Lockdown: Πόσο θα διαρκέσει, τι ανοίγει πρώτα – Νέες διευκρινίσεις για τα SMS

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ρωτήθηκε αν μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα ανοίξει η αγορά.

Σε ερώτηση γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση του καθολικού λοκντάουν η κ. Πελώνη σημείωσε: «Μα είμαστε σε λοκντάουν και μάλιστα σε λοκντάουν σκληρό. Τα στοχευμένα μέτρα που ελήφθησαν τόσο για τις περιοχές που είναι σε κόκκινο και βαθύ κόκκινο είναι πολύ αυστηρότερα ακόμα και από αυτά που ίσχυαν τον περασμένο Μάρτιο. Τον περασμένο Μάρτιο σας θυμίζω δεν είχαμε περιορισμούς στο εύρος χρήσης των SMS, ούτε καν απαγόρευση κυκλοφορίας και αυξάνεται η τηλεργασία κατά 60% σε σχέση με το προηγούμενο στάτους».

Αναφορικά για το τι θα κρίνει την άρση της καραντίνας, η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάζονται συνεχώς.

Πρόσθετε, μάλιστα, ότι «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επαναλειτουργία του εμπορίου με ασφάλεια και κανόνες και το άνοιγμα των σχολείων».

Στόχος (των νέων μέτρων) είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που αποτελεί βασική αιτία διασποράς

Στην έξαρση της πανδημίας αναφέρθηκε στη συνέχεια η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστ. Πελώνη. «Δυστυχώς όπως συμβαίνει – σε πολύ μεγαλύτερες βέβαια διαστάσεις σε άλλες χώρες – την ώρα αυτή παρατηρείται ανησυχητική έξαρση της πανδημίας σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό εξαιτίας κυρίως των μεταλλάξεων που ήδη κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη μεταδοτικότητα. Παρατηρείται μάλιστα όλο και πιο συχνά το φαινόμενο να διασωληνώνονται πιο νέοι άνθρωποι, παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κανείς, λοιπόν -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος. Και βέβαια ο καθένας να μην ξεχνά ότι μπορεί να μεταδίδει γύρω του τον κορονοϊό, βάζοντας τους υπόλοιπους σε νέες δοκιμασίες».

Και πρόσθεσε: «Ήδη από σήμερα το πρωί η κυβέρνηση τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή της διασποράς.

Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας που – όπως αποδεικνύεται – αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Ανάμεσα στ’ άλλα η μετακίνηση για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης (κωδικός 2), επιτρέπεται μόνο εντός οικείου Δήμου είτε σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο της κατοικίας. Το ίδιο ισχύει και την μετάβαση στις τράπεζες (κωδικός 3). Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή βόλτα με κατοικίδιο ζώο (κωδικός 6) γίνονται αποκλειστικά με τα πόδια ή ποδήλατο. Οι μετακινήσει για παροχή βοήθειας (κωδικός 4) θα ελέγχονται πιο αυστηρά.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μερική αναπροσαρμογή ως προς τις ώρες κυκλοφορίας. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας, ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, ενώ το Σάββατο και την Κυριακή από τις 7 το απόγευμα έως 5 το πρωί».

«Βόμβα» για lockdown έως τέλος Μαρτίου – Τι αποκαλύπτουν καθηγητές

Αυστηρότερα μέτρα ισχύουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 16 Μαρτίου σε όλη τη χώρα προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ωστόσο, ήδη, υπάρχουν «φωνές» που αναφέρουν ότι δύσκολα τα μέτρα να μην παραταθούν και μετά την Καθαρά Δευτέρα!

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος για την πορεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση ως ύστατη προσπάθεια καταπολέμησης των άσκοπων μετακινήσεων των πολιτών έχουν στόχο το να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κινητικότητας και να ελαττωθεί η μεταφορά του πληθυσμού από την μία περιοχή στην άλλη.

Η μείωση της διασποράς είναι υψίστης σημασίας αυτή τη στιγμή, καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όριά τους.

Για τα μέτρα εκτίμησε πως θα διαρκέσουν περισσότερο από τη χρονική διάρκεια που έχει οριστεί, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι δύσκολο να έχει λήξει η κατάσταση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα».

Μίλησε για την κατάσταση στα νοσοκομεία και υποστήριξε πως γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο και πως η αλληλεγγύη είναι αναγκαία αυτή την εποχή.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είπε πως καθώς υπάρχει εκτεταμένη ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού, θα χορηγηθεί σε περισσότερα άτομα και περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

Αναφέρθηκε και στους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, υποστηρίζοντας πως προτεραιότητα έχει η ασφάλειά τους και πως θα υποστηριχτούν πλήρως από την πολιτεία. Ήδη η πολιτική προστασία έχει εξουσιοδοτηθεί για να διαχειριστεί πλήρως την κατάσταση.

Ουτοπικό να νομίζουμε ότι θα χαλαρώσουμε μέσα στον Μάρτιο

«Ουτοπικό να σκεφτόμαστε ότι μέσα στον Μάρτιο θα μπορέσουμε να πάμε σε μια χαλάρωση», δήλωσε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και γιατρός κλινικής covid 19 στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης.

