Lockdown: Σε αυτές τις περιοχές «κλείδωσε» η απαγόρευση κυκλοφορίας

Lockdown: Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την εφαρμογή τοπικού lockdown με συγκεκριμένη χρονική ισχύ, ώστε να σταματήσει η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Περιοριστικά μέτρα έρχονται στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε όλες τις περιοχές που «κοκκινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας.

Στον επικαιροποιημένο χάρτη, στο «κόκκινο» βρίσκονται από χθες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χαλκιδική και Κιλκίς.

Lockdown: Τα μέτρα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τα εξής:

  •  Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, η έκθεση του ΕΟΔΥ για τις 28/9 αναφέρει πως την εβδομάδα 20 έως 26 Σεπτεμβρίου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα λύματα σε σχέση με την εβδομάδα 13 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των εννέα από τις δώδεκα (9/12) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Από τις δώδεκα περιοχές με αυξητική τάση, αυτές που προβληματίζουν ιδιαίτερα είναι οι εξής:

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+18%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 13-19/09/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Ξάνθη παρουσίασε σημαντική αύξηση (+166%) σε σχέση με την εβδομάδα 13- 19/09/21 .

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση (+198%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αλεξανδρούπολη σε σχέση με την εβδομάδα 13-19/09/21.

Ιωάννινα: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε αύξηση (+42%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 13-19/09/21.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+62%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα σε σχέση με την εβδομάδα 13- 19/09/21.

Lockdown: Ξεκινάει το 5ο κύμα κορονοϊού

Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα και σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62%, και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.

Ο Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, δηλ. κάτω από το μέσο όρο, όπως και στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Δανία και η Γερμανία, που έχουν μεγάλο ποσοστό εμβολιασμών, θα δείτε ότι ολοκληρώνεται πολύ ομαλά αυτό το 4ο κύμα και δεν φαίνεται ορατή μία νέα αύξηση.

Lockdown: Δύσκολη η κατάσταση στη Δράμα

Δραματική έκκληση και προτροπή προς όλους τους πολίτες της Δράμας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην επαναληφθούν οι δύσκολες μέρες της περσινής χρονιάς με τους πολλούς θανάτους, απηύθυναν η διοικητήρια του γενικού νοσοκομείου Δράμας Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιώργος Παπαδόπουλος, μετά το τέλος ευρείας σύσκεψης των τοπικών φορέων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η πορεία της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής ενότητας Δράμας, αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και ακούστηκαν προτάσεις, προκειμένου να περιοριστούν τα θύματα και να υπάρχει μεγαλύτερη ανταπόκριση του κόσμου στην αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε μια προσπάθεια αποφυγής μετάδοσης του κορωνοϊού.

Στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα τα κρούσματα στη Δράμα «έφτασαν τα νούμερα του περσινού Νοέμβρη, που θρηνήσαμε πολλά θύματα και ονομάστηκε ο μαύρος Νοέμβρης για την περιοχή μας». Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης, τόνισε, ότι «μόλις το 43% των πολιτών έχουν εμβολιαστεί στη Δράμα.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει και αναδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι άνω του 50% του πληθυσμού». Υπογράμμισε, ακόμα, ότι και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει νέα συνάντηση φορέων προκειμένου να εκτιμηθεί εκ νέου η όλη κατάσταση.

Τι πρέπει να γίνει ώστε να αλλάξει η κατάσταση

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες και να εμβολιαστούν σημείωσε: «Πρέπει να υπάρξουν άμεσα κοινές συνεντεύξεις από το ιατρικό προσωπικό του νομού.

Οι γιατροί μας, δηλαδή, να βγουν μπροστά, γιατί αυτοί έχουν τη γνώση και αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν τις όποιες κακόβουλες φωνές ακούγονται γύρω από τη μετάδοση της πανδημίας. Άρα, το φορτίο το μεγάλο το παίρνει η ιατρική κοινότητα και νομίζω ότι είναι κοινή παραδοχή όλων ότι θα γίνει, με εμάς συνοδοιπόρους στην ενημέρωση στον βαθμό που μπορούμε και μας επιτρέπεται».

Η κ. Καρατζόγλου σημείωσε: «Απευθύνουμε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, γιατί είναι η μόνη λύση απέναντι στο φαινόμενο Covid-19 αυτή την ώρα και σε αυτό που τραβάει ο τόπος μας. Απέναντι στο γεγονός ότι το νοσοκομείο Δράμας πρέπει να αντέξει. Αντέχει. Δεν είναι μόνο νοσοκομείο Covid, αλλά είναι νοσοκομείο κάθε νόσου κι έτσι πρέπει να παραμείνει. Άρα πρέπει να βοηθήσουμε, για να βοηθηθούμε όλοι».

«Πώς είναι δυνατόν», αναρωτήθηκε η κ. Καρατζόγλου, «να παρασυρόμαστε από φήμες και να προτιμούμε να νοσήσουμε και να μην ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε. Να ξέρουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμη και μετά την αρχική ανάρρωση θα έχουμε προβλήματα για πολύ καιρό ή τι θα μας αφήσει κατάλοιπο και να μην εμβολιαστούμε, όταν ΔΕΝ υπάρχει χώρα στον πλανήτη που να μην αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Πιο ήπια τα πράγματα αν έρθει νέα διάδοση σε εμβολιασμένους

Είναι σαν να βγαίνουν από την πανδημία, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι σίγουρα θα υπάρχει μια νέα διάδοση στους μη εμβολιασμένους αλλά θα είναι πιο ήπια.

Αναφερόμενος στις αναλύσεις των λυμάτων, ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι μέχρι και το καλοκαίρι ήταν αυξημένη η χρήση αγχολυτικών αν και ήταν σχετικά μειωμένη από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. “Αυτό ήρθε για να μείνει τελικά”, είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η αύξηση χρήσης των αγχολυτικών ξεκίνησε με την οικονομική κρίση το 2012 όπου κορυφώθηκε το 2014 και πλέον είναι κάτι που γίνεται συνέχεια και οι Έλληνες καταφεύγουν σε αυτά.

Προσέθεσε δε ότι δεν έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε σε επίπεδα 2012, ενώ το γεγονός ότι οι Έλληνες περιμένουν διακαώς το τέλος της πανδημίας και το μη ορατό τέλος της δημιουργεί αυτή την κατάσταση.