Lockdown: Οι κρίσιμες ημερομηνίες για άρση των μέτρων – Αυτό είναι το σχέδιο

Τηλεδιάσκεψη με τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός προς το τέλος της εβδομάδας, πιθανότατα την Παρασκευή, αναμένεται να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες προκειμένου να τους ενημερώσει για τα επόμενα βήματα του κυβερνητικού σχεδιασμού. Εξάλλου, στις 30 Νοεμβρίου λήγει το lockdown, συνεπώς θα πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Η παράταση του lockdown θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί καθιστούν την ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου “απαγορευτική” για την άρση των περιοριστικών μέτρων από την 1η Δεκεμβρίου. Και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών “δείχνουν” παράταση των περιορισμών. “Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό”, δήλωσε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να γίνει άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. “Θα πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ” τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας στο MEGA.

Οι πιθανότερες ημερομηνίες για την άρση των μέτρων είναι η 7η και η 14η Δεκεμβρίου. Πρώτα θα επαναλειτουργήσουν οι δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως τα σχολεία. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί ή σταδιακά, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εισηγήσεις να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά και οι παιδικοί σταθμοί στις 7 Δεκεμβρίου και όχι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Το ίδιο ισχύει και για τα καταστήματα παιχνιδιών και τα μαγαζιά με εποχιακά είδη, που πλήττονται ιδιαίτερα καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου τους γίνεται αυτή την περίοδο, πριν από τις γιορτές. Πιθανότατα και αυτά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου.

Η δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 14η Δεκεμβρίου. Τότε, η κυβέρνηση στοχεύει να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα ανοίξουν με αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο για τα εμπορικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση και τα μπαρ, ο στόχος είναι να υποδεχθούν πελάτες πριν από τις γιορτές, με πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Δηλαδή μόνο με καθήμενους και με περιορισμό ατόμων. Υπάρχει όμως περίπτωση η εστίαση να μην ανοίξει και καθόλου, ενώ σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι θα παραμείνουν κλειστά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Πάντως, όταν και αν ανοίξει η εστίαση, προφανώς θα προσαρμοστούν και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία τις νυχτερινές ώρες. Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα για τα Χριστούγεννα θα ανακοινωθούν πιο κοντά στην εορταστική περίοδο και όχι άμεσα, συνεπώς τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται ακόμα σίγουρο. Αυτό που φαίνεται να έχει “κλειδώσει” για τις γιορτές- τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα – είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό.

-Ad-