Στους κινδύνους για τους ανεμβολίαστους που υπάρχουν εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αναφέρθηκαν ο πνευμονολόγος Γιώργος Μπουλμπασάκος και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής – Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».
Ο κ. Μπουλμπασάκος επίστησε την προσοχή αναφορικά με τη χρήση μάσκας, σημειώνοντας ότι μπορεί λόγω της μείωσης του φορτίου να κυκλοφορεί ο κόσμος προφυλαγμένα στους εξωτερικούς χώρους άνευ μάσκας, ωστόσο όπως είπε δίνεται ένα λάθος σήμα ότι «έχουμε ξεμπερδέψει».
«Θέλω να δω πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες. Χρειάζεται παραπάνω ευθύνη πλέον. Να είναι έτοιμοι όταν θα μπούν λ.χ. στο κατάστημα ή στο λεωφορείο να έχουν τη μάσκα», ανέφερε μεταξύ άλλων. «Όχι μόνο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αλλά γενικά δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό», συμπλήρωσε.
«Αν ακολουθήσουμε αυτά που πρέπει να δεν βρεθούμε προ εκπλήξεων. Να εκμεταλλευτούμε την περίοδο που έχουμε καλό καιρό και βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Είμαστε λίγο χαμηλά, θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα επίπεδο ασφαλείας τέτοιο που να μας επιτρέπει να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε ζήτημα. Το μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Μπουλμπασάκος.
Σαρηγιάννης: Εξειδικευμένα μέτρα, με συγκεκριμένους διαχωρισμούς
Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης, ερωτηθείς αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων οριζόντιων μέτρων το επόμενο διάστημα εφόσον η επιδημιολογική εικόνα το απαιτεί, μίλησε για πιθανά εξειδικευμένα μέτρα, με συγκεκριμένους διαχωρισμούς, που ωστόσο δεν θα καταπατούν δικαιώματα του πολίτη.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ευμετάβλητη κατάσταση, λόγω της μετάλλαξης, που χρειάζεται προσοχή αφού τα στελέχη της είναι πιο γρήγορα στη μετάδοσή τους. Εξήγησε ότι έχουμε να κάνουμε με διπλάσιο ρυθμό μετάδοσης, σε σχέση με το στέλεχος που αφορούσε στην αντίστοιχη περσινή εποχή. «Θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Επιστροφή σε lockdown: Σε ποιες περιοχές
Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τα οποία όμως είναι στο χέρι μας να αποτραπούν, ξεκαθάρισε, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Ο τρόπος για να μην χρειαστεί, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είναι το εμβόλιο για να τελειώνουμε με την πανδημία και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένα lockdown και τέταρτα κύματα. «Είναι στο χέρι μας, υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» υπογράμμισε.
«17 μήνες με την πανδημία έχουμε μάθει ότι όλα είναι στο τραπέζι και παίρνεις την απόφαση με τα δεδομένα που έχεις εκείνη τη στιγμή. Με νέα δεδομένα παίρνεις νέες αποφάσεις» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος
Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας.
Μη φτάσουμε στο αν θα έχουμε νέα μέτρα, ακόμα τελειώνουμε το τρίτο κύμα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας είναι τα καλύτερα που είχαμε εδώ και μήνες και μας οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, υπάρχει όμως μια ανησυχία και προετοιμαζόμαστε για τη μετάλλαξη που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει» ανέφερε.
«Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν ότι μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι το κυρίαρχο στέλεχος σε ολόκληρη την Ευρώπη, και προφανέστατα και πιθανότατα και στη χώρα μας… Λύση είναι τα εμβόλια. 1ον πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. 2ον τα εμβόλια είναι ασφαλή. Έχουν γίνει δισεκ. δόσεις σε όλο τον πλανήτη και εκατ. στη χώρα μας με απειροελάχιστες επιπλοκές. 3ον οι μη εμβολιασμένοι και οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν, για να μην πω σίγουρα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα».
«Όπως είχαμε ξαναπεί πολύ πιθανόν να δούμε τοπικά λοκντάουν σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αυτό ισχύει και τώρα» σχολίασε ο κ. Αρκουμανέας. «Στην επικοινωνία που είχαμε χθες με την Πολιτική Προστασία και τους τοπικούς άρχοντες της Κρήτης τονίσαμε ότι πρέπει να γίνει επιπλέον προσπάθεια επικοινωνίας για να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της Κρήτης».
Ζήτησε από τον κόσμο να μην ακούει τους κινδυνολόγους αλλά τους ειδικούς. «Οι μη εμβολιασμένοι κινδυνεύουν, οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν» ξεκαθάρισε. Τη μετάλλαξη Δέλτα την έχουμε βρει (στη χώρα μας) από τον Απρίλιο γίνονται ιχνηλατήσεις, μπορεί να μη βρίσκουμε όλες τις μολύνσεις, αλλά η συνολική εικόνα για τη Δέλτα είναι αυτή διευκρίνισε.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εξήγησε ότι «αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε εγρήγορση, και υπάρχει μια σχετική ανησυχία επειδή η συγκεκριμένη μετάλλαξη Δέλτα είναι 50 με 60% πιο μεταδοτική, από την Άλφα που είναι η γνωστή που ξέραμε, η βρετανική, που έχει κυριαρχήσει και στη χώρα μας, η οποία με τη σειρά της είναι 50% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό».