Lockdown – Ραγδαίες εξελίξεις: «Κλείδωσε» η παράταση – Κλείνουν σύνορα

«Τίποτα δεν τελείωσε. Είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας». Τα παραπάνω αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τα χθεσινά κρούσματα έδειξαν ότι ίσως έχουμε μπει στη φάση της λεγόμενης «επιπεδοποίησης» της επιδημικής καμπύλης του δεύτερου κύματος, ωστόσο είναι βέβαιο ότι τα δύσκολα θα έρθουν τα επόμενα 24ωρα.

Κι αυτό διότι και αξιοσημείωτη μείωση των κρουσμάτων να καταγραφεί, η πίεση στο Σύστημα Υγείας θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, δεδομένου ότι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις «εμφανίζονται» τουλάχιστον 15 ημέρες μετά την έκρηξη των μολύνσεων.

Η Θεσσαλονίκη ζει δραματικές στιγμές. Μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας θα ασκηθεί και στην Αττική, αφού αναμένεται αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων και στην πρωτεύουσα.

«Κλείδωσε» η παράταση του lockdown

Με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown θα πάρει παράταση για τουλάχιστον 2 εβδομάδες.

Ο στόχος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων όταν «έκλεισε» η χώρα ήταν να φτάσουμε περίπου στα 500 κρούσματα ημερησίως για να ξανανοίξει. Κάτι τέτοιο, όσο οδυνηρό κι αν είναι για την ελληνική οικονομία που μέρα τη μέρα καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο, είναι αδύνατο να συμβεί έως τις 30 Νοεμβρίου.

Σκέψεις για lockdown και στα βόρεια σύνορα

Τα νούμερα που ανακοινώθηκαν και χθες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για την πορεία των κρουσμάτων.

Προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου από τα νούμερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς παρά το lockdown δεν υπάρχει υποχώρηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, και σήμερα θα υπάρξει νέα σύσκεψη για τον κορονοϊό με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά. Στο τραπέζι έχουν πέσει και νέα μέτρα ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς εντοπίζεται έντονη κινητικότητα στα χερσαία σύνορα, ειδικά από τους εργάτες γης που έρχονται στη Ελλάδα αυτό το διάστημα, από χώρες που είναι πολύ επιβαρυμένες επιδιμιολογικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν αποκλείεται ακόμη και το σενάριο αυστηρότερων ελέγχων στα χερσαία σύνορα ή ακόμη και το ενδεχόμενο αυτά να κλείσουν, αν και θεωρείται η έσχατη λύση.