Lockdown: Πότε θα κλείσουν ξανά τα σχολεία

Ανοιχτό άφησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος το ενδεχόμενο να κλείσουν και πάλι τα σχολεία, στη σκιά των νέων ανησυχιών που έχουν πυροδοτήσει οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνηση να ανοίξουν σήμερα τα Γυμνάσια (και τα Λύκεια στις «κίτρινες» περιοχές), ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι ενδεχομένως να ήταν βιαστική κίνηση, ενώ σημείωσε ότι είναι πιθανό να κλείσουν και πάλι τα σχολεία.

Όπως επεσήμανε, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, το άνοιγμα των Δημοτικών επηρέασε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς από τις 25 Ιανουαρίου και έπειτα, καταγράφεται ανοδική πορεία.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έμειναν κλειστά τα σχολεία, σημείωσε ότι εάν δεν άνοιγαν τη δεδομένη στιγμή, «θα τα κρατούσαμε για πάντα κλειστά», για αυτόν τον λόγο, ανέφερε, επελέγη να γίνει ένα διάλειμμα.

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε, πάντως, θετικό το ότι ο Ιανουάριος πέρασε και «δεν τον έχουμε μπροστά μας», σημειώνοντας πάντως ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων αυστηρότερων μέτρων lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθητές Γυμνασίων και των Λυκείων στις «κίτρινες» περιοχές, υπό αυστηρά μέτρα και με φόντο τις τελευταίες εξελίξεις από το «μέτωπο» της πανδημίας που δημιουργούν έντονες ανησυχίες.

Η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων και η εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χώρα έχουν επαναφέρει στο «τραπέζι» το σενάριο ενός ολικού lockdown.

Σύψας: Μπορεί να ξανακλείσουν την επόμενη εβδομάδα

Όπως είπε ο κ. Σύψας, στον ΣΚΑΪ, και σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Από τη στιγμή που η Αττική μπήκε στο «κόκκινο» ίσχυσε εκείνη η απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς», είπε.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι «αν χτυπήσει καμπανάκι θα ανατραπούν όλα άμεσα. Δεν θα έχουμε δισταγμό να κλείσουμε ξανά τα σχολεία, ειδικά τα Λύκεια. Εάν χρειαστεί θα το κάνουμε και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.»

Στη συνέχεια τόνισε πως παραμονεύει ο κίνδυνος για να ξαναφουντώσει το επιδημικό φορτίο, το τρίτο κύμα και γι αυτό σύντομα θα παρθούν νέες αποφάσεις. Είπε πως «ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα.»