Lockdown: Το επιδημιολογικό φορτίο και η παράταση δύο εβδομάδων

Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης.

Όπως ανέφερε πριν 10 ημέρες υπήρχε μια μείωση της τάξεως 27% όμως οι επόμενες μέρες και βδομάδες ήρθαν να «διορθώσουν» αυτή την μείωση με αποτέλεσμα να παραμένουμε σε υψηλό ιικό φορτίο. «Ωστόσο από την αρχή του Μαρτίου που ήταν και η κορύφωση της πανδημίας έχουμε μια μεσοσταθμική μείωση περίπου στο 20% στα  λύματα. Αυτό βέβαια δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης. Θα πρέπει να παρακολουθηθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους αυτά τα υψηλά επίπεδα θα πέσουν με αργούς ρυθμούς.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως παρακολουθείται αυτούς τους 2 μήνες ένα ισχυρό κύμα με υψηλό ιικό φορτίο που δεν δείχνει τάση ύφεσης και σε αυτό συμβάλουν πέρα από τις μεταλλάξεις, ο καιρός και η κόπωση των πολιτών και δήλωσε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα αλλάξει την συμπεριφορά του κόσμου.

Lockdown: «Κλείδωσε» η παράτασή του – Η νέα ημερομηνία

Όλα τα παραπάνω στοιχεία φέρνουν πολύ κοντά την παράταση του lockdown…

Παρά την μερική χαλάρωση των περιορισμών της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα για τον κωδικό 6 στο 13033 και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυστηρά, όμως, μέτρα, το lockdown θα πάρει σίγουρα παράταση για τουλάχιστον ακόμα δύο εβδομάδες, αφού τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν επιτρέπουν την άρση του.

Από τις 5 Απριλίου το λιανεμπόριο ανεβάζει ρολά μετά από δύο μήνες, με click in shop – click away και με νέο sms (13032) που έχει «κόφτες», ενώ από το Σαββατοκύριακο οι πολίτες παίρνουν μία ανάσα και θα μπορούν να κυκλοφορούν από Δήμο σε Δήμο για άθληση και βόλτα με το όχημά τους.

Όμως, καμία άλλη άρση δεν βρίσκεται στο «τραπέζι» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την επόμενη τουλάχιστον εβδομάδα, αφού θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, ώστε να μελετήσουν το αποτύπωμα της άρσης στους επιδημιολογικούς δείκτες.

Σύμφωνα με το πλάνο, ωστόσο, της κυβέρνησης η επόμενη χαλάρωση θα αφορά στα σχολεία και ειδικότερα τους μαθητές των Λυκείων που απέχουν από τις σχολικές αίθουσες εδώ και πολλούς μήνες. Κάτι που μπορεί να γίνει από τις 12 Απριλίου. Μετά το άνοιγμα των σχολείων θα χρειαστεί ακόμα μία εβδομάδα τουλάχιστον για να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας και το sms στο 13033 θα ισχύουν τουλάχιστον για δύο ακόμα εβδομάδες, μέχρι τις 19 Απριλίου.

Για απελευθέρωση από το lockdown θα μπορούμε να μιλήσουμε όταν θα σταματήσουμε να στέλνουμε το sms, το οποίο υπάρχει στη ζωή μας από τον περασμένο Νοέμβριο. Και για να μπει ένα τέλος στο 13033 και κατά συνέπεια στα πρόστιμα, θα πρέπει να ισχύουν δύο τινά, όπως συνέβη και τον περασμένο Μάιο.

Να ανοίξει η εστίαση, δεν υπάρχει άλλωστε κάποιος κωδικός για τον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πότε ανοίγουν Λύκεια, malls, πρακτορεία ΟΠΑΠ και κέντρα αισθητικής

Σταδιακό και προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνικής ζωής αποφάσισε η κυβέρνηση. Όπως μετέδωσε το Star, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα, τα μεγάλα καταστήματα φαίνεται πως παίρνουν σειρά.

Πρόκειται για τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με πιθανή ημερομηνία ανοίγματος τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Την δια ημέρα αναμένεται να χτυπήσει και το κουδούνι για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, αφού θα έχει αρχίσει και η διάθεση των self test στα φαρμακεία. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες, μαθητές Λυκείου και εκπαιδευτικοί θα έχουν προτεραιότητα. Τώρα η κυβέρνηση, φαίνεται ότι είχε ζητήσει να ανοίξουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ωστόσο η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν το δέχθηκε. Μάλιστα, ο Υπουργός Ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά: «Τους έχουμε αδικήσει».

Ανοίγουν τα όρια και για το ερασιτεχνικό ψάρεμα. Μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να πάει μόνο εάν κατοικούσε σε παραθαλάσσιο δήμο. Αφού από το Σαββατοκύριακο ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως είπε ο κ Γεωργιάδης, θα μπορούσαν και όσοι δεν μένουν κοντά σε θάλασσα να κάνουν χρήση του μέτρου και να βγουν για ψάρεμα. Τέλος, τα κέντρα αισθητική φαίνεται πως θα βάλουν κλειδί στην πόρτα από την μεθεπόμενη Δευτέρα, δηλαδή μετά τις 12 Απριλίου.

Οι ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής ότι είχαν αντιδράσει πάντως και με το άνοιγμα των κομμωτηρίων, αφού και στα δικά τους μαγαζιά η παροχή υπηρεσιών γίνονται με ραντεβού.