Lockdown: Οι 10 μέρες που θα συνταράξουν την Ελλάδα – Το καλό & κακό σενάριο

Στα σκληρά δεδομένα που αποτυπώνουν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας είναι σκυμμένο το επιστημονικό προσωπικό με τη σκυθρωπότητα στα πρόσωπά τους να εκφράζει την αγωνία τους.

Τα τελευταία 24ωρα τα ερωτήματα που διατυπώνονται ξανά και ξανά είναι εάν το δεύτερο lockdown επιβλήθηκε στη χώρα μας καθυστερημένα και γιατί αργησε να αποδώσει.

Ομως προς το παρόν οι κρίσιμοι δείκτες δηλαδή τα ημερήσια κρούσματα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων και οι ανθρώπινες απώλειες δεν λειτουργούν ανακουφιστικά, ούτε δίνουν σαφείς απαντήσεις.

Σίγουρα όμως δείχνουν ότι είναι νωρίς για επίσημες ανακοινώσεις περί ξεκλειδώματος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Αλλωστε η επίταξη των πρώτων δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη αποκαλύπτει ότι έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή το κυβερνητικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενόσω ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να χτυπά ανελέητα τη χώρα Και προδίδει ότι η υγειονομική ανάκαμψη αργεί.

Οι επιστήμονες μιλούν για το κρίσιμο δεκαήμερο που θα καθορίσει την πορεία της πανδημίας και κατά συνέπεια την όποια απόφαση για τη σταδιακή άρση της καραντίνας.

Τα δύο σενάρια για την πανδημία

Το σφυροκόπημα του πανδημικού ιού αποτυπώνεται στα νοσοκομεία. Εκεί όπου περισσότεροι από 4.000 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αναζητούν ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Και ενώ το ΕΣΥ με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνον βρίσκεται στον πυρήνα της δίνης που προκαλεί ο πανδημικός ιός οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το κύμα των ασθενών θα συνεχίζει να καταπλακώσει τα νοσοκομεία καθώς θα είναι το τελευταίο που θα καμφθεί. Υπό τις ασφυκτικές αυτές συνθήκες στελέχη του υπουργείου Υγείας δεν απέκλειαν στο Βήμα τις επόμενες ημέρες να στρατευθούν και άλλες ιδιωτικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπως για παράδειγμα στη Λάρισα που βράζει εφόσον προκύψει ανάγκη.

Το καλό σενάριο σύμφωνα με τον Νίκο Σύψα προβλέπει ότι μετά τις πρώτες εβδομάδες του lockdown θα προκύψει σταδιακά σταθεροποίηση. Η ελπίδα είναι να ακολουθήσει μια πτώση της καμπύλης έστω και μικρή Και δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων να καταγραφεί και η μείωση στις διασωληνώσεις. Σήμερα η θετική αυτή εξέλιξη για την πορεία της χώρας μας δεν επιβεβαιώνεται ούτε και διαψεύδεται. Οψιμα δεδομένα μαρτυρούν πιθανή σταθεροποίηση στα κρούσματα παρ όλα αυτά το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που καταγράφεται δεν επιτρέπει ακροβασίες σε επίπεδο εκτιμήσεων λόγω της εύθραυστης κατάστασης.

Στάση αναμονής από τους επιστήμονες

Συνεπώς οι επιστήμονες τηρούν στάση αναμονής επιχειρώντας να διαβάσουν το μέλλον μέσα από αριθμούς που καθρεφτίζουν τη δυναμική του φονικού ιού προ δεκαημέρου. Η κυβέρνηση πάλι που βρίσκεται μονίμως σε ανοιχτή γραμμή με τους ειδικούς κάνει λόγο για μια κρίσιμη καμπή προλογίζοντας ότι τα εφετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά Και αμφότεροι απεύχονται τα στοιχεία που βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο τους να μην αποκαλύψουν ότι τελικά επικράτησε το κακό σενάριο.

Ποιο είναι αυτό; Οτι το lockdown άργησε με αποτέλεσμα οι πολίτες να κλειδωθούν στα σπίτια τους μαζί με τον κορονοϊό όπως συνέβη την περασμένη άνοιξη στην Ιταλία. Για άλλους πάλι η απάντηση δεν κρύβεται στην αργοπορία αλλά στη γενική χαλαρότητα. Και επιμένουν ότι μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα του lockdown αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα στον SARS-CoV-2.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

-Ad-