Όπως εξήγησε, δεν είναι ρεαλιστικό το σενάριο χαλάρωσης μετά τις 15 του μήνα. Χαρακτήρισε παράλληλα «ανεξέλεγκτη» την κατάσταση με το επιδημικό κύμα στην Αττική και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι «καθόλου ρεαλιστικό το σενάριο της χαλάρωσης όταν βλέπουμε άνοδο του κύματος, θέλουμε βδομάδες ακόμα».

Εκτίμησε, ότι τα μέτρα έχουν πολιτικό χαρακτήρα λέγοντας, ότι δεν βασίζονται σε κάποια επιστημονικότητα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00 ή 21:00. Όπως είπε ήταν λάθος το μέτρο του Σαββατοκύριακου στις 18:00 γιατί τελικά δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στο σούπερ μάρκετ, όπου θεωρείται ότι είναι κυρίαρχος χώρος μετάδοσης. «Η συνθήκη που είχε δημιουργηθεί μετά τις 6 ήταν κάτι που λειτουργούσε αντίστροφα», σχολίασε χαρακτηριστικά. Άρα καλό είναι να τον επιμηκύνουμε το χρόνο, σημείωσε.

Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι είναι ενοχλητικό να πάμε μόνοι μας σε ένα βουνό να περπατήσουμε και από την άλλη να ανεχόμαστε το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Κατά τη γνώμη του, στοχευμένες παρεμβάσεις όπου είναι γνωστό ότι έχουμε αυξημένη διασπορά, όπως σε ΜΜΜ και επιχειρήσεις με χειρωνακτική εργασία θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα. «Να επιβεβαιώσουμε επίσης ότι γίνεται η τηλεργασία και όχι μόνο δηλώνεται, να έχουμε ειδική προστασία σε κλειστούς χώρους, όπως τα γηροκομεία που ακόμα ένα χρονο μετά δεν το έχουμε καταφέρει», τόνισε και εξήγησε θα μπορούσε να υπάρχει ειδική επιτήρηση σε επιχειρήσεις να διαπιστώνεται αν τηρούνται τα μέτρα και πως εφαρμόζονται αλλά και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι.

«Πρέπει να έχουμε επιδημιολογική επιτήρηση, που όμως ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να την επιτελέσει. Έχει τεράστια σημασία να στήσουμε έναν μηχανισμό, δεν είναι δύσκολο τεχνικά και να κάνουμε τεστ, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι γίνεται. Αυτή η αισιόδοξη ερμηνεία που έχουμε ότι θα κάνουμε κάποια υπομονή ακόμα και μετά θα είναι όλα καλά δεν επιβεβαιώνεται. Διαλέγουμε το υπεραισιόδοξο σενάριο κάθε φορά, αλλά δεν μας κάνει τη χάρη αυτό το σενάριο» σημείωσε ο κ. Καλομενίδης, υποστηρίζοντας με έμφαση την ανάγκη επιδημιολογικής επιτήρησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν να βγαίνουν οι επίσημοι τη Δευτέρα και να λένε για μία εβδομάδα ή 15 μέρες παράταση και την επόμενη ημέρα, 24 ώρες μετά να σημάνει και σωστά το κράτος συναγερμό γιατί έχουμε μία κατάσταση ανεξέλεγκτη».

Μιλώντας για το Σύστημα Υγείας, απαντώντας στην ερώτηση αν αντέχει, ο ίδιος είναι επιφυλακτικός. Όπως είπε, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα αντέξει, δεν γνωρίζουμε τις αντοχές του και αυτό διότι δεν ξέρουμε αν είμαστε στην κορύφωση του κύματος αυτή τη στιγμή. Πάντως, ο ίδιος σημείωσε ότι η πιεστική κατάσταση στα νοσοκομεία θα συνεχίσει και τις επόμενες εβδομάδες.

Προειδοποίησε πάντως ότι «αν συνεχιστεί αυτή η πίεση και παραταθεί η κατάσταση αυτή, όλη η δημόσια δομή δεν θα φτάσει και θα πρέπει αν χρησιμοποιηθεί κάθε είδους υγειονομική δομή».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σχολεία: Πότε θα κλείσουν για τα Χριστούγεννα
14 Δεκεμβρίου, 2024
Αντίνοος Αλμπάνης: Είμαι καλά συμφιλιωμένος με την αποτυχία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Νέος τραυματισμός για τον Τζοέλ Εμπίντ
14 Δεκεμβρίου, 2024
Ν. Κορέα: Τι προβλέπεται μετά την απόφαση για την καθαίρεση του προέδρου Γιουν
14 Δεκεμβρίου, 2024
Πέθανε ο στιχουργός Νίκος Βρεττός
14 Δεκεμβρίου, 2024
Εξιχνιάστηκε η δολοφονία 41χρονου στον σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο
14 Δεκεμβρίου, 2024
Γκίλφοϊλ: Όταν η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ χαρακτήριζε τεμπέληδες τους Έλληνες
14 Δεκεμβρίου, 2024
«Το παιδί χανόταν αλλά εκείνη δεν έκλαιγε», λέει η κουμπάρα της Ειρήνης Μουρτζούκου
14 Δεκεμβρίου, 2024
Η Ρωσία αποσύρει δυνάμεις από την αεροπορική βάση της στη Συρία
14 Δεκεμβρίου, 2024
Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε σχολείο – Τουλάχιστον επτά νεκροί
14 Δεκεμβρίου, 2024