Lockdown: Πότε και πώς ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση – Η ημερομηνία-«κλειδί»

Παράταση του lockdown τουλάχιστον για μια ακόμη εβδομάδα δηλαδή μέχρι και την καθαρά Δευτέρα 15 Μαρτίου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το πρωί.

Στόχος όμως της κυβέρνησης φαίνεται πως είναι μετά τα μέσα του μήνα το εμπόριο να ανοίξει με την λειτουργία μάλιστα ενός νέου 5ψήφιου αριθμού που μπαίνει στην καθημερινότητά μας, το 13032.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης»

Eπιπλέον παράταση του lockdown προανήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός. Λοιμωξιολόγοι είχαν τονίσει εξάλλου από την προηγούμενη εβδομάδα την αναγκαιότητα διατήρησης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Η Αττική συνεχίζει να εμπνέει μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς καθώς πλέον βρίσκεται σε μια βαθεια κοκκινη περίοδο

Το βάρος πλέον δίνεται στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 16 Μαρτίου

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό οι πολίτες θα μπορούν να στείλουν ΕΝΑ μήνυμα την ημέρα στο νέο πενταψήφιο 13032 με τη λέξη μετακίνηση και το ονοματεπώνυμο ώστε να επισκεφθούν εμπορικά καταστήματα αλλά για περιορισμένη ώρα, ενδεχομένως για τρεις ώρες. Αν επιχειρήσουν να στείλουν και δεύτερο την ίδια μέρα τότε θα λάβουν μήνυμα ότι αυτό απαγορεύεται.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το άνοιγμα των σχολείων πηγαίνει για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ ο γρίφος της εστίασης φαίνεται να ξεκλειδώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα.

Παγώνη: Ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων – λιανεμπορίου

Το άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων θα πρέπει να είναι ταυτόχρονο εκτίμησε μιλώντας στον ΣΚΑΙ η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη αναφέροντας πως μετά τις 15/3 δεν μπορούμε να είμαστε σε lockdown.

Όσον αφορά τα καταστήματα, η κα Παγώνη έκανε λόγο για διατήρηση της μετακίνησης με αποστολή μηνύματος.

Παράλληλα τόνισε πως όλοι έπρεπε να προσαρμοστούμε στα μέτρα και δυστυχώς δεν το κάναμε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις εικόνες συνωστισμού στις παραλίες με πολίτες να μην φορούν έστω την μάσκα.

Σε κάθε περίπτωση η ειδικός παραδέχτηκε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το εάν θα ξαναπάμε σε lockdown και επεσήμανε πως ο αριθμός νοσηλευομένων ειδικά στις ΜΕΘ θα μειωθεί σταδιακά.

Όπως τόνισε η κα Παγώνη εχθές το βράδυ γύρω στις 2 είχαμε 93% κάλυψη των ΜΕΘ ενώ πρόσθεσε πως κατά την κρίση της περάσαμε το πικ της πανδημίας.

-Ad-