τη μόνιμη κατοικία.

Στην Αττική, όμως, η απαγόρευση από τις 6 ίσχυε μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Μένει να δούμε αν αυτό αλλάξει…