Η επίσημη ανακοίνωση για το lockdown αναφέρει πως η διάρκειά του θα είναι ως τις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν εφιαλτικές προβλέψεις που κάνουν λόγο για λήξη των μέτρων με την έλευση του Μαρτίου.
Το πρωί του Σαββάτου (7.11) στις 6:00 ξεκινάει η εφαρμογή του lockdown σε όλη την Ελλάδα. Τα μέτρα ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην έκτακτη ενημέρωση που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης (5.11) ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα ανακοινώθηκαν τα μέτρα στήριξης από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και η εξειδίκευση των απαγορεύσεων από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, η διάρκεια του δεύτερου lockdown θα είναι ως τις 30 Νοεμβρίου και η επιβολή του ήταν αναπόφευκτη, αν κρίνει κανείς πως καθημερινά «σπάει» το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται ραγδαία μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων συμπολιτών μας.
Στο ζήτημα της επιβολής του lockdown, αναφέρθηκε και ο Στέλιος Πέτσας που φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν στο έπακρο έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά, σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραταθούν για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν μάλιστα και εφιαλτικές προβλέψεις που θέλουν το lockdown ή ανάλογης αυστηρότητας μέτρα να μην μας εγκαταλείπουν αν δεν φτάσει… Μάρτιος. Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε πως ο στόχος που υπάρχει είναι το να μειωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε 300 με 400, από τα σχεδόν 3.000 που είναι τώρα. «Για αυτό μπήκαμε σε καραντίνα, πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε τέτοια νούμερα», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας για το αν θα πρέπει να πέσουμε σε τόσο χαμηλά νούμερα έτσι ώστε να αρθεί το lockdown.
Στην κυβέρνηση, πάντως, υπάρχει αισιοδοξία πως το δεύτερο lockdown θα είναι αποδοτικό και δεν θα χρειαστεί να επεκταθεί η διάρκειά του. Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, αν τα ημερήσια κρούσματα αυξηθούν δεν αποκλείεται να έρθει αυτή η παράταση, ωστόσο, αν παρατηρηθεί μείωση – κι ανάλογα πάντα με τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων – τότε η δεύτερη «καραντίνα» θα μας αποχαιρετήσει με βάση το πλάνο που υπάρχει.
Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως η απόφαση για το δεύτερο lockdown ήρθε λόγω της εικόνας της επιδημίας του κορονοϊου στην Ελλάδα που όπως είπε έμοιαζε με «τσουνάμι» το οποίο θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί μετά από λίγο καιρό. Μάλιστα σχολίασε πως παράλληλα με τα μέτρα αυξάνονται και οι κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, είτε με δημόσιους πόρους είτε με συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τα καλύτερα δυνατά «όπλα» η πανδημία.