Lockdown: Νέο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, τέλος τα SMS – Αλλαγές στις διαδημοτικές

Διεύρυνση ωραρίου κυκλοφορίας και κατάργηση των SMS στο 13033.

Αυτοί είναι οι δύο επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης μετά τον οδικό χάρτη προς την επιστροφή στην κανονικότητα που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή (23/4).

Την Παρασκευή επισημοποιήθηκαν οι τελευταίες αλλαγές, σύμφωνα με τις οποίες ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 22:00 τη Μεγάλη Εβδομάδα και ανήμερα το Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, η έναρξη του περιορισμού μετατοπίζεται χρονικά μια ώρα αργότερα, δηλαδή στις 23:00 το βράδυ.

Επόμενος στόχος την κυβέρνησης είναι η κατάργηση των μηνυμάτων, αλλά και η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Διεύρυνση ωραρίου

Φαίνεται πως εντός του Μαΐου θα εξεταστεί από την κυβέρνηση και το ενδεχόμενο περαιτέρω διεύρυνσης του ωραρίου κυκλοφορίας.

Η απόφαση πάντως να μεγαλώσει η χρονική διάρκεια των ελεύθερων μετακινήσεων και κυρίως η εφαρμογή της, δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί σε ένα κοντινό, χρονικά, σημείο με την επανέναρξη του τουρισμού (περίπου στα μέσα Μαϊου).

Απαγόρευση κυκλοφορίας – Ωράριο: Νέα ώρα από σήμερα

Tο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα χαλαρώσει σταδιακά αρχής γενομένης από την Μεγάλη Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας που αντί για τις 21:00 η απαγόρευση θα ξεκινά στις 22:00. Καθοριστικό ρόλο φυσικά σε αυτό έπαιξε η εκκλησία και οι απογευματινές λειτουργίες που πρέπει να τελεστούν και φυσικά η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας για την τέλεση της Ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00.

Η δεύτερη φάση της χαλάρωσης του μέτρου θα έρθει από την Δευτέρα του Πάσχα στις 3 Μαΐου όταν και η απαγόρευση θα ξεκινάει στις 23:00. Αυτή η χαλάρωση συμπίπτει με το άνοιγμα της εστίασης.

Κατάργηση των SMS στο 13033

«Οι καταναλωτές ήταν προσεκτικοί τις προηγούμενες ημέρες και χθες Κυριακή των Βαΐων, διότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και η αγορά πρέπει να μείνει ανοιχτή», είπε στον ΑΝΤ1, ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή είπε ότι «τα self test είναι στην διάθεση επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ενώ παράλληλα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων που ανήκουν στις πιο παραγωγικές ηλικίες».

Διαδημοτική μετακίνηση και χωρίς sms μέχρι τις 23:00

Σε ότι αφορά την εστίαση, ο κ. Σταμπουλίδης είπε ότι από τις 3 Μαΐου θα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση και ότι δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για την επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 23:00, αλλά θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away.

Απαντώντας για την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη ότι πελάτες καταστημάτων εστίασης θα μπορούν να φεύγουν στις 23:00 από τα καταστήματα και ότι μέχρι τα μεσάνυχτα δεν θα τους επιδίδεται πρόστιμο για παράτυπη μετακίνηση, ο κ. Σταμπουλίδης απάντησε «εγώ άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι αφενός και αυτήν την εβδομάδα υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 και από την άλλη εβδομάδα στις 23:00. Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23:00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους».

Ο Γ.Γ. Εμπορίου σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ που θα έχει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα».