αρχειου

Lockdown: Πρώτα το καλοκαίρι, μετά το Πάσχα – Έτσι ανοίγει ο τουρισμός – Τι θα ισχύει για Έλληνες και τουρίστες

Την ανάγκη για ένα ελεύθερο καλοκαίρι προτάσσει το επιτελείο αφήνοντας προς το παρόν σε δεύτερο πλάνο τις πασχαλινές μετακινήσεις από τα αστικά κέντρα προς την Περιφέρεια οι οποίες εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εμφανίσει η πανδημία την επόμενη εβδομάδα.

«Θέλουμε όπως όλος ο κόσμος να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να ρισκάρουμε και να διακινδυνεύσουμε το καλοκαίρι για να μη χάσουμε το ψήσιμο του οβελία στην ύπαιθρο» είναι η φράση αρμόδιου αξιωματούχου στην οποία συνοψίζεται το κλίμα και αποτυπώνονται οι προβληματισμοί που επικρατούν στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Σε συνέχεια μάλιστα των προειδοποιήσεων που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους υπουργούς να μην προαναγγέλλουν αποφάσεις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν πρόωρη κάθε πρόβλεψη για το τι μέλλει γενέσθαι το Πάσχα.

Η κατάσταση είναι οριακή λόγω της μεγάλης πίεσης που εξακολουθεί να δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας επισημαίνουν. Και ως εκ τούτου παρόλο που μας χωρίζουν μόνο λίγες ημέρες από τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι πολύ δύσκολο να πούμε στους πολίτες να ετοιμάζονται είτε για απόδραση από τις πόλεις είτε για επανάληψη και φέτος του εγκλεισμού στα σπίτια μας

Αν και οι ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες μαζί με τους αυξανόμενους εμβολιασμούς και τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που θα πολλαπλασιαστούν το αμέσως προσεχές διάστημα αποτελούν σημαντικούς συμμάχους στον αγώνα κατά της διασποράς του ιού στις τάξεις των ειδικών τους οποίους συμβουλεύεται η κυβέρνηση επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο η μαζική έξοδος από τις πόλεις προς τα χωριά να επιφέρει έξαρση των κρουσμάτων σε απομακρυσμένους τόπους που είχαν περιορισμένες μολύνσεις ή παρέμειναν ως τώρα COVID free.

Σε μια τέτοια περίπτωση επιχειρηματολογούν ότι θα οδηγηθούμε αναπόδραστα σε παράταση της πανδημίας αφού οι επιπτώσεις από την τυχόν διασπορά των ημερών του Πάσχα θα εμφανιστούν περί τις 10 Μαίου και θα διαρκέσουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα υπονομεύοντας έτσι το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς αλλά και της εστίασης από τις 14 Μαίου.

Πώς θα έρθουν οι τουρίστες

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ξανά επισκέπτες από το εξωτερικό εφαρμόζοντας εξελιγμένα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε να αρθεί η υποχρέωση της απομόνωσης (καραντίνα) για τoυs επισκέπτες από το εξωτερικό. Εφεξής λοιπόν n είσοδος στην Ελλάδα θα επιτρέπεται υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις

Πρώτον Με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού από τον αρμόδιο φορέα ins χώρας προέλευσης του ταξιδιώτη. Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως εμβολιασμένο κάθε επισκέπτη που επιδεικνύει βεβαίωση εμβολιασμού με σκεύασμα αντι-COVID-19 από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε και ΗΠΑ.

Δεύτερον Αντί για πιστοποιητικό εμβολιασμού ο τουρίστας μπορεί να επιδεικνύει αρνητικό τεστ PCR έως και 72 ώρες προτού ταξιδέψει. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν θα υποχρεούνται σε PCR test.

Τρίτον Κατά την είσοδό τous στην Ελλάδα οι επισκέπτες θα υποβάλλονται σε στοχευμένους ελέγχους. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό και άρα ο ταξιδιώτης ο onoios ελέγχθηκε νοσεί με COVID-19 θα φιλοξενείται προσωρινά σε ξενοδοχείο απομόνωσης. Αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο στα χερσαία σύνορα τότε ενδέχεται η είσοδος στη χώρα να μην επιτραπεί.

Τέταρτον Οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ωστόσο μέχρι να εμβολιαστούν θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο έλεγχο με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που θα τα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο.

Σε κάθε περίπτωση για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μας θα ισχύουν τα ίδια πρωτόκολλα και οι ίδιοι ακριβώς περιορισμοί που ισχύουν για τous Ελληνες.

Ετσι για όσο διάστημα απαγορεύονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό οι επισκέπτες θα μπορούν να μετακινηθούν από το αεροδρόμιο μόνο πρos το κατάλυμα στο οποίο έχουν κάνει κράτηση με το voucher του ξενοδοχείου.

Σε όλες τις δραστηριότητες του τουρισμού των μεταφορών και των λοιπών επισκέψιμων χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος θα εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα που ίσχυσαν και το 2020 με κάποιες pucpés προσαρμογές Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει εξάλλου τη λειτουργία συγκεκριμένων ξενοδοχείων απομόνωσης καραντίνας κοντά σε κάθε πύλη εισόδου καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της επικράτειας

Σε περίπτωση τέλος που η χώρα προέλευσης του επισκέπτη απαιτεί τεστ για την επιστροφή του έχει προβλεφθεί n δυνατότητα να διενεργούνται έλεγχοι PCR ή αντιγόνων απευθείας στα καταλύματα όπου διαμένει κάθε φιλοξενούμενος. Ετσι θα διευκολυνθούν όλοι οι τουρίστες ώστε να είναι συνεπείς τις υποχρεώσεις για την επιστροφή στις χώρες τους.

Περισσότερα στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»