Με νέα ωράρια λειτουργείας δουλεύουν πλέον τα καταστήματα take away.
Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την Πέμπτη (04/03), ενώ από αυτό Σαββατοκύριακο ισχύει νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Με βάση τα νέα μέτρα αναπροσαρμόστηκε και το πλαίσιο που αφορά στις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο».
Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
Τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.
Κάτι που σημαίνει πως τα καταστήματα αυτά θα πρέπει να έχουν κλείσει σε Αθήνα και επαρχία νωρίτερα, δηλαδή στις 18:30.
Μετακινήσεις και κωδικοί
Όσον αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών και τους κωδικούς που αποστέλλονται στο 13033, με βάση τα νέα μέτρα και τις διευκρινίσεις που έχουν γίνει, ισχύουν τα εξής:
- Ο κωδικός μετακίνησης 2 για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ο κωδικός μετακίνησης 3 ως προς το σκέλος της μετάβασης σε τραπεζικό κατάστημα, ισχύει εντός του οικείου δήμου των πολιτών ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας.
- Ο κωδικός μετακίνησης 6 για σωματική άσκηση αφορά μόνο πεζούς ή ποδηλάτες και κανείς δεν θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί για να μεταβεί σε άλλες περιοχές με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
- Σχετικά με τον κωδικό μετακίνησης 4 πλέον τα ελεγκτικά όργανα θα ζητούν από τους πολίτες διευκρινίσεις σε περίπτωση ελέγχου.
Διευκρινίσεις για τους κωδικούς 4, 2 και 6
Διευκρινίσεις για τον «γρίφο» των κωδικών 2, 4 και 6 στο 13033 έδωσε νωρίτερα την Παρασκευή ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς στον ΣΚΑΪ.
Στην ερώτηση για τον κωδικό 4, δηλαδή πώς θα διακριβώνεται ότι ο πολίτης πηγαίνει σε άνθρωπο που χρειάζεται βοήθεια ή πάει για βόλτα, ο υφυπουργός αναγνώρισε ότι είναι «δύσκολο να βάλουμε αυστηρούς κανόνες» επικαλούμενος και την ατομική συνείδηση των πολιτών.
Διευκρίνισε πάντως ότι εάν είναι 2 άτομα στο αυτοκίνητο που πρέπει να πάει να συνδράμει κι όχι 1, πρέπει να αιτιολογηθεί αυτό. «Υπάρχουν αξιολόγικα στοιχεία, αλλά σίγουρα δεν γίνεται ανακριτική διαδικασία. Έχουμε βάλει περιορισμούς πλέον στη χρήση των SMS κάτι που δεν υπήρχε πέρυσι το Μάρτιο, νομίζουμε ότι θα περιορίσουν αρκετά την άσκοπη μετακίνηση», τόνισε.
Για τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) δήλωσε ότι όντως ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, ωστόσο ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή δεν θα φέρει αντίρρηση.
Παράλληλα, για φαρμακείο μπορείς να μετακινηθείς και εκτός περιοχής.
Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο»
Την ίδια ώρα, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.
Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και ο Δήμος Καλυμνίων. Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσονται και η Περιφερειακή Ενότητα της Φωκίδας και ο Δήμος Ανωγείων στην Περιφερειακή Ενότητα του Ρεθύμνου.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).